Zari
ohodnotit

Vanilkové nebe

Vanilla Sky

Další název:
Vanilkové nebo (SK)
Rok:
2001
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
24.1.2002
„Láska Nenávist Sny Život Práce Hra Přátelství Sex.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vanilkové nebe
Vanilkové nebe
V pořadí čtvrtý film Camerona Crowea dal i dostal zabrat. Trošku náročné na pochopení jeho úmyslu. Vanilkové nebe poutá převážně názvem a filmovými star, vizte sexy Tom Cruise, okouzlující Penelópe Cruz a roztomilá Cameron Diaz. Ovšem u toho vše pozitivní končí, už v prvních 10 minutách si připadáte jak v bludišti a nechápete, co si máte odvodit od výrazu Toma Cruise, zvlášť, když umí na ústech vytvořit jen „sexy“ úsměv.
Ta noční můra na počátku, kdy David Aames (Tom Cruise) běžíliduprázdným Time Square, není tak zlá, ale ve zpětném ohlédnutí naprosto bezvýznamná. Poté se objevuje Davidova kamarádka Julie (Cameron Diaz), která s ním pravidelně souloží. Na Davidově oslavě jeho vydavatelství se objevuje Sofie (Penelópe Cruz)-milá a nprosto přirozená hnědovláska v doprovodu jeho nejlepšího kamaráda Briana (Jason Lee). Samozřejmě se mu zalíbí, Sofie se nenechá zahanbit a vyklube se z ní sebevědomá a lhostejná vůči Brianovi tanečnice.
Při odchodu ze Sofiina bytu si Davida vyzvedne Julie, neobvyklým způsobem mu v rychlosti kolem 100km/h ve městě mu vyloží své city, Tom Cruise (David jistě ne) na tento nepříjemný faktor reaguje stejným úsměvem jako při setkání se Sofií, sexu s Julií i v depresi, a zřejmě, aby byli spolu až do smrti, strhne Julie volant a oba padají z mostu i s autem.
Odmítá vycházet ven kvůli nynějšímu vzhledu, který byl vlastně celý jeho život, přestože dokonalé Sofii na tom tolik nezáleží. A potom se už jen ze Sofie stává Julie a podobné hrůzy, David nic nechápe, stejně jako divák. Konec sice vše vysvětlí, ovšem možná, kdyby zůstalo u toho nepochopitelného mumraje, bylo by snad i lépe. Úsměv na Cruisově tváři však zůstává i nadále svěží.
Staré dobré sci-fi se musí stydět, kam až lidské výmysly mohou zajít. Námět i myšlenka by snad skloubit šla, ale nějak to celé nedává dobrý výsledek. Cameron Crowe známý svým snímkem Jerry Maquire se pouštěl do příliš velkého risku, který mu třeba nějaký zisk přinesl, ale o pochvale nemůže být řeč.
Například význam doktora (Kurt Russel) nebyl vůbec vysvětlen a jen zabíral vlastně čas, zatímco byl David z nepochopitelného důvodu vězení atd. Třešničkou na dortu se stalo vysvětlení a ty přeskoky v čase také mysl zatěžkávaly. Jisté výhrady mám i ke scéně, kdy se David miluje s Julií-Sofií, je to až skoro nechutné.
Hereckému výkonu Toma Cruise se raději již vyhnu, zato Cameron Diaz dobře předvedla hysterickou mrchu Julii, přestože její role moc prostoru nedostala (škoda). Postava Penelópe Cruz měnila neustále charakter, navíc Cruzová vypadala, jako by ani pořádně nevěděla, co s rolí (upřímně se jí nedivím), a přitom v jejích ostatních filmech jako Vše o mé matce, Dívka tvých snů vážně hvězdila.
Omlouvám se, ale něco takového se tu dlouho neobjevilo a snad ani neobjeví!


Autor: charlie

Popis / Obsah / Info k filmu Vanilkové nebe
David Aames je mladý úspěšný nakladatel a vyhlášený sukničkář. Je pohledný a navíc ani zdaleka nemusí počítat každý dolar. Přesto má pocit, že mu stále něco uniká. Jedné noci potká dívku svých snů, kterou však vzápětí ztratí. Davidova partnerka brzy pochopí, že se on Sofie jen tak nevzdá, jenže ona jí nemíní postoupit své místo. Automobilová nehoda, při které je David těžce zraněn v obličeji, je tečkou za jejich vyhroceným vztahem. Pro Davida se ale možná otevírá zcela nová životní kapitola.


Popis / Obsah / Info k filmu Vanilkové nebe
Milostné drama s kriminálními a fantastickými prvky Vanilkové nebe je remakem úspěšného španělského filmu Alejandra Amenábara Otevři oči (1997). Natočil je podle vlastního scénáře režisér Cameron Crowe, známý zejména díky autobiograficky laděnému hudebnímu snímku Na pokraji slávy (2000, FP 4/2001). Příběh mladého lehkomyslného boháče Davida Aamese se odehrává v současném New Yorku a pohybuje se na zvláštním pomezí fikce a živého snu. Hlavní hrdina se v den svých třiatřicátých narozenin zamiluje do španělské tanečnice Sofie. Jeho dosavadní milenka, modelka Julie, se nedokáže vyrovnat se zklamáním a záměrně havaruje autem. Zatímco ona zahyne, David přežije s těžkým zraněním obličeje. Mimo souvislost s tímto případem se muž stává podezřelým z vraždy a ocitá se ve vězení. Tady se svěřuje se svou minulostí psychoterapeutovi McCabeovi. Později pochopí, že se stal obětí podivné společnosti Životní existence, obchodující se zmrazováním lidí a s „živými“ sny. – Zašifrovaný a poněkud zmatený děj se vzpírá logickému výkladu. Proměny hlavního hrdiny a prolínání časových rovin ztěžují orientaci ve zvolna rozvíjeném příběhu, těžícím zejména z atraktivního hereckého obsazení. Iniciátorem projektu byl představitel Davida Tom Cruise, jehož bývalá manželka Nicole Kidmanová se ostatně objevuje v novém Amenábarově filmu Ti druzí (FP 3/2002). Po Cruiseově boku hrají Cameron Diazová jako zhrzená Julie, Penélope Cruzová, která představovala Sofii už u Amenábara, a Kurt Russell, netypicky obsazený do role psychiatra.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/2

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Vanilkové nebe
Mladý newyorský nakladatel a vyhlášený sukničkář David Aames umí žít. Proč ne, když je pohledný, charismatický mladý muž plný elánu a navíc ani zdaleka nemusí počítat každý dolar. Přesto má pocit, že mu stále něco uniká. Jedné noci potká dívku svých snů, a i když je velkým stratégem milostných pletek, vzápětí ji ztratí. Davidova partnerka brzy pochopí, že on se Sofie jen tak nevzdá. Julie jí zase nemíní postoupit své místo. Automobilová nehoda, při níž je David těžce zraněn v obličeji, je důsledkem a tečkou za jejich vyhroceným vztahem. Pro Davida se ale možná otvírá zcela nová životní kapitola...

Není to poprvé, kdy se američtí filmaři zhlédli v díle svých evropských kolegů a rozhodli se dát mu nový kabát. Právě to potkalo i Toma Cruise a jeho produkční partnerku Paulu Wagnerovou. Ihned po projekci španělského filmu Abre Los Ojos (Otevři oči, 1997) se rozhodli vykoupit práva a dokonce požádali Alejandra Amenábara, aby se znovu ujal režie. Když odmítl, oslovili Camerona Crowea, se kterým spolupracovali na jeho mimořádně úspěšném autorském filmu Jerry Maguire, v němž Tom Cruise vytvořil titulní roli. Někdejší novinář Cameron Crowe se i tentokrát ujal práce na scénáři, protože - jak uvedl - ho film Abre Los Ojos inspiroval k vlastnímu pohledu na svět náhodného sexu a na lidi, kteří se teprve učí nést odpovědnost za vlastní životy. Není bez zajímavosti dodat, že Penélope Cruzová si roli Sofie zopakovala, tentokrát ovšem po boku Toma Cruise.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Otevři oči (1997)

 Otevři oči (1997)
Otevři oči n
Abre los ojos
Žánr: drama / romantický / sci-fi / thriller
Země: Španělsko / Francie / Itálie
Režie: Alejandro Amenábar

(remake)

Reklama