Zari
ohodnotit

Účastníci zájezdu

Další název:
Účastníci zájazdu; Holiday Makers
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
20.4.2006
„Prázdninová komedie o typicky českém zájezdu na Jadran.“
Popis / Obsah / Info k filmu Účastníci zájezdu



Pro natáčení Účastníků zájezdu jako celovečerního filmu se tvůrci rozhodli až po úspěchu Románu pro ženy, taktéž natočeného podle předlohy a scénáře Michala Viewegha. (nostrom)

Natáčení v Itálii nebylo vůbec jednoduché, obzvlášť proto, že spousta herců hrála paralelně na českých divadelních scénách, a musela tak dojíždět po skupinkách auty. (nostrom)

Jednou "kikslo" auto a skupinka herců jedoucích na natáčení se zasekla v Rakousku. Zrovna se měla točit hromadná scéna, takže se na herce muselo čekat asi sedm hodin. (Specs)

Dost náročné bylo natáčení v autobuse, kde se odehrávala velká část filmu, protože se neustále musela různě vyndávat a nandávat sedadla, aby byl prostor pro kameru. Navíc to muselo být za jízdy, takže se třeba celou noc jezdilo na úseku mezi Brnem a Prahou, aby se natočilo pár záběrů. (nostrom)

Bohumil Klepl hrál v té době v cca 15 představeních, takže natáčení pro něj bylo mimořádně náročné. Nakonec to vypadalo tak, že ráno sedl do auta, dovezli ho na pláž, kde točil tak hodinu a večer už opět hrál v divadle. (Specs)


Autor: xmafianx

Popis / Obsah / Info k filmu Účastníci zájezdu



Soundtrack - Účastníci zájezdu:

Seznam skladeb:
------------------------------------------------------------

1. Nevinná - David Kraus, Oskar Petr (3:43)
2. Jardo, zase se zatahuje - Různí interpreti (0:23)
3. Sen o moři - Oskar Petr (1:11)
4. Karel a Karel - Oskar Petr (0:38)
5. Tak už jsme všichni - Různí interpreti (1:07)
6. Podšálky - Různí interpreti (0:58)
7. Na cestě - Oskar Petr (1:24)
8. Ukolébavka - Různí interpreti (1:12)
9. Na pláži - Oskar Petr (1:32)
10. Dáme jim pětadvacet - Různí interpreti (1:01)
11. Všemi mastmi mazaný - Oskar Petr (0:54)
12. Tak kolik jich chybí? - Různí interpreti (0:42)
13. Charlotta se ztratila - Oskar Petr (1:05)
14. Uštěpačné poznámky - Různí interpreti (1:02)
15. Jolana - Oskar Petr (1:43)
16. Problém sebeúcty - Různí interpreti (0:49)
17. More - Oskar Petr (2:57)
18. Kouzelný vrch - Různí interpreti (1:42)
19. Funguje to! - Oskar Petr (1:02)
20. Kolikrát si viděl? - Různí interpreti (0:47)
21. Účastníci zájezdu - Oskar Petr (1:29)
22. Dovolená dobrá - Různí interpreti (0:45)
23. Autobus - Oskar Petr (0:56)
24. A svlíkat! - Různí interpreti (0:43)
25. Tygří mast - Oskar Petr (1:29)
26. Plán B - Různí interpreti (0:42)
27. Jolana Nová - Oskar Petr (2:38)
28. Aby nám cesta ubíhala - Různí interpreti, Oskar Petr (4:31)
29. Nevinná (orchestrální) - Oskar Petr (1:31)
30. Účastníci zájezdu II - Oskar Petr (1:32)
31. Tantiemy - Oskar Petr (0:03)


Autor: Wish

Popis / Obsah / Info k filmu Účastníci zájezdu



Komedie podle románu a scénáře nejpopulárnějšího současného českého spisovatele Michala Viewegha navazuje na úspěch Románu pro ženy, který se stal nejúspěšnějším filmem loňského roku.

Na dovolenou autobusem k Jadranu vyráží náhodná skupinka cestujících. Najdeme mezi nimi sympatickou Jolanu, její rodiče, jejichž partnerství léty dospělo k stereotypu, šarmantní stárnoucí dámy Helgu a Šarlotu, hvězdou zájezdu je Max, zpěvák a sexy idol, který si chce od erotických dobrodružství odpočinout s kamarády – gayi,. Průvodkyně Pamela, blondýna s růžovými brýlemi se rozhodla „vytvořit z nich správnou partu.“ Oni se však vidí poprvé v životě!
Během cesty a pobytu u moře na všechny čeká řada komických, ale i absurdních situací, v nichž se lidé ukazují odhaleni, a to nejen do plavek. Přátelství, překvapivá setkání, letní milostná vzplanutí i divoké prázdninové vášně se odrážejí v příběhu plném humoru a jemné vieweghovské ironie.


