Zari
ohodnotit

Toto hrdina

Toto le héros

Další název:
Totó the Hero; Toto der Held; Hrdina Toto
Žánr:
Rok:
1991
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1996
Popis / Obsah / Info k filmu Toto hrdina
Zahořklý obyvatel útulku pro přestárlé Toto vypráví v epizodách příběh svého života. Jako dítě byl přesvědčen, že ho hned po narození zaměnili s jiným chlapcem - Alfredem. Tato smyšlená křivda ho pak pronásleduje celý život, neboť on, Toto, se musel spokojit s obyčejnou prostou existencí, zatímco Alfred vedl pohodlný život v blahobytu. Alfred mu sebral všechno, včetně dívky Evelyn, Totovu jedinou lásku. Na samém konci se ale Toto za dramatických okolností se starým Alfredem "vypořádá".

Film natočil v roce 1991 belgický režisér Jaco von Dormael a získal za svůj filmový debut nadšené kritiky a Zlatou kameru na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. V hlavních rolích: Michel Bouquet, Jo de Becker, Thomas Godet, Mireille Perrierová. Scénář Jaco von Dormael.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Toto hrdina
Zestárlý Thomas trpí utkvělou představou, že prožil cizí život, že jej už v porodnici zaměnili za jiné dítě. Když se však konečně setká se svým údajně šfastnéjším „dvojencem", s překvapením poznává, že i on považuje svůj život za promarněný. Režisér rozehrál Thomasovy osudy ve třech prolínajlcich se časových rovinách (v dětství, v dospělosti a ve stáří), navíc se smyslem pro groteskní souvislosti. Série životních pohrom, které jej stihaly, se však spise blíži ke klauniádám než k realistickému zpodobnéní.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Toto hrdina
Koprodukční snímek Toto hrdina je celovečerním debutem belgického tvůrce Jaca van Dormaela. Bývalý cirkusový klaun a režisér dětských divadelních představení natočil ve svérásné poetice pozoruhodné autorské dílo, určené ovšem dospělému divákovi. - Thomas Van Hasebroeck je přesvědčen, že ho v porodnici vyměnili za sousedova syna Alfreda Kanta. Představa, že žije cizí život, stíhá Thomase až do smrti, a muž se o to hůře vyrovnává s osudovými ranami, jež následují jedna za druhou: Thomas v dětství ztratí tatínka a posléze i sestru Alici, k níž ho váže intimní přátelství. Bez zjevného důvodu si vybere nezajímavé zaměstnání, a když v dospělosti potká krásnou Evelynu (vlastně reinkarnaci Alice), s níž by mohl běh života od základů zvrátit, zabrání mu v tom osudová náhoda. Thomas si celý život činí tajně nárok na Alfredův šťastný osud. Když se však se svým odvěkým nepřítelem ve stáří setká, zjistí, že Alfred trpí podobným pocitem promarněného života jako on. Zoufalý muž alespoň symbolicky uvede dávný "omyl" na pravou míru; na chvíli se "stane" Alfrédem a dá se zabít jeho pronásledovateli. Na urně s popelem mrtvého je však opět jeho pravé jméno… - Van Dormael s režijní dovedností vypráví životní příběh svého hrdiny ve třech vzájemně se prolínajících časových rovinách (Thomasovo dětství, dospělost a stáří). Thomas Van Hasebroeck je v jádru groteskní postavou, jež se ani na sklonku života nezbaví dětsky zjednodušeného pohledu na svět, a jejíž vnitřní život je vymezen bolestnou touhou dosáhnout nereálných cílů. Jediný harmonický tón do filmu vnáší Thomasův mentálně postižený bratr Celestin se svým nezatíženým přístupem k životu. Série životních pohrom, které hlavního hrdinu stíhají, je spíše hyperbolizovanou klauniádou než realistickým vyprávěním. Neustálá přítomnost smrti (připomínané i naturalisticky pojatým leitmotivem, v němž zřízenci připravují k pohřbu starcovo tělo) pak do příběhu vnáší tragický a filozofický rozměr. - Originální snímek vznikl za podpory několika televizních stanic a řady domácích i evropských kulturních institucí (mj. Eurimages, belgické Ministerstvo kultury a komunikace). I přes pozornost, kterou ve své době právem vzbudil, a přes mnohá významná ocenění je však dosud jediným van Dormaelovým celovečerním filmem.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama