Zari
ohodnotit

Tichý společník

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
1.8.1989
„Příběh muže, který chtěl vyměnit svědomí za kariéru“
Popis / Obsah / Info k filmu Tichý společník
POZOR SPOILER

Za redaktorem Františkem Staňkem přichází bývalá manželka, aby si vzal k sobě jejich syna Filipa. Franta souhlasí, I když má novou známost s flétnistkou Hedou.
Frantu v redakci rozzlobí článek redaktorky Ireny Hybnerové o devastaci přírody.
Město si postavilo novou čističku, ale tvrdí se, že polovina sajrajtu jí stejně projde. U slavnostního otevření je právě Franta s fotografem Antochem. Ten objeví věci, které jsou venku v bednách místo v čističce.
Filip se na masopustu seznámí s místní dívenkou Andy Berkovou, která jej pak zve na bruslení. Filip rád přijímá, a obdrží zde nakládačku od místních kluků kvůli Anně.
Otec také řeší spousty problémů, například, koupi nového vozu, nebo co s věčně opilým Antochem. Ale také kvůli stavbě v chráněné oblasti a bez povolení.
Filip si nejvíce asi rozumí s dědou, ale ten umírá. Po pohřbu se Filip ve škole vytahuje, ale na udání baby z ulice je z toho jen trest. Zakázaný večírek celé třídě. A tak si jej Filip vymodlí na otci. Ten musí do Prahy za exmanželkou, která pláče, protože toho jejího šoupli do basy.
Zatím doma probíhá večírek bez větších zádrhelů. Do té doby, než začne úřadovat alkohol a drogy. O tom se ovšem Filipův otec dozví až druhý den. Anna z toho skončila v nemocnici. A nebyla sama. Nu a máme zde průšvih až na půdu, který se snaží otec vyřešit po svém…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tichý společník
Menší město má svoje noviny. Pracuje v nich redaktor Staněk, kterému jde o postavení a pohodlný život. Jeho dospívající syn má své problémy a nechápe otcovy postoje. Konvenční moralita bez skutečného kritického zápalu.

Zdroj: CS Film


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tichý společník
"Tichým společníkem" je ve stejnojmenném českém filmu scenáristy Ladislava Langpaula a režiséra Zdeňka Flídra lidské svědomí. Snímek se zabývá řadou negativních jevů našeho současného života a tím, jak se odrážejí ve výchově mladé generace. - Redaktor regionálního listu Staněk postupně vstupuje v zájmu své kariéry od svých mravních zásad a podléhá mocnějšim protivníkům, reprezentovaným především bezohledným ředitelem velké stavby Berkou. Vzájemný antagonismus se přenáší i na jejich děti v podobě nepřátelství Staňkova syna Filipa a mladého Aleše Berky. Filip, handicapovaný rozvráceným manželstvím rodičů, marně hledá u otce oporu. A když zjistí, že otec je v zájmu své kariéry ochoten obětovat i jeho, hledá cestu v útěku. Ten snad přivede Staňka k poznání skutečlných hodnot, bez nichž nelze žít. - Tvůr-
ci úmyslně zdůrazňují relativnost hodnotových systémů jednotlivých postav, snaží se poukázat na nejednoznačnost jejich motivů, postojů a činů, jež nelze vždy jen rezolutně odsoudit. Komorně laděné snímek však právě touto relativizací trpi. To - spolu s některými nadbytečnými motivy a vyprávěčskými klišé - z něj dělá sice sympatický, ale přece jen pouhý pokus o aktuální sděleni.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama