Zari
ohodnotit

Utržený ze řetězu

Danny the Dog

Další název:
Unleashed / Odtrhnutý z reťaze (SK)
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
1.9.2005
„Spoutaný násilím, osvobozený hudbou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Utržený ze řetězu
V drsném prostředí skotského Glasgowa se odehrává příběh Dannyho, kterého se kdysi zmocnil gangster Bart a vychoval z něj speciálně vycvičeného bojovníka. Žije v kleci, živí se psími konzervami a na krku má obojek. Fyzicky je téměř nepřemožitelný, je však nevzdělaný, na úrovni desetiletého dítěte. Když mu Bart obojek sundá, změní se v zuřivou bestii a agresivní gangster ho využívá k vybírání dlužných částek, vyřizování osobních účtů i v ringu při nelegálních soubojích na život a na smrt. Dannyho neveselý život změní setkání se slepým ladičem pian Samem. Když je totiž Bart přepaden konkurenčním gangem, Sam se zraněného Dannyho ujme. Ten je okouzlen nejen jeho hrou na piano, ale také jeho nevlastní dcerou Victorií. Zotavuje se, učí se jíst příborem a s pomocí hudby se znovu stává člověkem. Dívka ho dokonce přiměje, aby sundal obojek a začal nový život. Ten mu však není přán dlouho. Bart přežil, znovu se ho zmocní a Danny opět končí v kleci a v nelegální aréně. Už to však není ten poslušný otrok, a tak odmítne ubližovat lidem. Je sice k boji brutálně donucen, časem se mu však podaří uprchnout. Navíc se v Bartových věcech dostane na stopu své matky. Vrátí se k Samovi a Victorii a s jejich pomocí se snaží odhalit tajemství ztracené minulosti i matčina osudu. Gangster se ho však nehodlá jen tak vzdát.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Utržený ze řetězu
Mafián Bart (Bob Hoskins) půjčuje peníze. A umí se postarat, aby mu je dlužníci vrátili i s tučnými úroky. Přijde se svým poskokem Dannym (Jet Li), který je skutečné polozvíře. Když mu Bart sundá obojek, každého, kdo je v dosahu, zmlátí nebo zabije. Jeho život však není žádný med. Mlčky vegetuje v psím kotci. Nemluví, možná to ani neumí. Nebo jen málo.

Jednoho dne vejde do místnosti, kde Danny čeká na svého pána před výpravou za dlužníky, ladič pian jménem Sam (Morgan Freeman). V Dannym tóny nástroje probudí zvědavost, zbytky lidskosti. Přisedne si a pomáhá Samovi ladit...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Utržený ze řetězu
Ke scénáři filmu Utržený ze řetězu podnítily slavného francouzského režiséra, scenáristu a producenta Luca Bessona dva impulzy: chtěl si zopakovat spolupráci s hercem Jetem Liem, s nímž se setkal při projektu Polibek draka (2001, FP 8/2002) a především jej zaujalo téma o člověku, s nímž bylo od dětství zacházeno jako se psem a jenž byl používán jako živá zbraň. Bessonův spolupracovník, režisér Louis Leterrier (Kurýr, Kurýr 2), z dané látky vytěžil zajímavou kombinaci filmových postupů: kinetické akce videoklipově i zpomaleně snímaných bojových scén střídá s emotivními až sentimentálními okamžiky, zběsilost vyprávěcího rytmu utlumuje staromilsky zobrazenou romancí, akce střídá city a tuto vypjatou směsici žene svižně kupředu až k očistnému finále. - Danny byl jako malé dítě násilím ukořistěn agresivním vymahačem dluhů, „strýčkem“ Bartem, a po dlouhá léta byl cvičen jako pes, určený k zabíjení lidí na rozkaz. Bart se pomocí drsných metod a izolací od okolního světa pokusil v Dannym potlačit veškerou lidskost. Tu v něm však znovu objevuje slepý ladič pian Sam a jeho nevlastní dcera Victoria. Oba jej přijmou jako člena rodiny a Danny pomalu začíná žít jako člověk; musí se však vypořádat se svou minulostí, najít svůj původ a zbavit se svého neodbytného majitele Barta. – Atmosféru stylizovaného akčně-romantického vyprávění o hledání svobody podtrhují podivné prostory glasgowského podsvětí jako jsou skladiště, opuštěné tovární haly či kombinace bílé barvy jako nositele smrti. Hudba, jejímž prostřednictvím komunikují Danny, Sam i Victoria je tu zásadním katalyzátorem vztahů, emocí i zrychlené bojové akce.
-zz-, Filmový přehled 2005/10


Popis / Obsah / Info k filmu Utržený ze řetězu
Příběh se odehrává v zachmuřeném Skotsku. Kruťák Bart (Bob Hoskins) vychoval z kluka Dannyho (Jet Li) bojového otroka. Danny vyrůstá v kleci, živí se konzervami a na krku nosí obojek. Nemá vzdělání, mentálně je na tom jako desetileté dítě. Když mu ale Bart obojek odepne, dělá Danny to, co jediné se naučil - zabíjí. Bart Dannyho nasazuje do ilegálních zápasů a vydělává majlant. Bart: „Když je dostanete mladé, možnosti jsou nekonečné.“ Pak ale přijde bouračka. Bart skončí v komatu a Danny se ocitne u starého slepce, ladiče pian Sama (Morgan Freeman). Li k tomu říká: „Danny dokáže během chvilky zmlátit spoustu lidí. Ale nerozumí životu. Nemá přátele, nemá rodinu… a tak potká postavu Morgana Freemana. Je to ladič pian a zasvětí mě do světa hudby. A jeho hudba mi pomůže stát se normálním člověkem. Poznám přátelství, lásku i rodinu.“ Bojové scény se nesou v pouličním stylu, neboť Dannyho nikdo neučil. Jejich choreografem je Yuen Woo-Ping, jehož sláva se dotkla nebes díky wire-fu v MATRIXU , dále vymýšlel bojovou akci v Tarantinově KILLOVI BILLOVI a s Jetem Li spolupracoval již mnohokrát.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama