Duben
ohodnotit

Třináctý revír

Další název:
13. revír; Guard 13
Žánr:
Rok:
1946
Délka:
92 minut, 2831 metrů
Premiéra v ČR:
8.3.1946
„Detektivní příběh z předválečné pražské periferie podle románu Eduarda Fikera“
Popis / Obsah / Info k filmu Třináctý revír
Film natočený podle románové předlohy Eduarda Fikera, detektivka s názvem : "Zinková cesta".
Policejní inspektor Čadek (Jaroslav Marvan),dostane za úkol sledovat právě propuštěného kasaře Kočku. Domnívá se, že si Kočka půjde vyzvednout do svého úkrytu uloupenné cennosti, které se policii nepodařilo najít, a především se chtít pomstít kasaři Kartovi (Ladislav H.Struna), protože se domnívá, že se právě jeho vinou ocitl ve vězení.Jeho milenka, barová tanečnice Fróna (Dana Medřická) se mezitím v nemocnici zamilovala do doktora Chrudimského, a rozhodla se začít nový život. Přesto odmítá inspektoru Čadkovi jakkoliv pomoci s pátráním po Kočkovi a Kartovi, kteří oba záhadně zmizí, když byl zavražděn podomní čínský obchodník Wang-Li. Ten měl být údajně poslán v zinkové rakvi do Číny, jak přikazovala jeho víra. Za krátký čas je ovšem na periferii objeveno zahrabané tělo mrtvého - zavražděného Číňana. A když je kráce na to postřelen doktor Chrudimský, rozhodne se Fróna promluvit, a prozradí inspektoru Čadkovi úkryt v hospodě u matky Klouzandy, kde se ukrývá Wang-liho žena (Blanka Waleská), milenka kasaře Karty.


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Třináctý revír
POZOR SPOILER

Na 13. revíru si volá nadřízený pana revírního Čadka. Kasaře Kočku propustili o tři dny dříve z lochu. Revírní to ví a bude jej sledovat. A tak přijde do hospody u matky Klouzandy, kde už Kočka byl. Chtěl se pomstít muži jménem Karta, za to že jej dostal do kriminálu. Z nemocnice je propuštěna bývalá Kočkova milenka, která projevila zájem v této nemocnici pracovat. Líbí se jí zde totiž doktor Pokorný. Tato žena je podsvětím zvána Frony. Ta si jde vyzvednout do hospody vkladní knížky. Je podezření, že Kočka Kartu zastřelil, ale není důkaz. Až je nalezena mrtvola. A Čadek je málem u matky Klouzandy zastřelen. Revírní dostává zprávu, že nalezená mrtvola nebyl Karta, ale místní Číňan Wang. Čadek navštíví jeho ženu, která tvrdí, že Wangova mrtvola byla odvezena v zinkové rakvi. Starý a nemocný Karta záhadně mizí. Ale je zjištěno, že jej taxikář převezl k Frony. Zde se Čadek setkává s doktorem Pokorným, který mu hodně věcí vysvětlí. Kočka místo mladého Karty zabil starého a jeho mrtvolu vyměnili za Číňana. Když to Čadek Wangové řekne, tak Wangová zmizí. Karta je kupodivu nalezen a převezen do nemocnice, kde pak umírá. Toto ovšem Čadek Frony neřekne. Ale opět se vydává k matce Klouzandě, protože tuší, že tam Kočka je. Jako hledá Frony, ale čeká jej převeliké překvapení. A rozhodně ne jen jedno.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Třináctý revír
Revírní inspektor Čadek sleduje stopu právě propuštěného kasaře Kočky s cílem zjistit, kam zmizely peníze z poslední loupeže. Cesta vede do nechvalně vyhlášené putyky matky Klouzandy. Zde se Kočka setkává s udavačem Kartou, který ho dostal do vězení. Poté Karta náhle zmizí a z Kočky se stává nepolapitelný fantom. V téže době umírá starý Číňan Wang-li, jehož posledním přáním bylo být po smrti odeslán v zaletované rakvi zpět do vlasti...

Koncem protektorátu sáhli filmaři již potřetí po díle Eduarda Fikera. Adaptace jeho románu Zinková cesta dostala původně název Znamení kočky, snímek režíroval J. A. Holman a do hlavní ženské role byla obsazena Lída Baarová. Práce však přerušily události kolem konce války. Film dokončil po úpravách scénáře, přetočení všech scén s Lídou Baarovou a změně titulu na Třináctý revír režisér Martin Frič až v roce 1946. V hlavních rolích se tak vedle Jaroslava Marvana objevila mladičká Dana Medřická.


Popis / Obsah / Info k filmu Třináctý revír
Inspektor Čadek z 13. policejního revíru má dohlédnout na propuštěného kasaře Kočku. Domnívá se právem, že Kočka si půjde vyzvednout poslední lup, který se policii nepodařilo najít a že se bude chtít pomstít Kartovi, který ho dostal do vězení. Bývalá Kočkova milá Fróny se v nemocnici beznadějně zamiluje do doktora Chrudimského a rozhodne se začít nový život. Inspektorovi však v pátrání po Kočkovi a Kartovi pomoci nechce. Oba muži zmizeli tu noc, kdy zemřel čínský obchodník Wang-li, který byl později odeslán v zinkové rakvi do vlasti, jak přikazovala jeho víra. Na periferii psi vyhrabou mrtvolu muže. Pitva prokáže, že je to Wang-li. Chrudimského kdosi postřelí a teprve tehdy Fróny promluví. Prozradí Čadkovi tajný úkryt v hospodě u matky Klouzandy, kde se skrývá Wang-liova žena. Byla Kartovou milenkou a když Karta zabil Kočku, společně umístili jeho mrtvolu do zinkové rakve a Wang-liovo tělo zahrabali. Karta nakonec zemře na následky postřelení, které mu způsobil Čadek. Umírá i Fróny, kterou zastřelí ještě před svým zatčením Wang-liová.
NFA, Český hraný film 1898 - 1970


Popis / Obsah / Info k filmu Třináctý revír
Pražská periférie v předválečných letech. Policejní inspektor Čadek vyšetřuje záhadné zmizení a vraždu kasaře Kočky. Barová tanečnice Frony se pokouší změnit svůj způsob života, ale je nešťastnou shodou okolností zastřelena... Detektivní záhada má nečekaně překvapivé rozřešení.
Film začal na počátku roku 1945 natáčet pro společnost National režisér J.A. Holman s Lídou Baarovou. Gestapo ale odhalilo ilegální skupinu, jíž byl Holman členem, a režisér musel opustit Prahu. Film převzal jeho kolega Martin Frič a dokončil jej podle částečně přepracovaného scénáře s novou hlavní představitelkou.
Březina Václav/Lexikon českého filmu


Revírní inspektor Čadek vyšetřuje záhadné zmizení kasaře Kočky a vraždu barové tanečnice Frony. Navíc k tomu je pohřešován číňan Wang. Detektivní záhada má nečekaně překvapivé rozřešení.

Adaptace románu Eduarda Fikera. Příběh z předválečné pražské periferie, v němž inspektor Čadek pátrá po zmizelém kasaři Do záhady je zasvěcena otrlá Frony, která však dlouho odmítá prozradit její pozadí.
IX. FEBIOFEST


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobrý voják Švejk (1956)

14:05 - 15:55

6 minut již uběhlo
104 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

13:35 - 14:20

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Honza málem králem (1977)

13:05 - 15:00

66 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Přes palubu (1987)

11:55 - 14:15

136 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190604
Osobností: 697946
Fotografií: 764378
Plakátů: 376814
Obsahů a biografií: 178342

Poslední komentáře

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Fakjů pane učiteli 3 (2017) [DCP...

Fakjů pane učiteli 3
Jednoznačně nejslabší díl   a doufám, že je poslední.   Že to bude přehnaná   nereálná ptákovina člověk   čekal, ale že to bude až   takhle špatný, to jsem   nečekal....

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Tři muži a nemluvně (1987)

Tři muži a nemluvně
Celkem příjemná rodinná   komedie, kde člověk nesmí   moc přemýšlet nad naivitou   a kýčovitostí, které   snímek doprovází od   začátku do konce.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10