Zari
ohodnotit

Tora! Tora! Tora!

Další název:
トラ・トラ・トラ!
Žánr:
Rok:
1970
Délka:
144 minut
Premiéra v ČR:
21.7.1972

Počet zajímavostí k filmu Tora! Tora! Tora!: 3


Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.9.2012
...Roku 1968 duševně nevrovnaný Kurosawa zpackal svou velkou životní příležitost. Najala ho Twentieh Century Fox, aby natočil japonskou část epického válečného snímku Tora! Tora! Tora!. Jako ambiciózní filmové převyprávění událostí předcházejících útoku na Pearl Harbor sliboval tento film Kurosawovi mezinárodní slávu i potřebné hollywoodské finance. Se studiem uzavřel smlouvu na deset procent z čistého zisku. Jenže od okamžiku, kdy se začalo natáčet, jakoby se temperamentní režisér rozhodl celou věc sabotovat. Některé jeho chování dokonce hraničilo s bláznovstvím. Shrnuto, Kurosawa obsadil do klíčových rolí významné japonské byznysmeny, kteří o hraní a herectví neměli žádné potuchy; například hlava velkého chemického koncernu dostala roli admirála Jamamota..Vyžadoval, aby se všechny interiérové scény točily v nemožném časovém rozpětí mezi čtvrtou odpolední a půlnocí. ... Trval na tom, aby celý štáb nosil bundy s nápisem Tora! Tora! Tora! a čepice od námořních uniforem, a ještě na place hercům salutoval. ... Zrušil celý natáčecí den, protože se mu nelíbil odstín bílé barvy použité pro výmalbu vnitřku válečné lodi. Štáb to musel celé odpoledne přemalovávat. ... Nechal z překližky postavit celou bitevní loď, i když ho opakovaně upozorňovali, že ji dává stavět se špatně umístěným můstkem.
...fyzicky napadl klapku a tloukl nešťastníka po hlavě stočeným papírem. ...udeřil i asistenta režie. Potom nařídil svému nešťastnému asistentovi zpohlavkovat celý štáb, a když to dotyčné odmítl, na místě jej vyhodil... Věci se tak zvrtly, že Twentieth Century Fox poslalo na natáčení neurologa... Režisér dostal masivní dávky sedativ, ale jeho destruktivní nálady se bohužel neuklidnily. Když si potom zavolal několik dní před Vánoci a ve dvě hodiny ráno asistenta produkce Stanleyho Goldsmitha do svého hotelu v Kjótu a žádal propuštění celého vzbouřeného štábu, vedení studia došla trpělivost. Následující den jej propustili a ohlásili médiím, že Kurosawa odstupuje kvůli ,, vyčerpání".
...Kurosawa prací na tomto filmu strávil dvacet tři dni, ale natočil jen osm minut použitelného materiálu. Jeho hollywoodská kariéra skončila./str. 66-99/
/z publ. Tajné životy slavných filmařů- Robert Schnakenberg,2011/
FLA
Hodnocení:
Přidáno: 29.8.2014
Oscar 1 : Speciální vizuální efekty + 4 nominace: Kamera, Výprava, Střih, Zvuk.
GeorgeB
Hodnocení:
Přidáno: 26.10.2017
Ve filmu Tora! Tora! Tora!, byl použit záběr přistávajícího bombardéru B-52, s poškozeným podvozkem, který byl použit i ve filmu Bitva o Midway, kam logicky nepatří. Scénu zpracovalo stejné studio a zjevně použilo ve dvou filmech.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

117 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:55 - 15:35

37 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama