Tichý běh (1972)

Tichý běh (Silent Running)
63.3 %
 
 

Silent Running

    Žánr: dobrodružný / drama / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 89 min.
POZOR SPOILER  
 
Mladík jménem Freeman Lowell se koupe v malém jezírku a pak krmí králíka. Najednou sem najedou elektro vozítka se třemi mládenci a nastává mezi nimi honička. Když přejíždějí záhony, Lowella to rozčílí. 
To vše se totiž odehrává v obří vesmírné lodi a kupolí je na ní připevněno více. Planeta Země je částečně zničená, je na ní všude 75 stupňů. Proto jsou v kupolích lesy včetně zvířat, protože je přece jen jistá naděje na vrácení přírody na jejich planetu.  
Těchto obřích lodí je více. Ta, na které je Lowell se třemi dalšími mládenci je stejná jako ostatní. A jednoho dne přichází rozkaz ke zničení kupolí a přechod lodí na tržní ekonomiku.
To Lowell nechce přemlouvá kluky, aby kupole neničili. Těm je to jedno, těší se jen na návrat domů.  
Aby mohly být skleníky bezpečně vyhozeny do „vzduchu“, musí odlétnout dále od Země. Pak jsou jednotlivé skleníky vystřeleny pryč a poté explozí zničeny.  
Jenže jednu z nich Lowell brání s lopatkou v ruce a když tam přijde jeho kolega dát bombu, usmrtí jej. Následně vystřelí do kosmu jiný skleník, ve kterém jsou zbylí dva kolegové. Ten také exploduje a Lowell se stává pánem celé rakety. Řídícímu stanovišti tvrdí, že mají závady a potíže.  
Pak udělá zkrat, aby upravil tři malé roboty. Potřebuje, aby jej operovali, protože je raněn na na noze. A robot číslo jedna operaci správně provede.
Když pak loď proletí prstencem Saturnu dává Lowell příkaz robotům k vykopání hrobu kolegy, kterého zavraždil. Následně začne roboty učit práci na zahrádce, dá jim jména místo čísel a jsou z nich kolegové a kamarádi. I karty je naučí a hrají spolu.  
Nu a pak přijde Lowel na to, že se v jeho zahradě něco děje. Při divoké jízdě tam porazí jednoho z robotků, a ne moc úspěšně se to pak snaží napravit.  
A jednou se již zcela nečekaně z vysílačky zase ozve lidský hlas a žádá o spojení…
  
   Autor: Pitryx

režie:
Douglas Trumbull
 
 
hraje:
Bruce Dern (Freeman Lowell), Cliff Potts (John Keenan), Ron Rifkin (Marty Barker), Jesse Vint (Andy Wolf), Mark Persons (chuligán-Huey), Steven Brown (chuligán), Cheryl Sparks (chuligánka-Dewey), Larry Whisenhunt (chuligán)
 
 
scénář:
Michael Cimino, Steven Bochco, Deric Washburn
 
 
kamera:
Charles F. Wheeler
 
 
hudba:
Peter Schickele
 
 
střih:
Aaron Stell
 
 
zvuk:
Charles T. Knight, Richard Portman
 
 
mluví:
Joseph Campanella (Neal), Roy Engel (Anderson)
 
 
zvláštní efekty:
Richard O. Helmer, Gerald Endler, Jim Dow
 
 
vizuální efekty:
Richard Alexander, John Baumbach, John Dykstra, Gary Richards, Wayne Smith, Douglas Trumbull, Richard Yuricich, John Dykstra
 
 
masky:
Dick Dawson
 
 
producent:
Michael Gruskoff, Douglas Trumbull, Martin Hornstein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.