Zari
ohodnotit

V moci ďábla

The Exorcism of Emily Rose

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
1.12.2005
„Strhující souboj mladé dívky se samotným ďáblem“
Popis / Obsah / Info k filmu V moci ďábla
Katolická církev učinila extrémně vzácné rozhodnutí a oficiálně potvrdila, že je devatenáctiletá studentka prvního ročníku vysoké školy posedlá zlý duchem. Příběh filmu V moci ďábla pojednává o dramatickém soudním líčení s farářem, odsouzeným za nedbalost, která vyústila ve smrt mladé, údajně posedlé dívky. V hlavní roli snímku, založeného na skutečných událostech, se představí LAURA LINNEY jako Erin Bruner, obhájkyně otce Richarda Moorea (TOM WILKINSON), který kontroverzní vymítání ďábla vedl.

Emily Rose (JENNIFER CARPENTER) opouští svůj klidný venkovský domov, aby mohla studovat na vysoké škole. V osamělé noclehárně ji však jedné noci potká děsivá „halucinace“, po níž ztratí vědomí. Útoky se postupně stávají častějšími a jejich intenzita se stále stupňuje, proto se nábožensky založená Emily rozhodne podstoupit vymítání ďábla pod vedením faráře, otce Richarda Moorea. Když pak mladá dívka během obřadu zemře, je farář obviněn ze zabití z nedbalosti. Roli jeho obhájkyně neochotně přijímá renomovaná právnička Erin Bruner, jejíž skálopevný ateismus a nedůvěra v nadpřirozeno jsou v průběhu soudního procesu nalomeny oddanou vírou otce Moorea a zvláštními, nevysvětlitelnými okolnostmi, které případ provázejí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V moci ďábla
Od legendárního Vymítače ďábla (1973, FP 4/92 – V, 7/2001z) prudce narostl počet titulů, zabývajících se paranormálním jevem posedlosti démony. Filmaři však často téma využívají jen jako záminku k rozpoutání nejrůznějších hororových efektů. Tvůrci snímku V moci ďábla v čele s režisérem a spoluscenáristou Scottem Derricksonem však postupují jinak. Vycházejí ze skutečného (avšak záměrně blíže nespecifikovaného) případu a usilují o realistický záznam událostí prostřednictvím tradičního soudního dramatu, do nějž vkládají četné retrospektivy a jednu sugestivní sekvenci vymítání. – Venkovský kněz Moore je obžalován z usmrcení z nedbalosti dívky Emily Roseové, u níž provedl se souhlasem jejím i její pobožné rodiny vymítání, jež se bohužel minulo účinkem. Žalobce Ethan Thomas operuje při procesu výpověďmi lékařů, ateistická obhájkyně Erin Brunerová zase pracuje s tezí, že posedlost ďáblem opravdu existovala. Během soudu se sama ocitá v moci temných sil, avšak díky Mooreovi a možná i díky pomoci boží (záhadně najde na ulici „ochranný“ medailonek se svými iniciálami) jim unikne. Kněz je sice uznán vinným, ale porota zároveň doporučí, aby soudkyně vynesla trest jen v délce jeho vazby. – Atraktivní téma podávají autoři se snahou po objektivitě. Opírají se o vynikající herecké výkony Toma Wilkinsona jako hluboce věřícího a vyrovnaného kněze, Laury Linneyové jako ambiciózní právničky, která musí revidovat své dosavadní životní postoje, a Jennifer Carpenterové v postavě nešťastné oběti boje nebe a pekla.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Den s Novou

13:35 - 13:45

8 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

98 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama