Vášeň (1954)

Vášeň (Senso)
78.8 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Senso

Další název: Smysl

    Žánr: drama / historický / romantický / válečný
    Země: Itálie
    Délka: 124 min.
Luchino Visconti zanechal nesmazatelnou stopu jako režisér nejen na filmovém plátně, ale i na divadelní scéně, kde inscenoval celou řadu her. Jeho doménou byla opera a nejobdivovanějším skladatelem Giuseppe Verdi. Ostatně scénou z Verdiho opery Trubadúr jeho filmové drama Vášeň začíná. Ve velkolepě pojatém úvodu se právě v opeře poprvé střetnou hlavní protagonisté filmu, benátská šlechtična Livia Serpieriová a rakouský důstojník Franz Mahler. Hrdá vlastenka se přes počáteční zdrženlivost do vyhlášeného sukničkáře Franze bezhlavě zamiluje, ačkoliv je příslušníkem nenáviděné rakouské armády, která okupuje její Itálii usilující o samostatnost. Pro svou vysněnou lásku obětuje vše, manželství, postavení ve společnosti, dokonce zradí své vlastenecké ideály a přátele. Až příliš pozdě odhalí, že ji Franz pouze využil a lásku k ní jen předstíral. Ponížení a výsměch, které se jí od něj dostane, nezůstanou bez odplaty, zhrzená kněžna se pomstí a celý příběh spěje do tragického finále.
Námětem k Viscontiho prvnímu barevnému filmu je krátká stejnojmenná novela Camilla Boita. Oproti knižní předloze nechal Visconti hlavní ženskou hrdinku zestárnout, takže není mladičkou naivní dívkou, ale zkušenou ženou, která přesto zcela propadne zběsilé lásce.
Pompézní úvodní scéna filmu odehrávající se v opeře byla zvolena záměrně a udává tón celému filmu. Visconti prostřednictvím operní stylizace opouští vody neorealismu a zcela otevřeně se pokouší o romantizující milostné drama odehrávající se na pozadí bouřlivých historických událostí Itálie druhé poloviny 19. století. Obě hlavní postavy mají nádech romantických ztroskotanců, vypjatá stylizace však s sebou nese úskalí určité afektovanosti, jež oslabuje celkové vyznění filmu. Na druhou stranu tento snímek přináší do detailu propracované, úchvatné obrazové scenerie honosného světa aristokracie, které jsou typické pro Viscontiho vrcholná díla.

Jan Šulc
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Luchino Visconti
 
 
hraje:
Alida Valli (hraběnka Serpieriová), Farley Granger (Franz Mahler), Heinz Moog (hrabě Serpieri), Rina Morelli (Laura, guvernantka), Christian Marquand (důstojník), Tonio Selwart (plukovník Kleist), Cristoforo De Hartungen, Tino Bianchi, Sergio Fantoni, Ernst Nadherny (velitel ve Veroně), Goliarda Sapienza, Marianna Leibl (manželka rakouského generála), Marcella Mariani (prostitutka Clara), Tony Di Mitri (voják (neuveden)), Eugenio Incisivo (voják)
 
 
scénář:
Luchino Visconti, Suso Cecchi d'Amico
 
 
kamera:
G.R. Aldo, Robert Krasker, Giuseppe Rotunno, Francesco Izzarelli ((neuveden))
 
 
hudba:
Anton Bruckner (VII. symfonie)
 
 
asistent režie:
Giancarlo Zagni
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.