Zari
ohodnotit

The Mole People

Další název:
Nel tempio degli uomini talpa
Žánr:
Rok:
1956
Délka:
77 minut

Komentáře k filmu The Mole People

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.2.2022
Krtčí lidé, jak zní v   překladu název snímku,   není nic jiného, než   variace na verneovku 'Cesta do   středu Země' a řadí se do   ohromné plejády   jednoduchých béčkových   vědeckofantastických filmů   padesátých let minulého   století. Celý koncept tak   tedy napovídá obvyklému   tvůrčímu vzorci, i když v   něčem se přeci jen   vymaňuje. Kromě představy   života v podzemní se plně   drží syrového realismu,   tudíž nejsou k vidění   leckteré převratné   technické vynálezy a co je   hodně velkým překvapením,   není zde začleněna   jakákoliv zmínka o armádě,   zbrojení a studené válce,   což bylo nepsaným   pravidlem. Objev civilizace v   podzemí je proveden vlivem   obyčejné archeologie a nic   víc. Toho se svým způsobem   týká i vyobrazení oné   civilizace. Najdeme tu odkazy   jak na starý Egypt, tak i   Maye z jižního Mexika.   Kultura i dané zákony. Tady   snad může být narážka na   komunistický despotismus,   neboť se tu odehrává útlak   a kontrola pravdy. Bití   krtčích lidí zase jakoby   mělo co do činění s   Hnutím za občanská práva,   neboť krtčí lidé jakoby   měli podobný osud s   afroameričany. Jak vidno,   určité propagandy se to i   tak nevyhnulo. Snímek uvádí   svou krátkou prezentaci   vědeckých myšlenek o tom,   co se skutečně skrývá pod   zemí, skutečný univerzitní   profesor Dr. Frank C. Baxter a   dává jasně najevo, že i   přes nejrůznější teorie   je potřeba brát snímek jako   fikcí, či ještě lépe,   jako pohádku. Snímek   skutečně lze brát jako   jednoduchou zábavu, byť   některá sociální   problematika je k zamyšlení.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.12.2020
Proč to nebrat? S odstupem   času? Masky i triky jsou   dobové, story samozřejmě   také včetně té love. V   podstatě strašná blbina,   ale když si odmyslíme   několik hluchot, jde vcelku o   dobrý film. 
  
Prasoid
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.1.2011
The Mole People vyniká vedle   standardních dějových   nedostatků velmi originálně   zpracovanými monstry, ovšem   ta jsou zasazena do kontextu   vztahů vzdálených kultur a   plní až sekundární   zkrášlující úlohu. Což   je škoda, protože   potenciálu pro hrůzu, nikoli   pouze soucit, je v nich   ažaž. Mohl to být víc   horor a míň romance.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gina Hole

Hole Gina

Dokonalý džentlmen (The Distinguished Gentleman)

Dokonalý džentlmen
The Distinguished Gentleman

Naposled navštívené:
Gina Hole

Hole Gina

Dokonalý džentlmen (The Distinguished Gentleman)

Dokonalý džentlmen
The Distinguished Gentleman