Zari
ohodnotit

Tiché dny v Clichy

Jours tranquilles à Clichy

Další název:
Quiet Days In Clichy, Giorni felici a Clichy
Žánr:
Rok:
1990
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1991
„Sex, život a smrt – erotická féerie. Podle stejnojmenného románu Henryho Millera.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tiché dny v Clichy
Stejnojmenná kniha amerického autora Henryho Millera o životě pařížské bohémy předválečných let vyvolala kdysi skandál pro svou erotickou otevřenost, a tak není divu, že se stala lákavým soustem pro filmaře. Tím, kdo se rozhodl knihu zfilmovat, nebyl nikdo menší než známý francouzský režisér starší generace Claude Chabrol.
Cinema 1992/6/71,


Popis / Obsah / Info k filmu Tiché dny v Clichy
Příběh o začínajícím americkém spisovateli, který spolu se svým lehkomyslným přítelem Carlem zažívají vzestupy a pády života prostřednictvím erotických avantýr. Všechno jen do chvíle, než potkají křehké mladé děvče. Jejich vztah není romantický a není to ani láska v klasickém duchu.

Přední francouzský režisér Claude Chabrol známý zejména svými psychologickými dramaty s krfminální zápletkou, se ve značně volné adaptaci stejnojmenné útlé knížky Henryho Millera Tiché dny v Clichy věnuje překvapivě zcela jinému žánru. Americký spisovatel proslul především jako tvůrce autobiograficky laděných knih, v nichž je dominující složkou sex. Miller je ovšem zároveň bystrým pozorovatelem doby a zajímavým esejistou. Podobně jako Heminqway nebo Scott Fitzgerald, i on se upsal atmosféře Paříže dvacátých a třicátých let. Chabrol ve svém přepisu rámovaném jako vzpomínání spisovatele umírajícího po boku nahé milenky, využívá jen některých epizod a promluv z Millerovy knihy. Jeho hrdiny jsou Američan Joey (H. Miller) a Francouz polského původu fotograf Car1 (Alfred Perlés), kteří v pařížské čtvrti Clichy prožívají řadu milostných i opileckých dobrodružství. Spojuje je láska k Marcelu Proustovi a k nezletilé Colette. Do jejich zdánlivě bezstarostného života pronikají úvahy o smrti i ozvuky nastupujícího fašismu. - Renomovaný režisér vsadi1 na jednoduchou erotiku a na vytvoření dobové atmosféry. Tyto atributy nedokázat spojit s meditativní rovinou, takže celek se vzdaluje živému duchu předlohy. - Tiché dny v Clichy byly už zfilmovány v roce 1970 Dánem Jensem Jörgenem Thorsenem, ovšem v aktualizované podobě. Upozorňujeme na to, že se v zahraničí s úspěchem uvádí snímek Henr & June (1990 režie Philip Kaufman), natočený podle deníků jedné z Millerových milenek, Anais Ninové.

Bartošek Tomáš/Václav Březina: Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Tělo v mé hlavě

16:20 - 17:25

64 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

44 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama