Zari
ohodnotit

Velké nesnáze v malé Číně

Big Trouble In Little China

Žánr:
Rok:
1986
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
15.8.1991
„Černá magie dávných Číňanů bojuje o prodloužení své tajemné moci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velké nesnáze v malé Číně
Sympatickému řidiči náklaďáku Jacku Burtonovi v čínské čtvrti ukradnou kamion a jeho příteli Wangovi zase přímo před očima unesou snoubenku. Jak se brzy ukáže, za vším je Lo Pan, 2258 let starý čínský démon, který se snaží získat hmotné tělo a ovládnout svět. Aby toho dosáhl, musí obětovat dívku se zelenýma očima. Smůla je, že si k tomu vybral právě Wangovu snoubenku Miao Jin. Hrdinové se spojí s mágem Egg Šenem a s klanem Čing Singů se vydají do podzemí čínské čtvrti, aby svedli rozhodující bitvu s démonickým zlem…

Jack Burton, řidič kamionu s masem, hraje právě s čínským přítelem Wangem karty. Vyhraje, ale na peníze si počká – Wang musí jet na letiště přivítat svou krásnou zelenookou snoubenku Miao Yin. Jack jede s ním. Když Miao vystoupí z letadla, je unesena neznámými muži. Wang a Jack jedou zpátky do města a cestou se stanou svědky střetu dvou skupin Číňanů. Mladíci chtějí rychle ujet, cestu jim však zastoupí čtyři muži. Jack má dojem, že jeho auto doslova projelo tělem jednoho z nich…

Zoufalý Wang je odhodlán ke všemu, jen aby dostal zpět svou snoubenku. K němu a Jackovi se připojí ještě pan Egg Shen, řidič vyhlídkového busu, advokátka Gracie Lawová a novinářka Margo. Wang Jackovi vysvětlí, kdo byl onen záhadný muž, jehož tělem projeli. Vypráví mu legendu, podle které tohoto muže, jímž je David Lo Pan, bohatý obchodník, zaklel před dvěma tisíci lety první čínský císař do podoby mrtvoly bez těla. Lo Pan by se rád stal zase mužem z masa a kostí, k čemuž mu má dopomoci právě zelenooká dívka…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velké nesnáze v malé Číně
Hrdiny jsou sympatický řidič náklaďáku Jack Burton, jemuž v čínské čtvrti ukradnou kamión a jeho přítel Wang, kterému zase přímo před očima unesou snoubenku. Jak se brzy ukáže za vším je Lo Pan, 2258 let starý čínský démon, snažící se získat hmotné tělo a ovládnout svět. Aby toho dosáhl musí obětovat dívku se zelenýma očima. Smůlou je, že si k tomu vybere právě Wangovu snoubenku Miao Jin. Hrdinové se spojí s mágem Egg Šenem a společně s klanem Čing Singů se vydají do podzemí čínské čtvrti, aby svedli rozhodující bitvu s démonickým zlem.


Autor: emons

Popis / Obsah / Info k filmu Velké nesnáze v malé Číně
Jack Burton, obyčejný řidič náklaďáku, netuší, že pod Čínskou čtvrtí v San Francisku se skrývá tajemný svět, ve kterém žijí odporné příšery a mocný Lo Pan, 2 000 let starý zákeřný čaroděj. Když je Jack proti své vůli do tohoto světa vtažen, podaří se mu získat si zde přátele a dát se s Lo Panem do boje, s použitím kouzel, svých svalů i selského rozumu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Velké nesnáze v malé Číně
Ani filmem Velké nesnáze v Malé Číně nezapře americký režisér John Carpenter, že je specialistou na dobrodružné fi1my plné tajemství a oslnivých zvláštních efektů. V příběhu o dvou unesených zelenookých dívkách ožívá orientální magie, jejíž pomocí chce nesmrtelný zlý démon Lo Pan získat lidský rozměr a ovládnout ze záhrobí celý vesmír. Zabrání mu v tom řidič kamiónu Jack Burton s přítelem Wangem a dalšími Číňany ze sanfranciské čínské čtvrti. Místy humorný a ironický nadhled i zajímavé triky mají svou působivost, nicméně zastřít schematičnost, jistou nelogičnost a upovídanost celého filmu nemohou.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


V bizarním prostředí Čínské čtvrti San Franciska se odehrává příběh založený na klasickém pohádkovém motivu - souboji dobra a zla. Příběh, v němž se Kurt Russell v roli drsného ochránce spravedlnosti střetává nejenom s bojovým uměním kung fu, ale i s neuvěřitelnými nástrahami magické moci šéfa čínského podsvětí.
Jack Burton je postava ryze současná - řidič kamionu poněkud prostšího ducha, se žvýkačkou mezi zuby a baseballovou čepici na hlavě - drsný a nekomplikovaný chlapík, místy připomínající hloupého Honzu. Když střílí, nikdy není zcela jisté, koho nebo co vlastně trefí, když se rozhodne použít svou nemalou silu, je překvapen, že se zavřené dveře jaksi samy od sebe otevřou v tom nejnevhodnějším okamžiku.
Tak trochu náhodou se tenhle filmový společník Indiany Jonese, Allana Quatermaina či Jacka Coltona nachomýtne k únosu zelenooké dívky Miao Yin, snoubenky svého kamaráda Wang a Chiho. A k dovršení všeho, ta, o níž Jack, jak se zdá, hodně stojí, totiž dívka se jménem Gracie Law, má svá očka také dozelena a je tedy ve stejném nebezpečí jako Wangova nevěsta.
Proč ale, o jaké nástrahy to tu vlastně jde? Je to zlo, které představuje šéf Čínské čtvrti pomocí magického umění dávných východních čarodějů, k jejichž elitní společnosti sám patří. Za svých 2258 let života se naučil mnoho čar a kouzel a na své straně má i tři „superbojovníky" jménem Hrom, Blesk a Déšť, které neváhá k likvidaci svých protivníků použít. Kromě toho mu slouží i nejrůznější příšery, draci a nestvůrky známé z dávné čínské mytologie. Lo Panova moc však uvadá a jeho jedinou záchranou je dívka se zelenýma očima, s níž se nejprve musí oženit a poté ji zabít. Jen tak může být zachráněn. V podzemní říši se odehrává dramatický souboj záchranné výpravy s Lo Panovými gangstery, perfektně ovládajícími kung fu, s mocnými kouzly samotného čaroděje...
John Carpenter, jeden z nejvýznamnějších amerických komerčních režisérů, se proslavil především adaptacemi horrorů a sci-fi románů slavného Stephena Kinga (Christine). Tentokrát sáhl po scénáři G. Goldmana a D. Z. Weinsteina, který po několik let ležel v šuplíku odložených projektů společnosti 20th Century Fox. Díky přepracování W. D. Richtera však původní příběh, odehrávající se v době minulé, získal současnou tvář i komické zabarvení - Jack Burton byl v původní předloze kovbojem a kovbojský charakter si uchoval i v Richterově adaptaci. Je to chlapík, který z ničeho nedělá velký problém a za svým cílem dokáže jít s buldočí vytrvalostí. V Russellově pojetí však dostává i punc směšné figurky, která místy vyznívá jako parodie někdejších Wayneových ryzích a neohrožených hrdinů Divokého Západu. Vůbec, nadsázky a humoru si ve Velkých potížích v Ma/é Číně užijeme více než dost. Nepřeberné množství bojových scén ve stylu kung fu Carpenter navíc neuvěřitelným způsobem kupí a zrychluje, takže místy dochází až k záměrné chaotičnosti, a ve změti úderů a kopanců ztrácíme přehled o tom, kdo a s kým vlastně bojuje. Na své si přijdou i milovníci triků a zvláštních efektů, kterými je film doslova nabitý. Zvláště postavy tří „superbojovníků", vznášejících se na ohromných slaměných kloboucích a používajících k decimování svých protivníků modrých blesků, jsou v tomto ohledu dokonalé. Stejně jako exotická monstra v podobě draků s tisíci očima, která Lo Panovu podzemní říši chrání.
Ne každému se však film líbil. Velké pobouření vzbudil u čínské komunity v USA stejně jako Spielbergův Indiana Jones a Chrám zkázy nebo Ciminův Rok draka. Pat Li, mluvčí Svazu amerických umělců asijského původu, o něm řekl: „Je to snůška všech možných smyšlenek o Číňanech, najdeme v ní odporné vrahy, gangsterské bitky, prostitutky, draky i magická kouzla. Je to film, který byl natočen bělochem, napsán bělochem a má i bílého hrdinu. Podává absolutně zpotvořený obraz naší kultury." Někteří radikálové šli ještě dál a obvinili tvůrce z nepokrytého rasismu. Režisér Carpenter tyto výroky ani příliš nekomentoval, společnost 20th Century Fox se obhajovala tvrzením, že prakticky každý hollywoodský film je založen na klasickém souboji dobra a zla. K výše uvedeným slovům Pata Liho se vyjádřil mluvčí 20th Century Fox Daniel Kwan takto: „V žádném případě jsme neměli v úmyslu předložit divákům sociálně dokumentární sondu do čínské komuny ve Spojených státech. To, co jsme udělali, je jen a jen zábava". Nezbývá než souhlasit. Carpenterova mixáž akčních a horrorových scén, komických sekvencí, kung fu potyček a tajemné mystiky nenabízí skutečně nic jiného. I když jde přece jen o zábavu poněkud chudší než v případě Spielbergova „Indyho".
jik Cinema 1991/4/23

Autor/Zdroj: jik/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Supersvůdníci (Tomcats)

Supersvůdníci
Tomcats

Naposled navštívené:
Supersvůdníci (Tomcats)

Supersvůdníci
Tomcats