Duben
ohodnotit

Vážení přátelé, ano

Žánr:
Rok:
1989
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1989
„… aneb Hlavně něco nepodělat... Soukromé a pracovní trable „současného" úředníka“
Popis / Obsah / Info k filmu Vážení přátelé, ano
Během výměny funkcí v podniku na výrobu zdravotní keramiky Fortuna se samostatný referent Bohouš Fisher stal proti své vůli náměstkem ředitele podniku. Díky tomu je nucen dělat ještě větší kompromisy než dosud. Účastní se zbytečných výjezdových zasedání, na které musí z titulu své funkce shánět peníze z podnikových fondů, nebo šalamounsky řeší "pracovní" úraz dvou zaměstnanců, kteří se místo práce věnovali milostným hrátkám. V jeho soukromí to ostatně není o moc lepší. Chtěl by se věnovat nějaké smysluplné práci, jako je třeba stavba kachlových kamen.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vážení přátelé, ano
POZOR SPOILER

Ze sna probouzí pana Bohouše Fischera ruský budík. Je pondělní ráno a on se chystá začít nový týden, stejně jako jeho žena Anděla a obě pubertální dvojčata Hanka s Kamilou.
V práci se loučí starý ředitel a podnik se stává státním. Vyrábějí se zde záchodové mísy a bílá keramika vůbec .
Bohouš, zvaný všemi Bobo, zjistí, že dcery mu chodí do školy bez podprsenky a je z toho celkem perplex.
Bobo jede k bratrovi na vesnici. Potřebuje přemýšlet, zda vzít místo náměstka. Nakonec jej přijímá.
Následně navštíví i rodiče v domově důchodců, a vrhá se do práce. Zrovna sem přijíždí velké zvíře, totiž sám veliký Římský. Setkání s ním graduje na středisku, kde se tento velmož znečistí, a Bobo tvrdí řediteli, že se kdysi v podniku dělaly i kachle. On totiž Římský nutně potřebuje kachlová kamna, která jsou zde, a chce je pro sebe. Na téže akci málem Bobo Anděle zahne, ale na poslední chvíli couvne.
V zaměstnání jej čeká řešení zapeklitého problému opaření dvou zaměstnanců ve sprše. Celý podnik ví, co tam dělali. Bobo zatím ne. Když pak sám onemocní, léčí jej jeho kamarád.
Když se Bobo uzdraví, nechá si přivézt jíl a od kamaráda lékaře odnáší formy na kachle. A začne stavět kachlová kamna.
Na maturitním večírku si zatančí s učitelkou ruštiny, která učí dvojčata, a ta jej pozve k sobě. Kdyby nedostala žlučníkový záchvat, došlo by asi k nevěře. A pak čeká Boba při dalším setkání s Římským velké překvapení…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vážení přátelé, ano
Padesátiletý Bohouš Fischer (M. Lasica) pracuje jako referent v podniku na výrobu záchodových mís a jiné zdravotnické keramiky. Úředničina ho nebaví, k nesmyslnému vykazování kdejakých zbytečností pociťuje stále větší odpor. Chtěl by se opravdově věnovat ženě, dětem a nějaké smysluplné práci. Jenže soukolí socialistického hospodářství jej „nemilosrdně“ vynese na místo ekonomického náměstka, kde je muž nucen dělat ještě větší kompromisy než dosud. Účastní se zbytečných výjezdových zasedání, na které musí z titulu své funkce shánět peníze z podnikových fondů, nebo šalamounsky řeší „pracovní“ úraz dvou zaměstnanců, kteří se místo práce věnovali milostným hrátkám. V jeho soukromí to ostatně není o moc lepší. Aby jeho dcery-dvojčata udělaly maturitu, pokusí se Bohouš vyspat s jejich ruštinářkou…
Satirická komedie z roku 1989 je dílem osvědčené autorské dvojice – scenáristy a spisovatele Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina (připomeňme si jejich spolupráci na filmech o „básnících"). Film je naplněn svěžím situačním a slovním humorem a také otevřenými narážkami na absurditu reálného socialismu konce osmdesátých let. Název snímku je odvozen ze slov, jimiž se posmutnělý hrdina obrací k divákům, aby potvrdil navenek optimistickou, vpravdě však trpkou skutečnost, v níž se nachází. Premiéra filmu se konala v říjnu 1989.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vážení přátelé, ano
Satirická komedie z prostředí umírněně pracující inteligence: Bohouš Fischer se stane proti své vůli a přesvědčení ředitelem továrny na zdravotní keramiku. Trpce veselý příběh o životě obyčejných a normálních lidí na konci 80. let. Titul měl premiéru v říjnu 1989. Návštěvnost v prvních týdnech byla velmi slibná, ale brzy se už měli čeští diváci zajímat o jiné věci.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Vážení přátelé, ano
Satira Vážení přátelé, ano je dílem osvědčené autorské dvojice scenáristy a spisovatele Ladislava Pecháčka (byla natočena podle jeho stejnojmenně knihy) a režiséra Dušana Kleina. Vlastně tragikomický příběh líčí soukromé a pracovní trable „současného" úředníka, který nechtěl být „současným" úředníkem. Sny referenta, později proti vlastní vůli náměstka a ředitele továrny na zdravotnickou keramiku Bohouše Fischera (Milan Lasica) o užitečnější, skutečně tvůrčí práci se nakonec rozpadnou tak, jako se při bouřce rozpadnou jediná kachlová kamna, jež vlastnoručně postavil a na něž byl tak hrdý. Film je naplněn humorem, slovními vtipy, narážkami a aforismy. jeho titul je odvozen ze slov, kterými se poněkud smutný hrdina několikrát obrací k divákům, aby potvrdil navenek optimistickou, vpravdě však trpkou skutečnost. Divák se bude bavit, ale jistě mu neunikne, že to, co film zesměšňuje, není ani zdaleko údajně „překonanou minulostí", ale tvrdou přítomností.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

39 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

44 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10