Tři kroky od těla (1934)

Tři kroky od těla
63.2 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 24.8.1934        
POZOR SPOILER

Tommy Fikejz bydlí se svým kamarádem a zrovna poslouchají rozhlas, kde se mluví o jídle. Oni oba však drží hladovku, a ne zrovna dobrovolně. Nemají totiž vůbec nic. Tak Tommy ukradne alespoň flašku. Ale mléka.
Přichází baba žádat nájem a vyhrožuje jim vystěhováním. Ihned po ní přichází muž, který chce vyjednávat za všech dvě stě sedmdesát tři věřitelů plus jedna vdova. Oba kamarádi jej chtějí vyhodit, ale ukáže se, že muž nepřišel sám. Jsou s ním tři hodně velcí kolohnáti a tak hoši podepíší uznání dluhů.
Ihned po odchodů těchto mužů. Přichází další návštěva. Je to notář a vyřizuje dědictví Tommyho strýce. Baba domácí ihned otáčí, ale je vyhozena.
V závěti je však drobná podmínka, a to ta, že si Tommy musí vzít svoji sestřenici. Jinak nedostane nic. Pouze v případě, že by se ona odřekla jeho.
Stejnou zprávu donese notář i Alušce Králové, která žije se svou opatrovnicí, a také je jim třeba peněz. Ani ona se nemíní vzdát peněz z dědictví. Všichni dědicové musí se dostaviti na Riviéru, a notáři je vcelku jedno, jak to udělají. Oba kamarádi peníze dostanou od zástupce věřitelů.
Když se ocitnou na místě, dozví se, že jeho sestřenice je již dva dny zde. Když se oba mladí setkají, je z toho omdlévačka na obou stranách. Ale přesto usedají u společného stolu. Oba mladí jsou děsně „maskováni“ a snaží se jeden druhému zprotivit. Což se jim také podaří.
Ale také se oba převléknou a vyrazí za zábavou. Opět se setkají, ale přirozeně netuší, kdo jsou. Fikejz se představí jako Pavelka z Prahy. Nu, slovo dá slovo a oba v sobě naleznou zalíbení.
Ovšem mimo toto je třeba dohráti hru o velké peníze. Ani ona ani Fikejz couvnout nemíní. Když jsou pak spolu na procházce, ona padá do moře, ovšem na mělčině, ale on se domnívá, že se utopila, a že on je toho vinen.
Komedie s převleky pokračuje a také se hraje ruleta. Tommy vyhrává spousty peněz, ale neví o tom, protože zase balí tu svou, a tak o výhru přichází.
Nakonec se většina aktérů ocitá na policii, kde je nutno uvést na pravou míru identitu Tommyho, který je považován za trestance uprchlého z Ďábelských ostrovů. Na pravou míru se bude muset uvést více věcí…  Autor: Pitryx

režie:
Svatopluk Innemann
 
 
hraje:
Karel Lamač (Tommy Fikejz), Truda Grosslichtová (Aluška Králová), Věra Skalská (teta Berta), František Paul (Ferda Říha), Antonín Holzinger (strýček), Jaroslav Marvan (předseda spolku věřitelů), Čeněk Šlégl (uprchlík z Ďábelských ostrovů), Přemysl Pražský (komisař Monier), Jára Kohout (námořník), Jan W. Speerger (strážník), Karel Postranecký (vrátný v hotelu), Robert Ford (hráč), F. X. Mlejnek (věřitel), Ladislav Hemmer (host v baru), Josef Zezulka (policejní fotograf), Emil Dlesk (apač), Jindřich Fiala (manžel Berty Králové), Kamila Rosenkranzová (bytná), Jung (muž se "systémem" v herně), Josef Kotalík (hotelový detektiv Burton), Elsa Vetešníková (děvče v krčmě), Bobina Prošková (komorná), Irena Ardenová (návštěvnice herny), Eduard Ševčík (návštěvník herny), Josef Cikán (návštěvník herny), Julius Baťha (návštěvník herny), Růžena Pokorná (host v krčmě), Karel Kahlenbacher (host v krčmě)
 
 
námět:
Josef Skružný
 
 
scénář:
Josef Skružný, Elmar Klos
 
 
kamera:
Otto Heller
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Guido Lagus, Rudolf Wels
 
 
střih:
Ervín Drexler
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
František Jerhot
 
 
výtvarník:
Arnold Reimann
 
 
zpěv:
Truda Grosslichtová, Jan Kohout
 
 
text písně:
Karel Tobis, Jarka Mottl
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.