Zari
ohodnotit

Traja chrobáci [TV film]

Další název:
Three Bugs
Žánr:
Rok:
1976
Délka:
49 minut
„Josef Dvořák, Bolek Polívka a Ota Jirák v půvabné klauniádě o třech nezbedných broučcích.“
Popis / Obsah / Info k filmu Traja chrobáci
POZOR SPOILER

Na louce někomu upadne krabička zápalek, do ní si vlezou tři chrobáci. Krabička se pak ocitne na stole a zvědaví chrobáci vylezou ven. Objevují nový svět, a dokonce se jim podaří zapálit sirku. Pak ze stolu spadnou a ocitnou se u myší díry a pastičky na myši. Jenže ta sklapne a dva chrobáci jsou vymrštěni na šišky od hodin. Třetí k nim později přiletí také. Dostanou se až nahoru ke kukačce, které se zpočátku bojí, než zjistí, že „nežije“. Nakonec ji pokazí a kukají sami. Když pak skočí dolů, dopadne jeden z nich do hrnku s čajem. A druzí dva si tam vlezou také. Po koupeli zjistí, že jeden z nich onemocněl a začnou jej léčit. To se jim moc nedaří a všichni končí na gramofonu. Jééé to je objev. A ty zvuky! Ovšem teprve když se začne točit, to je ta pravá legrace. Jenže i ona má svůj konec a je třeba něco sníst. Pak si pohrát s dopisem a vlézt do obálky, což je jejich poslední počin na stole. Obálka končí na louce, někde v přírodě, brouci s ní a když vylezou, jsou štěstím bez sebe.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Traja chrobáci
Nápad a jádro libreta vzniklo v roce 1975 v Dánsku, kde autoři pracovali jako námezdní mimové v kodaňském pouličním divadle. Po návratu do ponuré a otrávené Prahy se věci ujal režisér Janík Roháč, jediná optimistická a zábavná bytost v tehdejší Československé televizi. Postavil lajnu Polívka–Jirák–Dvořák, která se zmocnila této mimické grotesky s nadšením. Společným úsilím vznikl pořad, který rok po svém vzniku dostal cenu na televizním festivalu pořadů pro mládež Prix de Jeunesse v Mnichově.

Tento vznik se neobešel bez problémů. Nebyly kupodivu politické, ale ryze umělecké. Boj se strhl kolem dekorací. Známý a dodnes milovaný brněnský výtvarník navrhoval dekorace malované, Roháč chtěl gigantické doslovné zvětšeniny. Výtvarnou verzi označil za „bábkové divadlo“, což byl z jeho úst ortel smrti. Dnes, kdy klíčovaní trpaslíci brázdí světové obrazovky v libovolně zvětšených prostorách a kradmo se dotýkají iluzivních předmětů, Bolek, Ota a Pepa se dřeli s opravdovým čtyřmetrovým teploměrem, pětimetrovou zápalkou a dva metry vysokým hrnkem na čaj. Boj se zdivočelou kukačkou, vyrážející ze své garáže v hodinách byl opravdový a Otův pobyt ve chladnoucím čaji v hostivařských ateliérech byl zdraví opravdu nebezpečný. Spor o dekorace měl tragikomickou dohru – rozzuřený výtvarník dal Roháče k soudu za plýtvání veřejnými prostředky.

Pořad byl završením zlaté éry pofialkovské groteskní pantomimy a na dlouhou dobu jediným povyražením svého druhu. Jeho reprízy jsou přijímány s potěšením a obdivem a autoři by byli samozřejmě polichoceni, kdyby se Traja chrobáci stali naším vlastním Mrazíkem pro další a další generace českých a samozřejmě slovenských televizních diváků.

Hrají Bolek Polívka, Josef Dvořák a Ota Jirák, scénář napsali Ctibor Turba a Jan Kratochvíl, režíroval Janík Roháč, kamery vedl Jiří Lebeda a pomáhala spousta dobrých lidí.

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Traja chrobáci
Tři mimové představují brouky v reálném světě lidského obydlí, úměrně obrovského k jejich broučím rozměrům. Prožívají dobrodružství neobyčejného poznávání běžných věcí v lidském obydlí.

Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

44 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

4 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

74 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Reklama