Duben
ohodnotit

Velký Gatsby

The Great Gatsby

Žánr:
Rok:
1974
Délka:
144 minut
„Celoživotní sen o beznadějné lásce podle slavného románu F. Scotta Fitzgeralda.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
Gatsby (Redford) sa zamiloval do krásnej Daisy (Farrowová). Tá sa však rozhodla pre iného. Gatsby sa ale nevzdáva a je rozhodnutý svoju lásku získať späť za každá cenu. Film, ktorý je adaptáciu literárnej predlohy Francisa Scotta Fitzgeralda, bol nakrútený podľa scenára Francisa Forda Coppolu a ocenený dvoma Oscarmi.

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
Nejznámější román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (1925) nebyl zprvu právě populárním čtivem, i když během jednoho roku od prvního vydání vznikla divadelní adaptace, již na Broadwayi režíroval George Cukor, a podle ní také hollywoodský film režiséra Herberta Brenona, jenž se bohužel nedochoval. O pár let později byla kniha prakticky zapomenuta a teprve po dalších, poválečných vydáních se dočkala zaslouženého uznání i čtenářské obliby. Kniha zachycuje "jazzový věk" bouřlivých dvacátých let, kdy nečekaná hospodářská prosperita byla často vykoupena ztrátou morálních hodnot a kdy "stará" aristokracie těžce snášela nastupující konkurenci z řad nejrůznějších zbohatlíků, z nichž mnozí byli zapojeni do bujícího organizovaného zločinu. Podruhé byl román zfilmován v roce 1949 (režie Elliott Nugent, titulní role Alan Ladd), ale nejznámější je dnes asi třetí (a zatím poslední) filmová verze z roku 1974. Jejím režisérem je známý anglický tvůrce Jack Clayton (mj. klasické Místo nahoře), který pracoval se štědrým rozpočtem (cca 6,5 milionu dolarů) podle scénáře Francise Forda Coppoly a měl k dispozici přední herecké hvězdy, zejména Roberta Redforda do titulní úlohy a Miu Farrowovou jako Daisy. Snímek natočený v duchu tehdy módních retrofilmů (Takoví jsme byli, Podraz) sice ctitele předlohy a filmové kritiky příliš nepřesvědčil, nicméně patřil ve své době k divácky nejúspěšnějším titulům. Americká akademie ho vyznamenala dvěma Oscary, za kostýmy Theoni V. Aldredgeové a hudební adaptaci Nelsona Riddlea.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velký Gatsby
V pořadí již třetí filmová adaptace slavného románu F. Scotta Fitzgeralda z roku 1974 s Robertem Redfordem a Miou Farrow v hlavních rolích. Ve dvacátých letech se Nick Carraway přestěhuje do New Yorku a pronajme si malý domek na Long Islandu, nedaleko od své sestřenice, provdané za bohatého Toma Buchanana. Jednoho dne je pozván na večírek do sousední vily záhadného Jaye Gatsbyho. Na oplátku ho k sobě pozve na čaj. Tohoto setkání se účastní také Daisy. Vyjde najevo, že Gatsbyho a Daisy spojoval před pěti lety milostný vztah, přerušený Gatsbyho odjezdem do zámoří a Daisyiným sňatkem. Jejich vztah znovu ožije a způsobí osudovou zápletku.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

45 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10