Zari
ohodnotit

U konce s dechem

Breathless

Další název:
Bez dechu
Žánr:
Rok:
1983
Délka:
100 minut
Popis / Obsah / Info k filmu U konce s dechem
Jesse se živí drobnými krádežemi a prodejem odcizených aut. V jednom z nich se vydá do Los Angeles, aby si vyzvedl dluh a přemluvil k cestě do Mexika francouzskou studentku architektury Moniku, s níž před časem prožil pár hezkých dnů. Cestou však zastřelí policistu, který ho zastaví za nesprávné předjíždění. V Los Angeles se dívku snaží přesvědčit, aby s ním odjela, a přestože se pohádají, je nakonec Monika ochotna s Jessem začít nový život. Jenže to už policie identifikovala vraha, vyhlásí pátrání, a přestože se dvojici daří policejnímu stíhání unikat, je jisté, že smyčka se neprodyšně stahuje.


Popis / Obsah / Info k filmu U konce s dechem
V tomto remaku klasiky Jeana-Luca Godarda z roku 1959 skončí vyděračský a nemorální vrah policisty na útěku v Los Angeles. Tam se setká s devatenáctiletou odcizenou a zmatenou dívkou, jejíž duševní prázdnotu vyplní svým přímým, autoritativním chováním.

Zdroj: AMC Networks International


Popis / Obsah / Info k filmu U konce s dechem
V roce 1959 se stal film U konce s dechem jednou z nejvýraznějších manifestací francouzské nové vlny, Jeho režisér Jean-Luc Godard v něm přesvědčivě demonstroval nové chápání filmu, vycházející z odlišně estetiky a myšlení než rutinní, sterilní, neautorské produkty zpohodlnělé francouzské kinematografie. Film anarchistický ve stylu i obsahu je dnes kultovním snímkem všech milovníků filmového umění. - V roce 1983 vznikl na základě tehdejšího scénáře Francoise Truffauta "remake" Jima McBridea jako snímek zcela komerčního charakteru. Děj zůstavá téměř totožný, jen pařížského zlodějíčka nahradil losangeleský floutek, americkou studentku novinařiny francouzská studentka architektury, Itálii, k níž se upínají sny hrdinů o svobodě, obligátní Mexiko a výrok umírajícího hrdiny o zrádné potvoře vášnivé dívčino vyznání lásky. - Oba snímky jsou učebnicovým příkladem toho, že podle jednoho scénáře lze natočit filmy až protichůdné: McBrideův přepis je totiž poplatný těm nejotřelejším klišé Hollywoodu, Masová kultura a konzumace hodnot, comics, happy end, šílená Iáska, honičky a přestřelky - vše co Godard intelektualizoval, smetl MeBride jediným mávnutím ruky zpátky pod stůl. Slaboučká paraleIa Jesseho s hrdinou jeho oblíbeného comicsu film nevymaní z neživotného balastu nudného melodramatu. Ozdobná Valérie Kapriská a nevěrohodný silácký Richard Gere nesnesou srovnání se skvělým Jeanem-Paulem Belmondem a Jean Sebergovou. Přirozeně ti, kdo neznají Godardův film, se mohou nezávazně pobavit profesionálně odvedenou gangsterskou historkou.
Filmový přehled

Režisér Jim McBride natočil novou verzi slavného francouzského filmu Jeana-Luca Godarda, jehož hrdiny jsou v tomto případě do brodruh Jesse a francouzská studentka architektury Monika. Příběh jejich lásky je (stejně jako v původním snímku) komplikován tím, že Jesse je stíhán policií pro krádeže a vraždu a Monika, která náhodou zjištuje pravdu o svém milenci, se rozhodne oznámit policii místo Jesseova úkrytu.
Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

U konce s dechem (1959)

 U konce s dechem (1959)
U konce s dechem n
A bout de souffle
Žánr: krimi / romantický / drama
Země: Francie
Režie: Jean-Luc Godard

(remake)

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

59 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

15:20 - 15:50

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:30

64 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama