Zari
ohodnotit

Tři kamarádi

Další název:
Kouzlo rodu Donelů
Žánr:
Rok:
1947
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1947
Popis / Obsah / Info k filmu Tři kamarádi
POZOR SPOILER

Tři kamarádi se vracejí z vojny. Štěpán Donel, Karel Macek a Ludvík Klikeš. Jejich přátelství začalo již tehdy, když…

Je rok 1710. Umírající Donel předává svému synovi vzácnou knihu. Má ji otevřít, když bude nejvíce zoufalý. A hle, on tak učiní a stane se zázrak. Jeho ztracené lodě se našly.

Ludvík pracuje v autodílně. Jeho kamarád Štěpán právě dokončil světový vynález, totiž vstřikovač, který bude šetřit benzín. Jenže jsou zde velké dluhy, a tak je třeba s prodejem vynálezu spěchat. Bohužel ředitel továrny na automobily se zdráhá propůjčit jakýkoli stroj na vyzkoušení vynálezu. Do dílny přichází exekutor, Ludvík jej všemožně zdržuje. Právě v této době přichází dopis, že Štěpán dědí po strýci z Jižní Ameriky. Štěpán se tedy po delší prodlevě dostane k notáři, kde zjistí, že mu z dědictví zbyla kniha a sto korun. No jo, ale v hotelu byla objednána velká oslava a už se tam pije a hoduje. Ludvík se natlačí do kuchyně, kde si šplhá u kuchaře a ostatní mizí. Štěpán nalézá peníze, aniž tuší, že jsou to úspory jeho dívky. A do opravny jim zákazník přiváží auto, které potřebuje Štěpán k otestování svého vynálezu. Zákazníkovi nalžou, že se oprava přetáhne. Štěpán bere vůz, pozve svou dívku Zdenku na výlet, ale zjistí se, že auto bylo ukradeno. Proto je Štěpán i se Zdenkou jat snaživým hlídačem a končí v improvizovaném arestu. Naštěstí se vše vysvětlí a auto se ocitá zpět v opravně. Jenže majitel jej chce ihned zpět a Štěpán jej potřebuje k testování, tedy k soutěži. Zdenka se nabídne, že pomůže. Svou ženskostí si majitele získá, jenže je to řeckořímský zápasník. Začíná testování vstřikovače, tedy vlastně závod…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tři kamarádi
Tři bývalí zahraniční vojáci se rozhodnou společně podnikat. Jejich autosprávkárna neprosperuje a o vynález ing. Donela také nikdo nemá zájem. Jejich těžkou situaci a problémy by mělo vyřešit nečekané dědictví z Jižní Ameriky.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Veselohra je již dlouho bolavým místem naší znárodněné filmové produkce. A řekněme hned: nejen u nás, ale v celém světě se námětová krise nejpalčivěji pociťuje v oboru veselohry. Starý typ situační veselohry nebo crazzy-komedie se zvolna přejídá neustálým rozmělňováním thematickým i ideovou bezobsažností, a hledání nových cest obyčejně končí nezdarem. Dosud se neobjevil tvůrce ideové veselohry, ačkoliv Bořivoj Zeman svým dílem Nevíte o bytě naznačil možnosti, jak z této dramaturgické krise vyjít pevným zakotvením v životní realitě, v dnešní problematice, v našich drobných radostech i strastech.
Režisér Václav Wassermann nedostal ve Třech kamarádech takovou příležitost, jeho možnosti byly úzce omezeny dramatickou předlohou, přepracovávanou v několika variantách, marně zhušťovanou i aktualisovanou a neobratné přešívanou ze starých do nových forem. Původní povídka Jiřího Brázdy, oceněná v prvé soutěži filmových námětů, je opravdu nenáročným příběhem, zcela spjatým s citovou i myšlenkovou atmosférou. dávných časů soukromokapitalistického filmového řemesla. Posuzujeme-li dnes tento filmový archaismus, můžeme jen konstatovat poctivou snahu, ne však umělecký přínos našemu filmovému repertoiru. Řemeslný scénář a zcela všední, povrchní dialog, zřeďující humor i řídký děj, zeschematisované charaktery jednotlivých představitelů, několik sentimentálních milostných vztahů a nepříliš přesvědčivá fabulace, pracně konstruující kladný a optimistický závěr, to jsou tak asi zhruba pasivní položky celé látky i jejího ztvárnění.
Václav Wassermann neměl za těchto okolností snadný úkol. Pokusil se stylově prostou formou, bez všech výbojů a zcela v duchu své předlohy vyhmátnout co nejvíce situačního veselí, nadto udržet vzestupně linii dramatického napětí a co nejvíce oslabit všechny banálnosti a otřelosti. Bezpečně se opřel o své technické znalosti a usměrňoval svým vkusem a citem kolektiv mladých herců, jimž byla v tomto filmu dána příležitost prokázat své schopnosti. Přiznejme si: tahle sázka Václavu Wassermannovi nevyšla, nékteří mladí herci nestačili na svůj úkol svým konversačním tempem í nefilmovým zjevem.
Návrat Ladislava Peška, tolik požadovaný filmovým obecenstvem, možno jen uvítat. Svým lidsky prostým, civilním výrazem, mnohotvárností citových rejstříků a cílevědomým usměrňováním sebe i ostatních partnerů je jedním z mála spolehlivých pilířů, nesoucích celou filmovou stavbu. Debutantka Irena Kačírková v hlavní ženské úloze Zdeňky zatím zcela nesplnila naděje, kterými bylo provázeno její první vystoupení v krátkém filmu rež. K. M. Walló, Herecké mládí. Ulehčila si práci ztvárněním role ve stylu své konversační úlohy, má však několik žensky čistých i něžně lyrických momentů, které slibují citovou odezvu v obecenstvu. Její partner, slovenský herec Frant. Zvarík, nezapadl zcela do své role i do kolektivu ostatních herců. Příjemným překvapením je každou rolí rostoucí Vl. Mareš. Také Fr. Gruss a VI. Řepa zahráli své úlohy spolehlivě. Šansonově graciésní zpěvačka a tanečnice Manon Chaufour je filmovým omylem.
Stelibského líbivá hudba doplňuje nenáročnou dramatickou náplň sladkou melodičností a kamera Václava Huňky věrně interpretuje režijní pojetí.
Vcelku lze říci, že film Tři kamarádi, který chtěl být pokusem o optimistickou veselohru, je jen nenáročnou podívanou. Doufáme, že Václavu Wassermannovi bude v budoucnu dána vhodnější předloha, aby mohl dokázat svou režijní citlivost a inteligenci.

Autor/Zdroj: Drtílek-Einhorn/dobová recenze


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

14:25 - 16:00

39 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

14:55 - 15:40

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama