Zari
ohodnotit

Velká samota

Žánr:
Rok:
1959
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
15.1.1960
Popis / Obsah / Info k filmu Velká samota
POZOR SPOILER

Martin Souček přijíždí do vesnice Velká Samota, kde je již mimo ni očekáván svým děvčetem Aničkou. On ji povídá, že si ji odveze, a že už mají byt.
Jenže pak vidí že předseda družstva nemá žádný respekt, že lidi ve sklípku chlastají a práce žádná. On je totiž Martin zvíře na ministerstvu, a to mu všichni začnou vyčítat. Prý tam vylezl po jejich zádech a „fčíl“ přišel poučovat. To Martina nakrkne a prohlásí, že zde zůstane natrvalo.
Když tuto novinku sdělí Anně, není zrovna nadšená. Pak je Martin zvolen předsedou družstva a hned začne dělat pořádek. Navrhne trest za chlast a je to odhlasováno.
Nu, začínají mu starosti, při kterých není na Annu čas. Pak žene lidi na plevel a přijdou skoro všichni. Jen opilec Ferenc si natruc dává kořalku, ale jeho vlastní žena jej přede všemi umravní. A pak pro onoho opilce všichni odhlasují trest, dokonce i jeho žena.
Od svého nastávajícího tchána Cyrila, soukromníka, se dozví, že jeden člen družstva, Kučera, krade. Martin požaduje tvrdý trest. Dokonce i vystěhování z vesnice. Čímž naštve všechny obyvatele. Ale hlavně tchána. Ten mu přede všemi vynadá a zakáže přístup k němu do domu. Ani Anna již o něj nestojí právě kvůli Kučerovi. Prý ho vyhnal.
Pak je svatba a Martin se postupně dozvídá co si o něm lidé myslí. Na hostině dochází ke sporům a hádkám s Cyrilem.
Martin najde venku plačící Annu a zdá se, že smíření není daleko.
Obec jako první udělá jarní práce, a za to lidi dostanou odměnu. Prapor. A do družstva se vracejí lidé. Cyril s dcerou Annou již zůstali docela sami, kteří ještě v družstvu nejsou.
Jsou žně a předseda se pokouší pracovat s lidmi, ale sklízí jen posměch. Za to pak vyjde najevo, kolik budou brát peněz a hned je vše v dobrém. Lidé jásají, že mají sklizeno a vymláceno, jen Anna s otcem ještě tvrdě pracují. Anna odkládá hrábě a …
Předsedovi nesou dožínkový věnec a pějí, jakým je jim příkladem, jenže milý předseda je nalitý jak žok...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Velká samota
Martin Souček si přijíždí do rodné vesnice Velká Samota na jižní Moravě pro svou nevěstu Annu Malcovou, dceru jediného samostatně hospodařícího rolníka v obci. Po příjezdu zjistí, že zemědělské družstvo, které před lety pomáhal založit, upadá. Po krátkém vnitřním boji oznámí, že se nevrátí na ministerstvo a že pomůže postavit družstvo opět na nohy. Stranou musí jít i svatba s Annou. Po svém zvolení předsedou družstva ihned zavede tvrdý pracovní režim a tresty za opilství, nedodržování pracovní kázně a krádeže. Nekompromisní postoj ho přivede k naprosté izolaci. Celá ves se od něj odvrátí a rozejde se s ním i Anna. Družstvo pod Martinovým vedením prosperuje, ale Martin z osamění začne tajně pít. V podnapilém stavu také vyžene mladý družstevní pár, přinášející dožínkový věnec. Tehdy si lidé, spokojeni s dobrými výdělky, uvědomí, jak Martinovi po celý rok ubližovali, a přijmou ho zpět mezi sebe...

Zdroj: Československá filmová společnost


Popis / Obsah / Info k filmu Velká samota
Na jižní Moravu, do rodné vesnice Velká Samota, se z Prahy vrací ministerský úředník, aby pozvedl upadající JZD, které pomáhal zakládat. Ve své nekompromisní snaze zůstává dlouho nepochopen a osamocen.
I po letech přijatelný pokus o společensky angažovanou tematiku. Autoři původně nepředpokládali optimistický konec.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Český umělecký film mladého režiséra Ladislava Helgeho se zabývá problematikou vztahů mezi lidmi v JZD. Jeho název je jednak jménem jihomoravské obce, kde se děj filmu odehrává, a současně symbolickým označením duševního stavu, do kterého se z různých příčin dostanou tři hlavní postavy.
*****
Matin Souček obětuje svou kariéru poctivé snaze postavit upadající družstvo na nohy. Používá k tomu tvrdých a neúprosných metod, pro něž však nenajde u svých spoluobčanů pochopení, a tak se sám vyřazuje z lidského společenstva. S ním trpí i jeho dcera Anna, Martinova snoubenka, která nesouhlasí s otcovou neústupností, nedovede ale pochopit ani Martinovo jednání a rozejde se sním. Závěr filmu však napovídá, že hospodářský a morální úspěch družstva odstraní tyto rozpory a že všichni tři najdou cestu ze své velké samoty ke kolektivu i k sobě navzájem.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Velká samota
Druhý celovečerní film režiséra Ladislava Helgeho, Velká samota z roku 1959, má pro českou kinematografii značný význam. Byl to vlastně náš první poúnorový film, který se odvážil kritizovat nekritizovatelné - komunistickou stranu a její politiku. Už ve svém debutu Škola otců se Ladislav Helge postavil proti dosavadní dogmatické linii naší kinematografie, ale o protikladu mezi nepříjemnou pravdou a lacinou lží vyprávěl v rovině obecně morální. O dva roky později, ve Velké samotě, šel dál: problematickým hrdinou se stal komunistický funkcionář.
Velká samota je název jihomoravské obce, v níž se příběh odehrává, a zároveň symbolické označení duševního stavu, do kterého se dostanou tři hlavní postavy. Hlavní hrdina, ministerský funkcionář Martin Souček, obětuje svou kariéru zoufalé snaze postavit na nohy upadající družstvo ve své rodné vesnici. Ve svém fanatismu nehledí vpravo ani vlevo a brzy přijde jak o své citové zázemí, tak o přízeň lidí. Do samoty a izolace je díky jeho zaslepenosti odsouzena i jeho snoubenka Anna, ale ocitá se v ní i její otec, který jako jediný z celé obce odmítá vstoupit do družstva.
Filmu byla v roce 1959 udělena Cena čs. filmové kritiky (aby mu pak byla za ostudných okolností vzápětí odňata), režisér už během natáčení musel změnit celý konec - z pesimistického na optimistický, který dnes filmu bohužel poněkud ubírá na životnosti. I tak je však Velká samota dodnes působivým dramatem člověka, který vidině ideálu obětoval svůj osobní život.
sdk Cinema 1991/4/44

Autor/Zdroj: sdk/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

8 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Moon So-Ri

Moon So-Ri

Déšť padá na naše duše

Déšť padá na naše duše
Déšť padá na naše duše

Colin Douglas

Douglas Colin

Eugen Wieber

Wieber Eugen

Naposled navštívené:
Moon So-Ri

Moon So-Ri

Déšť padá na naše duše

Déšť padá na naše duše
Déšť padá na naše duše

Colin Douglas

Douglas Colin

Eugen Wieber

Wieber Eugen