Popis / Obsah / Info k filmu Účastníci zájezdu



Jolana zaplatila dovolenou v Chorvatsku sobě i věčně rozhádaným rodičům Aleně a Slávkovi. Autokarem, u jehož volantu se střídají dva řidiči, Karel starší a Karel mladší, odjíždí za vysněným odpočinkem pestrá směsice turistů. Typická maloměšťácká rodinka Jarda a Jituš s dětmi Jakubem a Zuzkou, poněkud senilní paní Šarlota a její obětavá kamarádka Helga, zamlklý samotář Vladimír, protivné studentky Denisa a Irma a dvojice gayů Oskar a Ignác, které doprovází kamarád Max, populární zpěvák, který si chce odpočinout od erotických dobrodružství. Jejich průvodkyní je krásná, přihlouplá blondýna Pamela, která je odhodlána stmelit nesourodou skupinu ve správnou partu. Během dnů strávených na pláži se začínají vybarvovat jednotlivé povahy. Otrávené studentky se nudí a pomlouvají všechny okolo, Pamela flirtuje s Maxem, k nelibosti Jolany, Slávek s Alenou se hádají, Vladimír se potápí, Jituš a Jarda vaří na pokoji, aby ušetřili, a ostřížím zrakem sledují děti, jestli jim náhodou nehrozí nebezpečí od homosexuální dvojice. Mezi účastníky zájezdu to začíná jiskřit. Max svádí Pamelu, přiopilá Jolana zase Maxe, nudící se Irma flirtuje s místním plavčíkem Rokem, Alena se naštve na manžela, který se večer opil, a Jituš obviní Vladimíra, že ji sledoval pod vodou a je úchyl. Jolana se potápěče zastane, sblíží se s ním a další den se s ním potápí. Vše spěje k tradičnímu závěrečnému večírku, kde se mnohé vyjasní, mnohé vyřeší, něco se změní k lepšímu, něco k horšímu a něco zůstane při starém.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Účastníci zájezdu



Prázdninová komedie Účastníci zájezdu je čtvrtou adaptací bestsellerů Michala Viewegha. Producenti svěřili realizaci poněkud překvapivě debutujícímu Jiřímu Vejdělkovi (nar. 1972), který se s autorem podílel i na scénáři. - Z Prahy vyjíždí na Jadran autokar s turisty, jež vítá vnadná, ale prostomyslná blondýna Pamela. Mezi účastníky zájezdu jsou ironická osamělá mladá žena Jolana se svými rozhádanými rodiči, dvojice homosexuálů a jejich přítel známý zpěvák, dvě studentky, dvě staré dámy, zamlklý samotář a nezbytná buranská rodinka. Právě tito protagonisté prožijí již během cesty a pak během pobytu v hotelu Castelreggio a na blízké pláži řadu drobných událostí, jež ovlivní jejich vzájemné vztahy. Vše dopadne podle očekávání: něco či někdo se změní, pro někoho zůstane vše při starém. - Zatímco v knize se vše odehrává v představách spisovatele (nahrazeného zde zpěvákem) a příběhy záměrně modelových postav tvoří jen jednu (navíc méně důležitou) vrstvu díla, jímž chtěl Viewegh před deseti lety dokázat kritikům své tvůrčí schopnosti, ve filmu zůstalo jen u sledu epizod bez pevnější kostry. Do popředí přece jen vystupuje "osud" Jolany, okolo nějž „krouží“ i minipříběhy ostatních. Mladý režisér se rozumně spolehl na herecké obsazení, v němž dominuje Anna Polívková jako Jolana a Eva Holubová s Bobem Kleplem jako její rodiče. Natočil snímek, v němž rezignoval na vnějškovou atraktivitu (včetně potlačení otevřeného zobrazení sexu; o tom se zde opět více mluví než se ukazuje), jímž díky oblíbené předloze nesporně zaboduje u diváků, ale jímž se rozhodně nevymyká z šedi českého filmového mainstreamu. Podobně jako u některých jiných našich titulů i zde vadí příliš okatě předváděný product placement (zde zejména generálního partnera, firmy Arginmax).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bydlení je hra (2004) [TV cykl...

04:40 - 05:05

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Sedmikráska (2014) [TV film]

04:00 - 05:00

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

94 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama