Duben
ohodnotit

Velitel [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
75 minut, 6 dílů

Obsah filmu Velitel

 
Dramatický televizní seriál z vojenského prostředí patřící do kategorie pořadů natáčených na přímou politickou objednávku bývalého režimu.

Příběh dvou kamarádů a spolužáků z vojenské vysoké školy, Petra Lípy (Antonín Procházka) a Zdeňka Horáka (Jaromír Štemberg), který začíná s koncem jejich studií a sleduje počátky jejich vojenské kariéry, a také jejich soukromý život.

Autor: klasifikátor
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 28.8.2023
Tady vůbec nemá cenu komentovat obsah a kvalitu,   nechť si raději udělá každý sám vlastní   obrázek podle svého věku, smýšlení a   osobních zkušeností. Já si jen dovolím jednu   malou připomínku. Já jsem si zhruba v téže   době, mezi maturitou a nástupem na vysokou   školu, odsloužil dva roky vojny na PŠ v   Kežmaroku a pak v několika útvarech v okolí   Prahy, ale z tohoto výtvoru mám dojem, že to   bylo určitě v nějaké jiné armádě, než je   ta, kterou zobrazuje tento televizní seriál!!!
Krikri
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.7.2020
Další z normalizačních seriálů, jenž je   kavárníkům z Kavčích hor, třebaže inkasují   od diváků každý měsíc výpalné zatěžko   uvést do vysílání a musejí tak činit   komerční stanice. Já ho shlédl poprvé až   nyní na Youtube. Docela obtížně se mi to   hodnotí, neboť vše co se armády týče je mi   na hony vzdálené. Nudné a rozvleklé (alespoň   pro mě coby nevojáka) scény ze cvičáků jsem   přetáčel, sledoval jsem jenom dějové linie ze   soukromého a partnerského života postav a ty   mě docela zaujaly. Potěšilo mě, že   manželství hlavního hrdiny se i přes   nepřející sestru jeho vyvolené nakonec   vydařilo. Mé hodnocení se pohybuje na pomezí 4   a 5 *, nicméně nakonec zaokrouhlím na velmi   slabých 5 * a 45%.
cmelak598
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.6.2020
průměr
Čekal jsem super hrůzu, která se nekonala.   Herci nejsou kdo žádné perly, vyčnívá   Vinklář, Matyáš, Zounar st., Prochazkovi se   dá také věřit. Menší záhadou je   předabování Jandáka, u slovenských herců je   to pochopitelné. Přes výhrady hravě strčí do   kapsy většinu novodobých tuzemských   seriálovych ság.
curil
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.6.2020
Předesílám, že seriál nezavrhuji. Mezi těmi   Pláteníky, Hamry, Bavory, Zemany, se musel   najít také hrdina z vojenského prostředí.   Pokud někdo strávil na vojně dva roky,   ohodnotí seriál jako paskvil, který napsal buď   bývalý lampasák (nevím, jak na tom Langpaul   je), anebo si scénárista přizval odborné   armádní poradce. Od obyčejného života na   vojně se liší jak noc a den. Sloužil jsem   vlasti dva roky zhruba o deset let dříve, než   vznikl seriál, nejprve půl roku na Slovensku v   PŠ a poté zbytek v Západních Čechách. Ten   půlrok neskutečná šikana, hlavně ze strany   slovenských poddůstojníků, kteří Čechy   ponižovali neskutečnou měrou. Důstojníci jak   na Slovensku tak v Čechách (kde bylo lampasáků   Slováků půl na půl s našimi) ze tří   čtvrtin alkoholici. Dodnes se divím, že   Antonín Procházka, sympatický herec, autor her   a režisér. se propůjčil k takovéhle blbině.   Naštěstí seriál opakuje tak TV Barrandov nebo   JOJ Family, která se specializuje na vysílání   podobných normalizačních seriálů.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.6.2020
Zapomenutý televizní seriál z vojenského   prostředí počátku osmdesátých let se   samozřejmě řadí mezi politicky   propagandistické počiny, ukazující život jak   důstojníků, o kterých je dějství   především, tak i obyčejný kluků na vojenské   základní službě. Zkrátka a dobře, vojenský   život se vším všudy. Příběh začíná   vojenskou vysokou školou a pokračuje vojenským   životem takovým, jakým byl. Dnes se to sice už   obzvlášť nikomu nelíbí, ale na rčení, že   vojna dělala z chlapců chlapy, skutečně něco   bylo. Vše bylo především o výchově a to   nejen v zodpovědnosti a vůli pracovat, ale i v   oblastech techniky, vědy, kultury, sportu a   hlavně v ideové politice. A právě ona politika   je na celém tomto díle nemalý škraloup, ale   zase až tak hrozné to také není. Že v   prvních dílech není opomenuto ani   ´spřátelené´ vojsko Sovětského svazu na   našem území je prostě dáno svou dobou. Dnes   by se pro změnu zase použila americká vojska   NATO, takže skutečně tomu není co vyčítat.   Seriál ve zkratce ukazuje přípravy na   atletické závody, cvičení vojsk Varšavské   smlouvy či spartakiádu a nebo klasickou   vojenskou brigádní výpomoc v době žní či v   zimě v povrchových uhelných dolech. Jen   skuteční pamětníci, kteří si prošli   dvouletou základní vojenskou službu, mohou   hodnotit, co se tu zakládá na pravdě a co bylo   ideologicky vymyšlené. Pro ostatní seriál   ukazuje jen obyčejnou ´vojnu´ s veškerými   svými aspekty své doby. Dramatická stránka   byla napsaná dobře a děj plně vyrovnaný jak v   oblastech vojenské služby, tak i soukromého   života hlavních postav. Dnes seriál může   sloužit už jen coby vzpomínka současných   seniorů a k opovrhování od mladé generace.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.9.2010
Dnes jsou lidé moc chytrý, jeden druhého   chrání před zlem, radí na co se má člověk   dívat,na co ne - co by mu uškodilo. Mám   nápad,v Tv udělat pořad debatní,pozvat herce z   filmu,seriálu, režiséra a za ukázek   vysvětlit, mladým, co je špatné, z čeho by se   nám udělalo zle, co je správné. Protože když   nám to fundovaní odborníci nevysvětlí, najdou   se i lidé, kteří budou vzpomínat na Zákony   pohybu,Pláteníka, nebo i Velitele. Zajímavostí   všech škodících seriálů je, že se v nich   mluví o práci a dnes půl miliónu je jich   nezaměstnaných. A klidně si tipněte po   kolikáté se reprýzuje Major Zeman v době po   revoluci? A nemyslete si, že já toužím ty   zambie vidět, ale nemám rád, když nás pořád   někdo poučuje, co je dobré!

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih59976minih59976S borovou šiškou pod zády (1966) 
Käpy selän alla n
minih71020minih71020Madame Sans-Géne (1971) [TV inscenace] 
Madame Sans-Géne n
minih54517minih54517Božena Němcová (1961) [TV inscenace] 
Božena Němcová n
minih67658minih67658Rafles sur la ville (1958) 
Rafles sur la ville n
minih50443minih50443Air Marshal (2003) 
Air Marshal n
minih155781minih155781Kdo je vinen? (1973) [TV film] 
Kdo je vinen? n
minih144796minih144796Krev šampiona (2016) 
Bleed for This n
minih42938minih42938ZigZag (2002) 
ZigZag n
minih44998minih44998Ohnivé ženy mezi námi (1987) [TV film] 
Ohnivé ženy mezi námi n
minih148711minih148711Nejlepší zabiják (2016) 
Contract to Kill n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10