Zari
ohodnotit

Úsmev diabla

Rok:
1987
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1988
„Střetnutí Hlasu a Těla v prokleté opeře.“
Popis / Obsah / Info k filmu Úsmev diabla
Kriminálny príbeh o dramatickom vyšetrovaní lúpeže a vraždy v prostredí filmárov, ktorý nakrúcajú filmový prepis diela Jacquesa Offenbacha Hoffmanove poviedky.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Úsmev diabla
Snímek režiséra Jána Zemana Úsmev diabla se dá těžko jednoznačně zařadit do nějaké žánrově tematické škatulky. Může být označen jako kriminální ~ jde tu o loupež a vraždu; jako film o filmu - děj příběhu vyrůstá z událostí kolem natáčení tetevizní verze slavně opery Jacquesa 0fíenbacha Hoffmannovy povídky, lze ho brát i jako hudební film ~ jsou
v něm hojně citace a ukázky z opery. A může být považován za psychologické drama. Ve značně komplikovaném příběhu jsou naznačeny vztahy lidi z televizního štábu i mimo něj, přičemž ve středu dění jsou dvě hlavni postavy: zatrpklý nemocný kriminalista a stárnoucí operní zpěvačka Martina. Mezi oběma vzniká zvIáštní pouto. Ale důležitým motivem snímku je i vztah zpěvačky k mladišké suverénní herečce Olze. Obě ženy se nedokážou vyrovnat se svou životní situací pěvkyně se svým stárnutím a Olqa se svou žárlivostí.
Herečka propůjčuje hlasu Martiny své tělo a tvář, sama je ovšem jen loutkou v rukou režiséra [zpěvaččina slabošského manžela]. Vyhrocený rozpor mezí odlišnými individualitami končí tragicky . . . ~ Ambiciózní projekt rozvíjí příliš mnoho motivů, v nichž se divák bude jen stěží orientovat. Nákladné a atraktivní scény z Hoffmannových povídek nemohou zastřít složitou konstrukci filmu, přece jen vzdáleného realitě. HIavní role obsadil režisér polskými herečkami Beatou Tyszkie-
wiczovou a její dcerou Karolinou Wajdovou [otcem je slavný filmař] a známými slovenskými herci Pavlem Mikulíkem a Štefanem Kvietikem.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

6 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Diana a prokletí rodu Spencerů

11:55 - 12:45

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

1 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama