Únosy bez výkupného (1983) [TV inscenace]

Obrázek není k dispozici.
75 %
 
 
    Země: Československo
    Délka: 87 min.
"To hlavní na nich však nebyla barva kůže, nýbrž způsob, jak se pohybovali, jak se dívali a jak se chovali k sobě navzájem"
(Z originálu - knihy Pavla Bagrjaka "Modří lidé")


Hlavní postavy:
David Hard - policejní komisař
Fred Chester - novinář
Taratura - detektiv, Hardův podřízený
Dorn - generál, člen Tajné rady a šéf tajné operace "Kosmos"
William Dobbs - senátor
Schüss - elektrikář v "Zóně"
Dina Dinstová - zástupkyně generála Dorna pro operaci "Kosmos"

Obsah:
Jednoho dne je v Newcombu unesena dcerka senátora Dobbse. Okamžitě je zahájeno rozsáhlé vyšetřování, do akce se zapojují všechny bezpečnostní složky. Pátrání se ujímá i komisař Hard, který zjistí podivné věci, které mu nejdou na rozum. Všechny unesené děti se totiž nechaly stříhat u kadeřníka Krawiaka a slíbili jim tam rovněž udělat malou panenku s jejich vlastními vlasy. Proto si je vyfotili a poznamenali jméno a adresu...Avšak Krawiak byl napojen na síť únosců, pracovníků tajné organizace, připravující osídlení Marsu. K tomu, aby lidé mohli bez skafandru žít při podmínkách -93°C, tlaku 6 hPa a 90% obsahu oxidu uhličitého v atmosféře téměř bez kyslíku, atd., je nutno je náležitě připravit. Ne všichni lidé to dokážou. Pouze mladý organismus dětí a adolescentů, který má zvláštní genovou výbavu, je vhodný. A tak se zrodil ďábelský plán: Kadeřník bude sbírat vlasy, ze kterých se dá udělat genetická zkouška a jména a adresy případných vytipovaných adeptů. Malá Ut Dobbsová je nevhodná, byla unesena omylem, proto je nalezena, ale akce komisaře Harda je už příliš v pohybu. Hardův přítel Fred chester zcela nerozumně zapůjčí Hardovi k experimentu svého syna Mikea jako volavku na Krawiaka. Ale ouha, vyjde najevo, že právě i Mike je vhodným kandidátem na dobyvatele Marsu. A je také neprodleně, i přes všechna bezpečnostní opatření, unesen. Běží drahocenný čas. Tým komisaře Harda jde tvrdě po stopě, po Krawiakovi i jeho pomocnících. Stopa je zavádí do opuštěné oblasti, ve které je podle místních lidí (kteří o všem samozřejmě vědí) "pěstírna žampionů" - tajný komplex, celá zóna, a v něm vědecký experiment s unesenými dětmi. Komisař Hard celkem bez problémů komplex přepadl a domáknul se pravdy, jenomže v údivu zjišťuje, že zde je šéfem právě jeho šéf - policejní generál Dorn a je zde tým vědců i profesionální zabijáci, kteří umlčí každého, kdo by mohl podat svědectví o tomhle barbarském zvěrstvu na nevinných dětech. A dozvídá se o akci "Kosmos" vše. Bohužel, Mike již prošel v hale proměnou do tzv stadia C, ze kterého již není návratu. Fred Chester volá svoji manželku Lindu, že našli syna, ona přijíždí a ve skafandru jde plačící do haly ke svému opuchlému, apatickému a modrému dítěti, oblečenému do jakési lesklé kombinézy. Ale Mike naráz vstává, udělá pár kroků k matce a přiloží jí pěst ke sklu skafandru. Sklo praská, Lindě vyráží na obličeji krev a mrtvá se po několika sekundách sesouvá k zemi v hale. Modré přízraky na ni nechápavě koukají, někteří jakoby pomalu tančí nebo cvičí, jsou mimo. Fred je zoufalý a Dorn se všem směje, protože ten, kdo by halu zničil, zabije všechny její modré obyvatele. A to Hard ví, že nemůže dopustit. Proto se nakonec Dornovi plně podrobuje. Film končí záběrem na opuštěné parkové stromořadí, kde dříve chodili na procházku Fred, Linda a Mike Chesterovi.

  Autor: Arco

režie:
Otakar Kosek
 
 
hraje:
Josef Somr (Hard), Květa Fialová (Dinstová), Petr Pelzer (Chester), Alexej Pyško (Tara), Eva Jakoubková (Linda), Svatopluk Matyáš (Dorn), Karel Vochoč (Klausen), Stanislav Malý (tajemník), Václav Antoš (Sven), Václav Babka (Krawiak), Naděžda Letenská (žena), Ivan Dědeček (muž), František Řehák (profesor), Zdeněk Forejt (první policista), Pavel Skřípal (druhý policista), Alena Tománková (guvernantka), Arnošt Borovec (majitel hotelu), Otakar Prajzner (reportér), Karel Vašíček (role neurčena)
 
 
scénář:
Josef Eismann
 
 
kamera:
Ivo Popek
 
 
hudba:
Vadim Petrov
 
 
výprava-architekt:
Petr Gleich
 
 
dramaturgie:
Šárka Kosková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.