Zari
ohodnotit

Thelma a Louise

Thelma and Louise

Další název:
Thelma a Luisa
Žánr:
Rok:
1991
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
6.2.1992
„Butch Cassidy a Sundance Kid v sukních“
Popis / Obsah / Info k filmu Thelma a Louise
Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem.

Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta (Vetřelec, Gladiátor) na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení.

Scénář napsala Callie Khouriová, která tak ve filmu debutovala a která vzápětí získala Oscara. Film měl ještě dalších pět nominací na tuto prestižní cenu: pro Geenu Davisovou a Susan Sarandonovou v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli, a dále za nejlepší kameru, režii a střih. Thelma a Louise je zároveň filmem, který odstartoval hvězdnou kariéru Brada Pitta; ten zde ztvárnil neodolatelně přitažlivého zlodějíčka jménem J.D.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Thelma a Louise
Louise Sawyerová (Susan Sarandon) pracuje ako servírka vo fastfoode a doslova trpí vzťahom so svojim partnerom. Ten je ako hudobník neustále na cestách a Louise si svojou samotou môže akurát tak písať denník. Alebo rovnako tak sa môže stretávať so svojou najlepšou priateľkou Thelmou Dickinsovou (Geena Davis). Tá má pre zmenu opačný problém. Jej násilnícky muž by bol najradšej, aby jeho poslušná manželka sedela neustále v kuchyni, zatiaľ čo on otvára jedno pivo za druhým počas nekonečných hodín sledovania futbalu. Niet sa preto čomu čudovať, keď pohár trpezlivosti raz pretečie. A tak sa Thelma a Louise ocitnú v aute na úteku pred svojimi stereotypnými životmi a nevšímavými partnermi. Ich dobrodružný výlet však pretne konflikt, po ktorom sa o Thelmu a Louise zaujíma aj polícia. Ich cieľom je Mexiko...

Kultový film legendárneho Ridleyho Scotta získal Oscara za najlepší scenár a pripísal si aj ďalších päť nominácií.

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Thelma a Louise
Ridley Scott se po vizuálně ohromujících spekták-lech rozhodl, že potřebuje natočit „něco jiného, více o lidech", a do cesty mu spadl film o ženách, které se rozhodly vzít do vlastních rukou kontrolu nad svými životy a osudy. Snímek Thelma a Louise mu získal novou vlnu příznivců a stal se vděčným objektem i genderových studií.
Disk obsahuje dva komentáře, výborný režisérův (nepopisuje zde moc dění na plátně, ale mluví spíše obecně o filmu, respektive o filmech vůbec) a druhý, mnohem řidší, kde se střídavě chichotají herecké představitelky a autorka scénáře. Vedle kvalitního dokumentu The Last Journey je zde ještě tradičně plytký propagační spot, kde alespoň zazní z úst Ridleyho Scotta zajímavé tvrzení, že si tento film „užil více než kterýkoli jiný od svého debutu". Vystřižené scény dají dohromady asi dvanáct minut a další dvě minuty navíc přinese původní sestřih závěrečné sekvence,
kde auto s hrdinkami neskončí v „mrtvolce" nad kaňonem, ale v několika dalších záběrech padá do hloubky za doprovodu country písně. Jde o verzí nesrovnatelně horší, ale je velice zajímavé se s ní seznámit. Honička ze závěru filmu je přítomna rovněž ve formě story-boardu, který můžete porovnat s natočenými záběry.
DVD je ukázkovým příkladem toho, že i jedno-diskové edice mohou být kvalitní a bohaté.


Popis / Obsah / Info k filmu Thelma a Louise
Pevně se připoutejte, protože dvě y nejkrásnějších hollywoodských hereček začínají nový život a vydávají se na cestu.
Žena v domácnosti Thelma a její přítelkyně číšnice Louise se jednou rozhodnou dát si pohov od života - Thelma od svéh šovinistického manžela a Louise od svého hudebníka, který má strach ze závazku. Vydají se spolu na cestu, která vede k tragickému incidentu v zájezdním hostinci. Jejich výkendový výlet se okamžitě stává útěkem přes americký jihozápad s policií v patách.
Ridley Scott, autor Vetřelce a sci-fi Blade Runner, nabízí divákům opět mimořádně dramatickou podívanou, kterou umocňují herecké výkony Susan Sarandonové a Geeny Davisové. Za divácký úspěch v kinech Thelma a Louise vděčí touze po svobodě, jíž obě přítelkyně podlehnou, i když minulost nemilosrdně určuje jejich osud…

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Thelma a Louise
Anglický režisér Ridley Scott, pracující ve Spojených státech, je našim divákům dobře známy svými filmy Soupeři, Vetřelec, Legenda (na videu) a Ten, kdo mě hlídá. Jeho nový snímek Thelma a Louise ~se odehrává v současné Americe a kombinuje kriminální zápletku s hlubší výpovědí o moderním světě. V centru režisérovy pozornosti jsou dvě přítelkyně: submisivní Thelma, uzurpovaná v domácnosti autoritářským manželem, a samostatná, trochu zatrpklá servírka Louise, tající ve své minulosti špatnou zkušenost. Ta je příčinou toho, že nevinný víkendový únik z maloměstské nudy se postupně změní ve zběsilý úprk před policií, končící pro obě ženy tragicky. - Sled osudových náhod z žen, mlčky akceptujících svůj relativní konformní blahobyt, učiní zločince, neváhající krást, ničit a vyhrožovat zbraní, protože to vše se pro ně stává výrazem svobody, o níž snily. Stále zřetelněji však tuší, že chvíle opojení budou muset zaplatit; než by se však podřídily zákonu, jak jim to nabízí sympatizující policista, raději svobodně volí smrt. - Příběh má podobu klasické "road movie", jejíž archetypíání rozměr Scott s kameramanem Adrianem Biddlem a s použitím dalšího "mýtického" prvku, countryové hudby, neustále zdůrazňuje. V druhém plánu napínavého příběhu vypráví prostřednictvím psychoanalytické symboliky o vztahu pohlaví, přičemž se scenáristkou Callií Khouriovou poněkud relativizuje vypjatý feminismus. - Péče o význam obrazových. kompozic i o detaily podtrhuje filosofické ambice tohoto mimořádného snímku, k jehož úspěchu u nejširšího publika jistě přispěly i herecké kreace Susan Sarandonové a Geeny Davisové v hlavních rolích.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Thelma překonává strach z manžela, který ji neustále .,vězní" doma. Vydává se společně se svou přítelkyní na výlet. Při večeři začne nezávazně koketovat s mužem, který se jí pak chce násilím zmocnit. Louise ho v sebeobraně zastřelí. Výčitky svědomí a obava z nedůvěry policistů donutí obě ženy k útěku. Cesta k vytoužené mexické hranici se však stává neschůdná bez dalších zločinů.
Cinema 1992/11/66

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

17:55 - 18:40

5 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

5 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Děvče s kytarou (Devuška s gitaroj)

Děvče s kytarou
Devuška s gitaroj

Naposled navštívené:
Děvče s kytarou (Devuška s gitaroj)

Děvče s kytarou
Devuška s gitaroj