Zari
ohodnotit

Udělení milosti se zamítá [DVD kinodistribuce]

Rok:
2002
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
16.11.2006
„Příběh inspirovaný skutečnými událostmi, aneb nic není jen černé nebo jen bílé“
Popis / Obsah / Info k filmu Udělení milosti se zamítá
Na pojízdné posteli je převážen mladý muž za doprovodu příslušníků VB…

V hospodě sedí chlapi. Nové příchozí kulhající muž, zvaný Pajda, jim vadí. Proto je číšníkem vypovězen…

Tento „Pajda“ normálním jménem Pavel se sem přistěhoval s otcem tři roky po smrti matky. Otec nad ním zlomil hůl a dost chlastal. Jejich soused je policajt Charvát, kterému utekla žena na západ. Jednou, když kluci Pavla napadají, je zachráněn chlapcem Hansem Steinerem. A tak má Pavel nového kamaráda. Honzův otec při útěku za hranice zastřelil pohraničníka. Utíkal proto, že jej Charvát buzeroval a doslova mu to poradil. Honza končí v dětském domově. Zde se stává svědkem různých krutostí mezi dětmi, nebo spíše puberťáky. Odehrává se zde naprosto regulérní šikana, a proto Honza uprchne. Záhy je však dopaden a ztrestán. Pak uteče znovu. Tentokrát se mu útěk vydaří lépe a on se dostává až k Pajdovi. Páchá drobnou trestnou činnost a to celý měsíc. Jindřich Charvát za to dostává seřváno shora a má z toho ostudu. Pak je Honza opět dopaden a je dán do „pasťáku“ až na Slovensko. I odsud uprchne a to jedenáctkrát. Nato je strčen přímo do basy. Pavel se vyučil automechanikem a dům prodal otci Tamary, po které Honza tužil. Pavlův otec se upil k smrti. Charvát má opět ostudu a Honza navštíví Tamaru. Zde má konflikt s jejím taťkou. Pak se dá dohromady s Prochorem. To je vekslák, zloděj a vůbec kriminální živel. Tem Honzovi zajistí nocleh i s dívkou, kterou unesl, když se dostavila na schůzku na inzerát. Tu nyní drží jako zajatkyni a nabízí ji Honzovi. Ten však dívku jménem Magda nezneužije. V hospodě probíhá šťára a Honza na záchodě překvapí svou matku. Chce po ní adresu otce, o kterém mu řekl Prochor. Někdo udělá zkrat, zhasne světlo, Honza prchá a jeho matka končí u výslechu. Tam končí i ona unesená dívka a ta při rekognici Honzu zapře. Přesto je Honza uvězněn na tři léta a čtyři měsíce. Ve vězení se opět setkává s Igorem, se kterým utíkal z pasťáku, a zde je znám spíše pod přezdívkou rapl. Ten mu později nabízí možnost útěku. Honzovi zemřela matka a advokát, který pracuje pro Magdu, mu vydupe dovolenku na pohřeb. Honza potkává Prochora a ten mu slíbí taxi. Jenže to už se chystá komplot, který má Honzu definitivně položit. A povede se to. Je na něj hozeno znásilnění Tamary. Ta jej také udala. Honza uprchne při eskortě a žene se za osobní mstou. Nejprve navštíví Tamaru a její rodiče. Jejího otce pořeže na tváři a ji samotnou donutí tancovat nahou v restauraci. Na něj samotného je uspořádán hon. Charvátovi je sice případ odebrán, ale on přesto zatýká Prochora, protože jej potřebuje jako volavku. Jenže jeho plán prozradí jeho podřízený a dochází k přestřelce. Honza se pak ukrývá v opuštěných budovách a zde opět přichází Pajda. Mládenci to rozhodně nebudou mít lehké, protože po Honzovi pasou všichni policajti z celého okresu…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Udělení milosti se zamítá
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi 50. až 70. let minulého století.Honza Steiner nebyl žádný drsňák ani grázl. Byl to jen kluk, který měl smůlu, že se ocitl ve špatnou dobu na špatném místě. Na šikmou plochu se dostal shodou nešťastných osudových náhod. "Výchovu" Honzovi poskytly dětské domovy, pasťáky a nakonec kriminál. Vedl dlouhou, nevyhlášenou a pravidly právě neoplývanou válku s důstojníkem veřejné bezpečnosti. Konflikt vyvrcholil zinscenovaným honem na Honzu, který nešťastně zastřelil svého úhlavního nepřítele a byl za to odsouzen k trestu smrti. - officiální text distributora -


Autor: hejtman

Popis / Obsah / Info k filmu Udělení milosti se zamítá
Komu bude osudná štvanice na chlapce, který se nedobrovolně ocitl na scestí? Sociálně-psychologická krimi podle skutečných událostí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Udělení milosti se zamítá
Ačkoliv je tento film určen pouze pro TV, tak jsem měl při jeho sledování podobné pocity jako v kině. Myslím tím hlavně vtažení do děje. Řekl bych, že hlavním plusem tohoto filmu je jeho děj (scénář), který byl dobře řemeslně natočen. Už je to nějaký čas, co jsem tento film viděl v TV, tak se moc neodvažuji pustit do popisování děje, ale je to ... Ne, opravdu bych se potřeboval na to asi podívat znova. A docela rád bych to i udělal, a to je asi to nejlepší doporučení, které může film dostat, ne?


Autor: p.bourek

Popis / Obsah / Info k filmu Udělení milosti se zamítá
V psychologickém kriminálním snímku Udělení milosti se zamítá se Jiří Svoboda vrací do padesátých a šedesátých let a na základě skutečných událostí rekonstruuje osud mladíka, odsouzeného již v dětství na šikmou plochu. Autor ovšem změnil jména postav a místa děje. – Rodina šestiletého Honzy (Hanse) Steinera se v poválečném pohraničí stala trnem v oku místnímu policejnímu veliteli Charvátovi, který chlapce pronásleduje až do dospělosti. Oba vzájemnou nenávist zaplatí svými životy... – Vypravěčem příběhu je Honzův jediný kamarád Pajda, který se často vrací ve vzpomínkách do klukovských let. Děj je uvozen i ukončen Steinerovou popravou, samozřejmě obsahuje politické názvuky a neschází mu ani milostný motiv.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Objektiv (1987) [TV cyklus]

10:35 - 11:10

19 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

44 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

29 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

64 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Taxi 121

Taxi 121
Taxi 121

Naposled navštívené:
Taxi 121

Taxi 121
Taxi 121