Zari
ohodnotit

Věznice parmská

La Chartreuse de Parme

Další název:
Väznica parmská
Žánr:
Země:
Rok:
1947
Délka:
165 minut
„Jejich láska byla silnější než zdi a mříže, ale nedokázali zradit svou čest.“
Popis / Obsah / Info k filmu Věznice parmská
Film je adaptací části Stendhalova románu. Mladý Fabrice del Dongo přijíždí do Parmy za svou tetou vévodkyní San Severinou. Čímž se roztočí kolo intrik, které spřádá kníže Arnošt v marné snaže o vévodkyninu přízeň. Zakrátko se Fabricio zaplete s herečkou a je napaden jejím milencem, kterého v sebeobraně zabije. Je odsouzen a skrz škvíry vězeňského okénka pozoruje Clelii, dceru správce vězení. Zamilují se. Mezitím jeho teta spřádá plány na jeho útěk. S pomocí Clelie se útěk podaří, ale ta se provdá za jiného, protože to slíbila Bohu za záchranu Fabricia. V exilu Fabricio dlouho nevydrží a vrací se do Parmy, kde je zatčen a hrozí mu smrt. San Severina pro záchranu jeho života obětuje knížeti svou čest. Kníže je zavražděn vévodkyniným ctitelem a v Parmě vypuká revoluce.

Věznice parmská je klasickým dílem francouzské kinematografie – podmanivě krásný Gérard Philipe, dramatická kamera a svícení, nádherné dialogy s vynikajícím českým převodem, zkrátka film, ke kterému se můžeme neustále vracet.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Věznice parmská
Film je adaptací části Stendhalova románu. Mladý Fabrice del Dongo (Gérard Philipe) přijíždí do Parmy za svou tetou vévodkyní San Severinou. Tím se roztáčí kolo intrik, které spřádá kníže Arnošt v marné snaze získat vévodkyninu přízeň. Zakrátko se Fabrizio zaplete s herečkou a je napaden jejím milencem, kterého v sebeobraně zabije. Je odsouzen a skrz škvíry vězeňského okénka, pozoruje Clélii, dceru správce vězení. Vzniká tak platonická nenaplněná láska... 166 minut.
Distributor DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Věznice parmská
Fabrice del Donga neuchrání po návratu ze studií ani péče jeho milující tety, hraběnky Sanseverino, před intrikami dvora. Fabrice je odsouzen za vraždu ke 20 letům - a právě ve vězení se zamiluje…Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

18:25 - 18:55

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

17:55 - 18:55

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

38 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

93 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama