Duben
ohodnotit

Truxův záhadný případ

Truxa

Rok:
1937
Délka:
98 minut, 2675 metrů
Premiéra v ČR:
1937
„La Jana v dobrodružném filmu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Truxův záhadný případ
Podle románu Henricha Seilera byl natočen v roce 1937 film Truxa. Je plný cirkusových triků, a byl svého času zajímavý svým námětem z prostředí cirkusových umělců. Peter Elsholtz hraje artistu Truxu, který je nepřekonatelný provazochodec. Je varietní a cirkusový umělec, je mladý, a sklízí veliké úspěchy. Ale jednoho dne se jeho vystoupení nepodaří, a má těžký pád. Jeho kariéra je ohrožena. Naštěstí se u něj objevuje mladý, začínající artista Husen - Hannes Stelzer, kterého Truxa trénuje a učí vše co doposud uměl, a Husen si na jeho přání ponechá jméno Truxa, a pokračuje v jeho stopách. Vše se ale začne komplikovat, když se i Husen zamiluje do stejné dívky jako Truxa – do přitažlivé Yester - La Jana, která už v tomto filmu dokázala, že není jen tanečnice, ale že je i dobrá herečka. Dívčin nápadník iluzionista Garvin je ovšem na všechny muže chorobně žárlivý, a začne Husenovi kazit, a zasahovat do jeho čísla, tak že začne ohrožovat především jeho život. V tom okamžiku si Truxa uvědomí, kdo je vinen tím, že se málem zabil. Zachrání svého soka v lásce, a zasáhne včas, když půjde o Husenův život?...


M.H. c.b.


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Truxův záhadný případ
"Truxův záhadný případ". Truxa je senzací newyorského varieté. Provádí v závratné výšce na drátěném laně krkolomné salto. Jednoho večera Truxa zmizel...Varieté v Berlíně. Na jevišti zkoušejí nově angažovaní artisté, mezi nimi krásná Yester, kdysi Garvinova asistentka a Truxova přítelkyně.

Po několika měsících spatří zase Truxu a Garvina, velkého iluzionistu, kteří náhodou vystupují v témže programu. Na jevišti se všichni setkají a poznají, že Truxa není pravý, že pod jeho jménem vystupuje někdo jiný, Yester se zajímá o napravého Truxu. Stýká se s ním a mladý artista se do ní zamiluje.Prvního večera Truxa salto na drátěném laně vynechá...Ale musí je dokázat! Na saltu záleží jeho kariéra. Garvin pozoruje flirt mezi Truxou a Yester.

Počne Truxu nenávidět a prozradí, že Truxa je ve skutečnosti někdo jiný. Téhož večera však nepravý Truxa prozradí Yester, jak získal slavné jméno a skvělou kariéru. Yester mu dá najevo, že se o ní neuchází marně. Příštího dne, když se Truxa chystá provést salto, rozdvojí se mu lano před očima, zamží se a nakonec mu zcela zmizí před očima. Truxa se zakymácí, řítí se dolů, ale v posledním okamžiku se ještě stačí zachytit. Vrhne se ke Garvinovi: "Co to bylo za čarodějnické kejkle?" Garvin mu odvětí, že to byla jenom malá výstraha. Je patrné, že zde jde již o boj dvou mužů o jednu ženu, který vyvrcholí, když nepravý Truxa se i před obecenstvem pokouší o salto, zatímco pravý Truxa se vrací - třetí muž v zápase o tutéž ženu.

Filmu nelze upřít, že je dějem a režií ustrojený velmi napínavě, z dějového prostředí bylo vytěženo vše, co za daných okolností mohl podat vzrušujícího, ale také zábavného a místy i humorného. Zajimavé části varietního programu a rušný život v zákulisí, krásné ženy, tance, písně a hudba zpestřují děj. Výkony artistů, zejména ovšem scény na drátěném laně, vyvolávají dojem skutečnosti, kamerové a střižní triky, které tuto iluzi vytváří, jsou po stránce technické podivuhodné. Mezi herci jsou samá méně známá jména, což pranic neubírá na jejich uměleckém výkonu. Stojí za upozornění, že zvlášť La Jana je jako tanečnice báječná a okouzlující.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dcera

09:45 - 10:00

7 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin v životě zvířat

09:45 - 10:40

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

22 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

42 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178293

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10