Zari
ohodnotit

Vdavky Nanynky Kulichovy

Rok:
1935
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1935
„Příběh domovnické dcerky, která se vdala do "lepšího" podle lidového románu Ignáta Herrmanna.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vdavky Nanynky Kulichovy
POZOR, SPOILER

Dva kamarádi shlížejí z výše ateliéru dolů na pavlač. Stojí zde mimo jiné dvě slečny, což jsou dcery majitele domu, Amálka a Klotylda. Též zde přebývají Kulichovi, kteří mají domovnictví. A právě paní domovníkové přináší paní Nohejlová nejčerstvější drby o její dceři Nanynce. Prý s někým chodí. Paní Kulichová se rozhodne vypátrat o koho jde. A vydává se na zvědy. Takže se jí podaří „načapat“ oba mladé lidi spolu. A pan učitel, tedy Nanynčin mládenec, přislíbí, že je druhý den navštíví. Což se i stane. Otec přichází z hospody, kde byl předtím poslán, a v přítomnosti učitele přiznává, že má pro dceru věno, a to ne malé. A nakonec všichni plni štěstí jdou také do hospody.

Další den už všechno ví celý dům, a hlavně zvědavá sousedka milostpaní radová Knedlhansová. Ta přichází nabídnout k dispozici svůj byt na oslavu. Jest to přijato.

Nyní začínají pikle kvůli „drůžiček“. Je kolem toho intrik jako máku. V hospodě se sejde Kulich s majitelem domu, tedy domácím, a ten chce, aby šly i jeho dcery. Začež jest panu otci nevěstinky poslati ji k rodině pana domácího. Vše dopadne dobře.

Pořádá se předběžná oslava a je zde velmi veselo. Panu Kulichovi je vyveden nepěkný kousek, ale on se ihned pomstí také zdařilým žertíkem. Zato u domácích je rambajs, a to kvůli Tyldě. Ale i toto otec zklidní.

Nu a konečně je zde ten slavný den. Jak dopadne, to se zatím neví.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vdavky Nanynky Kulichovy
Nanynka Kulichová je sice dcera pouhého domovníka, dostalo se jí však přísné a pečlivé výchovy, navíc je velmi krásná. Není tedy divu, že zaujala mladého muže, jenž stojí na vyšší příčce společenského žebříčku než ona. Se svým milovaným Jindřichem se dívka schází potají, bojí se matky, která ji drží zkrátka. Dostaveníčka však neuniknou všetečnému zraku sousedky paní Knedlhansové a ta ještě zatepla běží k Nanynčiným rodičům. Matka Kulichová beze celu záležitost pevně do ruky…

Nenáročnou veselohru podle stejnojmenného románu Ignáta Herrmanna natočil Vladimír Slavínský.


Popis / Obsah / Info k filmu Vdavky Nanynky Kulichovy
Nanynka, dcera domovníka Kulicha, chodí s učitelem Jindřichem Novákem. Své schůzky tají před přísnou matkou, ale zvědavá paní Knedlhansová vše vyzradí. Matka Kulichová tajně sleduje zamilovaný pár a protože se jí Jindřich líbí, pozve ho v neděli na svačinu. Jindřich požádá o Nanynčinu ruku. Paní Knedlhansová nabídne, že vystrojí svatbu ze svého bytu a že její dcera Albínka bude družičkou. Také obě dcery pana domácího, nešťastně zamilovaná Tylda a veselá Amálka, půjdou za družičky. Svatbu organizuje pan Dundr. V jeho bytě uvidí Tylda fotografii svého milovaného Švalbenšvance a dozví se, že je Dundrovým zaměstnancem. Celý dům prožívá přípravy na Nanynčinu svatbu. Podnájemník Saloupek se konečně rozhodne požádat Albínku o ruku, pan Dundr se zamiluje do Nanynčiny zaměstnavatelky slečny Agáty a pan domácí svolí, aby se Švalbenšvanc ucházel o Tyldu.

Pozn.:
Tento námět byl již v českém filmu zpracován pod stejným názvem (r. Miroslav J. Krňanský, 1925).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Vdavky Nanynky Kulichovy
O štěstí domovnické dcery, která se vdala do "lepšího". Děj Herrmannova lidového románu byl nenápaditě přenesen ze 70. let minulého století do nové doby.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:25 - 17:15

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Tělo v mé hlavě

16:20 - 17:25

37 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

0 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

17 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Laco Garaj

Laco Garaj

Naposled navštívené:
Laco Garaj

Laco Garaj