Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Tmavomodrý svět

Další název:
Dark Blue World
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
17.5.2001
„Příběh o přátelství novodobých rytířů“
Popis / Obsah / Info k filmu Tmavomodrý svět



POZOR, SPOILER

Mladík František Sláma ukazuje své milé Haničce letadlo a také jak se řídí. Týž mladík je ve vězení na Mírově, kde pracuje na šicím stroji. Zrovna jej buzeruje bachař a nutí napsat domů dopis, aby neposílali balíček. Zastávání spoluvězně Machatého nepomáhá a Franta omdlévá.

Na marodce poznává Vildu Houfa, písmomalíře, a nacistu Blaschkeho. To je doktor.

Jsme v Konicích. Zde František navštěvuje Hanku a zrovna je u ní, když z rozhlasu hlásí obsazení republiky. A tak se i druhý den stane. Franta je nucen poslechnout rozkaz a vše na letišti předat nacistickému veliteli Hessemu. A již zde začíná myslet na útěk. Nakonec odjíždí i s mladším kolegou Karlem Vojtíškem. Spolu se ocitají v Anglii, kde na kolech představují letadla a učí se taktiku. Také angličtinu a další věci.

Konečně přichází ten vytoužený den, kdy mohou do vzduchu, a to mimo cvičení. Jejich první boj dopadá pro oba dobře. Ten další již ne. Karel dostane zásah. Podaří se mu však zachránit a končí u paní Suzan, do které se bezhlavě zamiluje. Ona má manžela někde ve válce. Ale nic o něm neví. Její Charles je u námořnictva, ale již rok je nezvěstný.

Na Mírově se Vilda zmiňuje o útěku. A doktor „slaví narozeniny“.

Franta se také ocitá u paní Suzan. Dovezl sem Karla. Tak se vlastně se Suzan pozná.

Ve vězení je policajty přiveden Machatý totálně zmlácený. Nacistický doktor přirovnává vyslýchací techniky socialistických vyšetřovatelů k těm gestapáckým. Není v nich prý rozdíl. Rovněž nechápe, proč komunisti válečné hrdiny zavírají.

Suzan napsala Karlovi dopis na rozloučenou. Ten nechápe proč. A ona přijíždí za Frantou. Stanou se z nich milenci.

Karel je opět trefen a musí nouzově přistát. Stane se tak ve Francii, ale vesničané mu pomohou. I Franta se pro něj vrací se svým strojem, a přestože je jednomístný, odlétají oba zpět do Anglie. Zde Karel objeví Frantu u Suzan. Později se ve vzduchu Frantovi zdá, že po něm začal Karel střílet a také mu to dá na zemi patřičně najevo. Jenže pak se na záběrech kamery ukáže pravda. Je to naopak. Karel mu zachránil obratným manévrem a střelbou život. Franta se mu pak veřejně omlouvá.

Při další misi je pak on kvůli motoru nucen opustit stroj. Jenže v moři udělá chybu a přichází o člun. Kája to vidí a ví, že mu hrozí zmrznutí. Pokusí se mu pomoci, nebo je ještě naštvaný kvůli Suzan?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tmavomodrý svět



Jan Svěrák vás ve válečném dramatu připoutá do kabiny stíhačky a přistane s vámi až po stominutovém vzrušujícím letu. Vzhůru do tmavomodrého nebe startovali z anglických polních letišť českoslovenští váleční piloti, kteří chtěli svým dílem přispět k porážce fašistického Německa. Válečná léta nebyla pouze časem vzdušných soubojů. Byla i dobou pro lásku a kamarádství. Drama vojáků, jejichž boj válkou neskončil.


