Zari
ohodnotit

Valentin Dobrotivý

Žánr:
Rok:
1942
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
31.7.1942
„Vyluští i slovo „požuržil“, ale jinak je to mistr světa ve skoku na špek.“

Počet zajímavostí k filmu Valentin Dobrotivý: 3


Hortensie
Hodnocení:
Přidáno: 3.4.2009
Snímek Valentin Dobrotivý byl inspirován skutečnou událostí. Autorem námětu byl Josef Hlaváč, jinak také scénárista řady filmů. Vycházel z události z roku 1928, kdy se objevila v Praze doslova „senzace“ v tisku. Jakýsi disponent jedné pražské firmy měl v Americe zdědit 120 miliónů korun po strýci, továrníkovi na piána. „Dědic“ se vracel z cest po severní Africe zrovna v den, kdy byla tato zpráva otištěna. Okamžitě mu všichni gratulovali a tiskli srdečně ruku. Domníval se, že je jejich přání upřímné a tryskly mu slzy dojetí. V kanceláři ho vítal slavnostně ozdobený stůl květinami od kolegů. Okamžitě se začali ze všech stran rojit lidé, kteří se hlásili k příbuzenství s dědicem, a také ti, co potřebovali mecenášský dar. A jak to bylo doopravdy? Ve skutečnosti šlo o fantazijní výmysl jednoho z kamarádů domnělého dědice. Ten si vymyslel tento plán a do novin dal oznámení o disponentově nabytí majetku. Zklamání bylo jistě veliké ve chvíli, kdy údajný dědic zjistil, že to vše byla pouhá finta na jeho osobu, avšak s šarmantností sobě vlastní tuto věc nijak osobně nerozmazával, nepodával protestní oznámení a celou věc tiše přešel.

Ve filmu je konec o něco šťastnější, jak jistě zasvěcený divák dobře ví. Zdánlivý vtípek se prokáže jako skutečnost a Valentin Plavec opravdu získá milión. Původní příběh je pozměněn, pro lepší dramatizaci byla namísto dědictví použita výhra v loterii, nicméně v jádru zůstává příběh stejný. Zbývá dodat, že se natáčelo v radlických ateliérech a v Roztokách u Prahy. Film byl divácky velmi úspěšný.
argenson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.5.2010
K natáčení Valentina Dobrotivého se váže jedna tragikomická zajímavost. Souběžně se točil film Přijdu hned, v jehož průběhu byla gestapem zatčena (a později popravena) herečka Anna Letenská. Její tragický osud zasáhl do práce všech ostatních filmařů, následující den po zatčení Anny Letenské pracoval Martin Frič na scéně odchodu Valentina Plavce do úřadu. Oldřich Nový byl stejně jako všichni členové štábu rozrušen zprávami o Letenské a při snímání scény se sice převlékl, ale zapomněl se přezout a do úřadu odešel v bačkorách. Na tuto chybu se přišlo až později ve střižně a z provozních důvodů nešla již přetočit. I když scéna v podstatě logicky do děje zapadá (a pozorní diváci si jí jistě všimnou), její vznik měl zcela jiný podtext.
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.3.2022
Automobil, který chce Valentin Plavec (Oldřich Nový) kupovat byl ve skutečnosti zakázkově vyráběný vůz Aero 50 Dynamik. Dnes jde o naprostý unikát, který na světě existuje již pouze ve dvou exemplářích. Jeden je v Muzeu českého karosářství ve Vysokém Mýtě a druhý v soukromé sbírce v Californii.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Praha ožralá

18:35 - 19:00

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

45 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Chris Conrad

Conrad Chris

Naposled navštívené:
Chris Conrad

Conrad Chris