Uličnice (1936)

Uličnice
77.7 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.10.1936        
    Délka: 103 min.
„Když se dívka bláznivě zamiluje, udělá všechno, aby svého milého získala jen pro sebe“
Věra, dcera továrníka Janáka, která se zamilovala do letce Jiřího Málka. Když se totiž čirou náhodou dozví, že Jiřího strýc čeká třináctiletou dívku, kterou hodlá vychovat jako budoucí ženu pro Jiřího, rozhodne se za očekávaného sirotka vydávat. Převlek za dorůstajícího žabce jí pochopitelně nedělá potíže i když tak hladce všechno také neběží. Rozhodně je na tom ovšem lépe něž Bessy, dcera továrníka Vydry, kterou se matka chystá zasnoubit s hrabětem Morettim, ve skutečnosti ovšem sňatkovým podvodníkem Josefem Hřebíkem. Bessy ho ne a nechce. Hrabě Moretti spolu s podvodným tajemníkem zachrání mladého Bobíka Dudlovského, za kterého zaplatí velikou útratu v baru a donutí jej, aby jim pomohl jako osobní komorník dobýt srdce Bessy pro hraběte Morettiho a aby ji o výhodách sňatku s hrabětem přesvědčil. Jenže to udělali kozla zahradníkem. Bessy a Bobík se totiž do sebe zamilují. Než se však Věra bude moci volně obejmout s Jiřím a Bessy s Bobíkem, čeká je celá řada komických situací, které zaviní nejen "Uličnice", ale poněkut horlivý kominický mistr, který ve svém volném čase působí jako policejní komisař, ale nakonec i ten pravý happy end.

Filmový přepis úspěšné bulvární operety Járy Beneše natočil režisér Vladimír Slavínský podle scénáře, na němž s ním spolupracoval také Otakar Vávra. Ve své opravdu první hlavní roli se představí Věra Ferbasová.

režie:
Vladimír Slavínský
 
 
hraje:
Věra Ferbasová (Věra Janáková), František Krištof-Veselý (Bobík), Jindřich Plachta (továrník Vydra), Zdeňka Baldová (Vydrova žena), Helena Bušová (Bessy), Ladislav Pešek (tajemník Holub), Světla Svozilová (sekretářka), Jiří Dohnal (Jiří Málek), Oldřich Nový (hrabě Moretti), Jára Kohout (komisař), Čeněk Šlégl (Alexander Michajlovič), Růžena Šlemrová (vychovatelka), Jaroslav Bráška (přítel továrníka Vydry), Antonín Vaverka (host na zásnubní hostině), Jaroslav Hladík (host na zásnubní hostině), František Černý (obecní strážník), Fanča Foltová (chovanka penzionátu Mirovská), Lída Matoušková (Milada), Alois Peterka (ředitel hotelu), Stanislav Neumann (strážník), Jiří Hron (sluha), Jan Richter (vězeň), Václav Menger (vězeň), Emanuel Hříbal (vězeň), Jan W. Speerger (četnický strážmistr), František Šašek (továrník Janák), Pavla Stolzová (ředitelka penzionátu)
 
 
námět:
Karel Tobis, Karel Špilar, Václav Mírovský (opereta)
 
 
scénář:
Vladimír Slavínský, Otakar Vávra
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka, Anton Heller
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
Jan Alfréd Holman
 
 
zpěv:
Tino Muff, Věra Ferbasová, František Krištof-Veselý, Jára Kohout, Jiří Dohnal, Ladislav Pešek
 
 
text písně:
Karel Tobis, Václav Špilar
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.