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Tmavomodrý svět



Film vypráví o osudech českých pilotů stíhacích letadel, kteří působili za druhé světové války ve Velké Británii ve službách Royal Air Force. Konečná verze scénáře je dopsána, místa pro natáčení byla již vybrána, ale samotné natáčení začne nejdříve na podzim 1999. Režisér neuspěl u amerických výrobních společností a tak se bude nakonec točit výhradně s našimi herci a v českém jazyce. Přesto se bude jednat o nejdražší projekt v historii české kinematografie. Název filmu byl vybrán podle jedné z písní Jaroslava Ježka.

ČFN


Popis / Obsah / Info k filmu Tmavomodrý svět



Válečné drama Tmavomodrý svět je po pěti letech od Kolji dalším netrpělivě očekávaným projektem Jana Svěráka. Mezinárodně nejúspěšnější český režisér devadesátých let opět spolupracoval se svým otcem, scenáristou Zdeňkem Svěrákem. Tvůrci původně zamýšleli natočit anglicky mluvený film, ale z různých důvodů z toho sešlo; v příběhu českých pilotů, sloužících za druhé světové války v britském letectvu, se tak mluví převážně česky. Titul snímku odkazuje na známou píseň Jaroslava Ježka, avšak označuje také nebe, jak je ve .výškách vidí letci. Třicetiletý František Sláma bojuje v britské RAF spolu s dalšími krajany. Jeho nejbližším přítelem je o deset let mladší Karel Vojtíšek, jenž se v Anglii zamiluje do zralé ženy Susan. Angličanka však pocítí lásku k Františkovi. Ten její vášni podlehne, navzdory kamarádství i navzdory tomu, že doma zanechal milovanou dívku Haničku. Vztah v milostném trojúhelníku neblaze poznamená přátelství obou pilotů a má vliv i na jejich jednání v bojových akcích, kdy je život jednoho často závislý na tom, jak se zachová ten druhý... Jan Svěrák natočil na české poměry mimořádně náročný snímek, jehož podstatnou součástí jsou letecké bitevní scény. Ty tvoří nikoli pouhé pozadí, nýbrž integrální součást jinak spíše komorního milostného dramatu. Ze spolupráce otce a syna Svěrákových vzešlo opět po všech stránkách noblesní filmové d0o, mísící inteligentní humor s tragickými dobovými událostmi. Snímek je upřímnou poctou českým pilotům, těm padlým i těm, kteří přežili válečné peklo a zanedlouho se ocitli v pekle komunistických vězení či pracovních lágrů. Patrně spíše úcta k historickým souvislostem než dramaturgická nutnost vedla autory k zařazení druhé časové roviny (rok 1950), kdy se hlavní hrdina ocitá na marodce v komunistickém vězení a kdy vypráví svůj příběh „čecháčkovskému" spoluvězni a esesáckému lékaři. (materiál převzat z FP 6-2001)

Kino Aero


Popis / Obsah / Info k filmu Tmavomodrý svět



Příběh českých pilotů, sloužících za druhé světové války v Britském královském letectvu (RAF), je vyprávěn na osudech třicetiletého letce Františka Slámy, jeho dvacetiletého přítele Karla Vojtíška a vdané angličanky Susan, jejíž muž je na frontě. Milostný trojúhelník poznamená přátelství obou pilotů a ovlivní i jejich chování v bojových akcách.
Ročenka 2001/114,

ročenka 2001


Dívám se na staré fotografie mladých mužů v uniformách československých stíhačů RAF a přemýšlím, jaký film bych to měl c nich napsat, abych postihl jejich obdivuhodný a s takovou samozřejmostí provedený čin.
Mám jednu jistotu: psát o druhé světové válce není samoúčelná výprava za akčností a dobrodružstvím, neboť ta válka byla zápasem dobra se zlem, byl to osudový boj o záchranu lidství, který mohl být také prohrán a který konec konců není dosud dobojován.
A také vím, že ti dvacetiletí mladíci z fotografií se od ostatních vojáků anglicko-česká té války odlišovali: šli do ní dobrovolně. Byli v nejlepším smyslu elitní... verze Náš příběh by měl potěžkat tuto jejich odvahu, měl by zaznamenat přátelství mužů v ohrožení, jejich nejisté lásky a radosti v přestávkách krvavé války, jejich strach o život a posedlost létáním, měl by zažalovat i ten neuvěřitelný nevděk, který jim historie připravila po návratu domů - a při tom by měl být krásný.
(Zdeněk Svěrák, autor scénáře) Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Tmavomodrý svět



Válečné drama Tmavomodrý svět je po pěti letech od Kolji dalším netrpělivě očekávaným projektem Jana Svěráka. Mezinárodně nejúspěšnější český režisér devadesátých let opět spolupracoval se svým otcem, scenáristou Zdeňkem Svěrákem. Tvůrci původně zamýšleli natočit anglicky mluvený film, ale z různých důvodů z toho sešlo; v příběhu českých pilotů, sloužících za druhé světové války v britském letectvu, se tak mluví převážně česky. Titul snímku odkazuje na známou píseň Jaroslava Ježka, avšak označuje také nebe, jak je ve výškách vidí letci. - Třicetiletý František Sláma bojuje v britské RAF spolu s dalšími krajany. Jeho nejbližším přítelem je o deset let mladší Karel Vojtíšek jenž se v Anglii zamiluje do zralé ženy Susan. Angličanka však pocítí lásku k Františkovi. Ten její vášni podlehne, navzdory kamarádství i navzdory tomu, že doma zanechal milovanou dívku Haničku. Vztah v milostném trojúhelníku neblaze poznamená přátelství obou pilotů a má vliv i na jejich jednání v bojových akcích, kdy je život jednoho často závislý na tom, jak se zachová ten druhý... - Jan Svěrák natočil na české poměry mimořádně náročný snímek jehož podstatnou součástí jsou letecké bitevní scény. Ty tvoří nikoli pouhé pozadí, nýbrž integrální součást jinak spíše komorního milostného dramatu. Ze spolupráce otce a syna Svěrákových vzešlo opět po všech stránkách noblesní filmové dílo, mísící inteligentní humor s tragickými dobovými událostmi. Snímek je upřímnou poctou českým pilotům, těm padlým i těm, kteří přežili válečné peklo a zanedlouho se ocitli v pekle komunistických vězení či pracovních lágrů. Patrně spíše úcta k historickým souvislostem než dramaturgická nutnost vedla autory k zařazení druhé časové roviny (rok 1950), kdy se hlavni hrdina ocitá na marodce v komunistickém vězení a kdy vypráví svůj příběh „čecháčkovskému" spoluvězni a esesáckému lékaři. - Upozorňujeme na dva filmy, odehrávající se ve stejném prostředí: české drama Nebeští jezdci a britský válečný velkofilm Bitva o Anglii (1969). S tématem přátelství dvou válečných pilotů a jejich lásek přichází i nový americký snímek Pearl Harbor (2001; r. Michael Bay).

Zdeno Kubina, Filmový přehled 2001/5/27


Popis / Obsah / Info k filmu Tmavomodrý svět



Hlavními postavami tohoto příběhu československých stíhacích pilotů za druhé světové války je dvojice přátel - František Sláma (OndřejVetchý) a mladší Karel Vojtíšek (Kryštof Hádek). Oba museli odevzdat svá letadla hitlerovcům, oba prchají do Anglie, oba bojují proti nepříteli, oba poznávají půvabnou Susan (Tara Fitzgerald)...
O nich, jejich druzích, a také o tom, jaká čekala naše zahraniční letce "odměna" brzy po vítězném návratu do vlasti, vypráví tento koprodukční velkofilm osvědčené autorské dvojice Jana a Zdeňka Svěrákových.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Nebeští jezdci (1968)

 Nebeští jezdci (1968)
Nebeští jezdci n
 
Žánr: válečný / drama
Země: Československo
Režie: Jindřich Polák

(pokračování)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

11:05 - 12:00

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

7 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Reklama