Zari
ohodnotit

Trhák pana Bowfingera

Bowfinger

Další název:
Bowfingers große Nummer
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
9.12.1999
„Budou lhát, šidit a krást, ale mile.“
Popis / Obsah / Info k filmu Trhák pana Bowfingera
Bobby Bowfinger (Steve Martin) je režisér a producent, který se ocitne na pokraji bankrotu, ale i přesto se rozhodne chytit poslední šanci stát se slavným a úspěšným. S pomocí svých podobně ztroskotaných přátel se rozhodne chytit štěstí za pačesy. Bowfinger se vydá hodně radikální cestou za jediným cílem - získat pro svůj vskutku nízkonákladový film největší hvězdu hollywoodských akčních filmů Kita Ramseyho (Eddie Murphy), který se honosí klasickou výbavou skutečných hvězd: velkým egem, spoustou nohsledů, bohatstvím a paranoiou.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Trhák pana Bowfingera
Filmovému producentovi a režisérovi Bobby Bowfingerovi v kapsách chrastí jen drobné a svým věřitelům se nestačí vyhýbat. Přesto je rozhodnut, stůj co stůj, natočit svůj "trhák", který by z neznámého prosebníčka o peněžní podporu vlastních tvůrčích projektů udělal jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu.

Žádná překážka, stojící mu v cestě není dost veliká a vynalézavost, s jakou otevírá dveře, z nichž byl právě vyhozen, nezná mezí. A tak je vlastně téměř vše připraveno: scénář, štáb i představitelé vedlejších rolí. Jen velká hvězda stále chybí a když se panu Bowfingerovi konečně podaří ji oslovit, je kategoricky odmítnut... Adept na budoucího hollywoodského magnáta se ale ani za této situace nedá odradit. Zahájí natáčení bez souhlasu, ale i bez vědomí své herecké perly Kita Ramseye. Skrytá kamera a nůžky střihače dokáží ve filmu zázraky. Navíc Bobby ušetří peníze, které stejně nemá. Za dané situace se doslova strhne hon na každý záběr a není divu, že "protagonista" hlavní role se o své nevšední zážitky všedních dnů musí začít dělit s psychoanalytikem...

Steve Martin a Eddie Murphy dvě velké hvězdy filmové komedie - se sešly ve filmu, jehož scénář napsal "na míru" jejich osobitému hereckému projevu (a tedy s dvojrolí pro Eddie Murphyho) první z nich. Steve Martin jej zasadil do filmařského prostředí, které důvěrně zná, a tak je na divácích této bláznivé komedie, do jaké míry uvěří závěrečnému titulku, že veškerá podobnost hrdinů snímku s žijícími osobami je - jak jinak - čistě náhodná...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Trhák pana Bowfingera
Bowfinger je ve filmové branži naprostým zkrachovalcem.Smlouva s velkým studiem je pro něj nedosažitelná, lhaní skupině spřízněných, ale podřadných herců o tom, že už zítra se bude točit, je dále neudržitelné a telefonní společnost mu vyhrožuje odpojením přístroje kvůli neuhrazeným pěti dolarům. Teď má ovšem v ruce pravý poklad - scénář k filmu Boubelatý déšť o mimozemšťanech, kteří přišli na planetu Zemi v kapkách deště. Stačí jenom obsadit hlavní roli akční hvězdou Kitem
Ramseyem a bude se točit. Co na tom, že scenáristou je tentokrát Bowfingerův účetní a Kit trpí paranoiou a o roli vůbec nemá zájem. Tenhle film se prostě musí povést, i když na něm bude pracovat banda narychlo polapených amatérů
a hlavní hvězda bude snímána skrytou kamerou bez jejího vědomí. Jinou možnost Bowfinger nemá, právě totiž utratil své poslední peníze.
Svést dohromady Steva Martina, stagnujícího komika, který nikdy nebyl opravdu slavný, a Eddieho Murphyho, užvaněného komika, který už slavný byl-nebyl-byl-nebyl, je něco jako umístit dva ambiciózní kohouty na jedno smetiště. Jenomže jindy sebestředný Martin tentokrát skutečně perlí a Murphy se spokojil s úlohou milimetrově přesného přihrávače. Díky tomu je výsledek vychytralou satirickou komedií, která má dost zábavných scén pro běžného diváka, ale skutečně si ji vychutnají hlavně filmoví nadšenci.
Daniel Mise Total Film 2000/7/99

Autor/Zdroj: Mise Daniel/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Trhák pana Bowfingera
Bobby Bowfinger je producent a je zoufalý. Pro realizaci svého scenáře potřebuje hvězdu, ale právě tato hvězda, Kit Ramsey (Eddie Murphy), ho odmítla. Jenže zoufalec se nedal. Začal spolu se svým štábem Kita sledovat, vytvářet potřebné situace a ty pak natáčet. Koneckonců, film lze udělat i bez vědomí herce - alespoň podle scenáře Steva Martina.

Autor/Zdroj: /Cinema


Známý americký filmař Steve Martin je autorem scénáře a představitelem titulní role v bláznivé komedii se satirickými prvky Trhák pana Bowfingera: komik opět spolupracoval se svým častým režisérem, Frankem Ozem, avšak poprvé se na plátně setkal se svým slavným kolegou, Eddiem Murphym. Ten hraje ve filmu z prostředí Hollywoodu nervově labilní hvězdu akčních snímků Kita Ramseyho, ocitajícího se bez vlastního vědomí uprostřed natáčení. Dosud neúspěšný producent Bawfinger se totiž rozhodl udělat ve vlastní režii trhák s tématem mimozemských vetřelců a využije k tomu nic netušícího samolibého herce. Kromě kameramana Davea (původně studiového poslíčka) však ani nikdo v Bowfingerově bizarním štábu nemá ponětí o producentově geniální fintě. Natáčení se však notně zkomplikuje a tvůrce musí využít služeb Kitova dvojníka, jímž je - jak se nakonec ukáže - hercův prostomyslný bratr. Eddie Murphy si tak mohl zahrát převlekovou dvojroli. - Autoři s přehledem a rutinou využívají možnosti, jež jim nabízí výchozí nápad. Vedle situační komiky a z ní vyplývajících gagů ~ se soustřeďují na charakterizaci různých postav z okraje i ze středu filmové branže. Nechybí ani jemný nostalgický podtón, charakteristický právě pro Stevea Martina. Svým tématem připomíná Trhák pana Bowfingera zajímavý snímek o autentickém hollywoodském filmaři Ed Wood, je však realizován v odlišné poloze.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Bowfinger International Pictures. S Jednotlivá písmena hrdého nápisu jsou oprýskaná a sešlá. Stejně tak dům, který je sídlem společnosti a domovem jejího majitele, režiséra a producenta Bowfingera (Steve Martin). Vášnivý filmař má těsně před padesátkou a krátce po bankrotu. Fotografie na zdi j sou jediným důkazem jeho dřívějších úspěchů a hmotně lepších časů. Co bylo, může znovu být. Bowfinegrovi chybí k triumfálnímu návratu do studiové ligy pouze dobrý scénář. A teď ho konečně má! "Chubby Rain" je akční sci-fi o mimozemšťanech, kteří napadli lidstvo a provedli invazi v podobě dešťových kapek. Bowfinger jako v transu obrací poslední stránky - je to bomba. Bez váhání svolává na druhý den poradu užšího tvůrčího týmu, jehož členy jsou debutující scenárista, obstarožní béčková herečka a poskok z velkého studia, který se k vysněné kameře může dostat jen u podobně "nezávislého" producenta. Slavnostním tónem jim oznámí: "Natočíme film!"
První Bowfingerovy kroky na cestě za vysněným trhákem směřují do restaurace, kde obědvá mocný hollywoodský boss. Náhodné setkání, zinscenované s realizační lehkostí Stevena Spielberga, přinese kýžené ovoce. Pokud Bowfinger získá ke scénáři ještě Kita Ramseye - akční hvězdu první velikosti, dostane "Chubby Rain" ve studiu zelenou. Naneštěstí pro Bowfingera ajeho partu nadšenců prochází Kit (Eddie Murphy) určitou duševní krizí. Navíc jako by zmizeli všichni dobří scenáristé a Kit se marně ptá svého agenta: "Proč má Arnold vždycky lepší hlášky než já?" Scénář s názvem "Chubby Rain" pochopitelně ani neotevře. Konec nadějí? Nikdy! Bowfinger si před kolegy vymyslí šílenou lež. Kit je prý nadšen a bere hlavní roli. Protože má ale hvězdné manýry, nebude s nikým ze štábu mluvit. Ano, Bowfinger hodlá natočit celý film skrytou kamerou. Zbývá jen angažovat hlavní krasavici, která právě přijela do Hollywoodu dálkovou autobusovou linkou z prdelákova někde v Ohiu a u mexické hranice pochytat pár ilegálních imigrantů, kteří se rychle zaškolí na potřebné technické profese. V konkursu pak ještě Bowfinger najde Kitova slaboduchého dvojníka Jiffa. To pro těch pár záběrů, které se nedají pořídit skrytou kamerou.
A tak Kit Ramsey hraje v nové akční sci-fi, aniž by o tom věděl. Do jeho života začnou vstupovat podivné figury, v podzemním parkovišti i na prosluněných bulvárech se začnou dít věci z jeho nejhorších nočních můr. Kit má totiž už nějaký čas pocit, že ho pronásledují mimozemšťané, ale teprve ted', po letech mlhavého podezření a nejasného tušení, získává děsivou jistotu - ocitl se ve středu marťanského spiknutí. V tajně pořízených záběrech podává neuvěřitelně přesvědčivý výkon...
Pokud se dá označit schopnost natočit komedii skutečně k smíchu za umění, je herec a scenárista Steve Martin velký umělec. Navíc má ten dar točit komedie hodné až téměř laskavé, lze-li podobně mazlivým slovem označit hollywoodský produkt. V Příběhu z Los Angeles vyznával Martin svou lásku městu, které většina návštěvníků nakonec považuje za jedno z nejhnusnějších míst na Zemi. Tentokrát přiznal náklonnost k filmařům tělem i duší, byť by jejich výtvor dostal v Cinemě stěží 20%.
I když má Trhák pana Bowfingera všechny prvky satiry na Hollywood (jako nudné Chyťte ho!), z pera Steva Martina i tentokrát vyšla chápající komedie bez vyloženě záporné postavy. Jemně vykrouženým obloukem se vyhnul levným šaržím a dokázal u všech postav příběhu, včetně scientologické církve a zhýčkané akční megastar, zachovat jistou lidskost a načrtnout několik měkčích rysů, které v satiře (už to slovo zní nepříjemně, tak jako zlý smích) většinou chybí.
Steve Martin v roli střeleného Bowfingera podává svůj standardní komický výkon, což znamená, že je legračním Stevem Martinem. Tentokrát je ovšem hlavně výjimečným scenáristou. Zápletka filmu jako celek je pochopitelně nepravděpodobně absurdní, ale Martin ulpívá na klíčových komických scénách a dovádí je v detailech propracování k dokonalosti, ať už jde o gag, rozehrání a pointování situace, nebo úsporný přímočarý komický dialog.
Bowfnger: Mezi námi je konec. Spala si s Jiffem!
Daisy: No a?
Bowfinger: Vidíš, takhle jsem se na to nikdy nekoukal.
Daisy: Takže, uvidíme se večer?
Bowfinger: V devět.
Vrcholem martinovské absurdní komiky, s kterou kdysi vyprodával stadiony, je scéna, ve které se Bowfinger v rychlosti připravuje na rande s Daisy u sebe v bytě. Smršť vizuálních gagů a posléze originální variace na tradiční klišé "od večeře při svíčkách s lahví vína do postele" rozesmála i obvykle povýšeně chladné filmové novináře k slzám.
Steve Martin napsal svůj zatím nejlepší scénář, Eddie Murphy v něm podal svůj nejlepší výkon za několik posledních let. Dobře ho poznáváme v extrovertní akční hvězdě Kitovi. Jako jeho dvojník Jiff je ovšem Murphy nečekaně disciplinovaný, zdržuje se obvyklých extempore, která už nějaký ten rok stejně nejsou dvakrát vtipná. Jeho úkol byl o to těžší, že Kit a Jiff musejí vypadat stejně, a herec si ne`mohl pomoci tradičními berličkami výrazně odlišné masky. V Zamilovaném profesorovi se Murphy změnil k nepoznání hlavně díky své masce (maskám), tentokrát především díky svému talentu. Pokud ne přímo něco víc, určitě dostane za svůj výkon alespoň nominaci na Zlatý glóbus v kategorii komedie-muzikál.
Za mnoho posledních měsíců jsem se v kině tak dobře nepobavil, ba dokonce od plic nezasmál. Pokud souhlasíte s tím, že smích léčí, dopřejte si ozdravnou kúru pana Bowfingera. Steve Martin je, co se komedie týče, velký umělec.

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

14 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - První kontakt - Setkání s mimo...

17:30 - 18:20

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

74 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marco Tiberi

Tiberi Marco

Gabrielle Lazure

Lazure Gabrielle

Naposled navštívené:
Marco Tiberi

Tiberi Marco

Gabrielle Lazure

Lazure Gabrielle