Zari
ohodnotit

Téměř bez šance

Brokedown Palace

Další název:
Takmer bez šance (SK)
Rok:
1999
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
23.12.1999
„O čem sníš? Kam až chceš zajít? Komu se dá věřit?“
Popis / Obsah / Info k filmu Téměř bez šance
Nejlepší kamarádky Alice Maranová a Darlene Davisová chtějí oslavit ukončení střední školy výletem na Havaj. Na poslední chvíli se rozhodnou pro Thajsko, rodičům o tom ale neřeknou. V Thajsku se ubytují v laciném hotýlku. Chtějí si užít, a proto navštíví luxusní hotelový bazén, kde předstírají, že v hotelu bydlí. Před prozrazením je zachrání počítačový expert Nick Parks. Obě dívky o něj začnou jevit zájem. Parks je obě pozve na výlet do Hongkongu a zaplatí jim letenky. Na letišti je však zastaví celníci, kteří najdou v jejich batohu šest kilogramů heroinu. Alice a Darlene jsou zatčeny a odsouzeny na 33 let vězení…

Spoluvězeňkyně jim poradí, aby se spojily s americkým právníkem Hankem Greenem, který žije v Thajsku. Greene, který má rád peníze, se rozhodne je při odvolání obhajovat a žádá Darlenina otce o patnáct tisíc dolarů. Ten ale chce, aby obhajoval jen jeho dceru Darlene, což Greene odmítne. Se svou thajskou ženou Yon pak zjistí, že se policie ani nesnažila zjistit, kdo letenky zakoupil. Při odvolacím řízení Greene sice předloží výmluvné důkazy, ale u soudu prohraje. Alice se pokusí z vězení utéct, útěk se však nezdaří...

Yon mezitím vypátrá, že do letadla nastoupilo dalších několik žen, kterým byly letenky placeny stejnou kreditní kartou jako Alici a Darlene. To znamená, že letadlem letěly další kurýrky, což ve spisu není. Grenne s Yon zjistí, že Nick Parks na převoz heroinu vyhledával naivní mladé dívky. Dozví se také, že o tom, že Alice s Darlene vezou heroin, informoval celníky anonym. Podle všeho je obětoval, aby mohly ostatní kurýrky projít. Darlene se mezitím ve vězení rozkmotří s Alicí, když zjistí, že i ona si s Parksem něco začala. Jejich přátelství visí na vlásku…
Greene požádá vrchního celníka o laskavost, aby nechal dívky propustit. Při slyšení u státního emisara ale musí Alice a Darlene podepsat výpověď a potvrdit oficiální policejní verzi, pak dostanou milost. Dívky podepíší a celník sdělí Greenovi, že Nicka Parkse prý už nikdo nenajde, takže dohoda neplatí. Alice kleká před emisarem a thajsky žádá o milost pro Darlene…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Téměř bez šance
Dvě nejlepší přítelkyně Alice (Claire Danesová) a Darlene (Kate Beckinsale) se vypraví po absolvování střední školy na vytouženou prázdninovou cestu do Thajska. Doma to ovšem zatají, protože by je rodiče nepustili. Dívky jsou svým výběrem nadšeny, je to dobrodružství přesně podle jejich představ: exotické prostředí, všudypřítomné sluníčko a očekávané milostné dobrodružství se sympatickým Australanem Nickem, kterým jsou doslova okouzlenzy.

Nick pozve Darlene na malý výlet do Hongkongu a ta přemluví Alici, aby jely obě. Jsou však šokovány, když na bangkockém letišti policie s jistotou objeví v jejich zavazadlech heroin. Těžko věří tomu, že byly nastrčeny jako návnady. Čeká je 33 let v hrozném vězení a jedinou jejich nadějí je domestikovaný americký advokát Hank (Bill Pullman), který se snaží dívkám, kterým rodiče pošlou peníze, pomoci. Podaří se dívky obhájit?

"Téměř bez šance" jsou mladé Američanky ve stejnojmenném filmu režiséra Jonathana Kaplana (Zhoubná vášeň), když u nich policie najde heroin a jsou odsouzeny k mnoha letům vězení. Totální ztráta svobody i otřesné prostředí thajské věznice - to jsou mementa, která by měla být výstrahou pro každého, kdo se přiblíží prostředí, kde obchod s drogami, nulová hodnota lidského života a vidina snadno vydělaných peněz, je každodenní rutinou, která zdaleka nepatří jen kamsi daleko od nás. Nešťastné zkušenosti mají už i naši mladí lidé, o čemž svědčí případ českého mladíka Emila Novotného, který byl zadržen při pokusu vyvézt z Thajského království 4 kg čistého heroinu.
Tento důležitý film byl natočen na základě zkušeností producenta filmu Fieldse, který v Thajsku byl a viděl tam minimálně 15 důvěřivých amerických dívek, které se staly obětmi můžů, jako je Nick.

V hlavních rolích uvidíme Claire Danesovou, kterou si všichni pamatují jako Julii z Luhrmannova Romeo a Julie a Kate Beckinsaleovou. Svérázného advokáta Hanka hraje Bill Pullman (Den nezávislosti, Lost Highway, Casper a další).
Film je nejen drsným příběhem o naivitě a nelítostném trhu s drogami, ale i příběhem o smyslu přátelství, ve které už všichni ve světě zničených iluzí a zdevastovaných citů téměř přestávají věřit.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Téměř bez šance
Americké drama režiséra Jonathana Kaplana Téměř bez šance je dalším z několika snímků, které těží z dramaticky odlišného pojetí spravedlnosti v exotických zemích. Podobně jako filmy Půlnoční expres (1978), Rudý labyrint (1997) či nedávno na videotrhu uvedená Poprava (1998) vypráví tentokrát o dvou amerických dívkách, které se ocitnou v thajském vězeni prakticky bez šance na vyváznutí. - Alice Maranová a Darlene Davisová jsou kamarádky ze střední školy, které oslaví ukončení studia utajenou turistickou cestou do Bangkoku. Naletí však pohlednému australskému podvodníkovi a jsou před výletem do Hongkongu chyceny na Ietišti se zásilkou heroinu. Kromě zvykání si na tvrdé poměry v thajské věznici je čeká marné dokazování neviny s pomocí právníka Hanka Greena a také těžká zkouška jejich přátelství. Každá z dívek má totiž jinou povahu a každá pochází z velmi odlišné rodiny. - Jonathan Kaplan a debutující scenárista David Arata samozřejmě využívají věku protagonistek a akcentují kontrast mezi životními vyhlídkami dívek před jejich dopadením a po něm. Realistický popis právních a vězeňských poměru v exotické zemi či psychologie osmnáctiletých hrdinek místy zbytečně doplňuji nadsázkou (epizoda s pokusem o útěk, Alicin proslov před králem). Ke škodě věci se přitom nedrží jednoho úhlu pohledu a střídají vypravěčskou perspektivu: líčí příběh z hlediska jedné či druhé hrdinky a také z hlediska právníka Greena, Američana žijícího v Thajsku. - Thajské exteriéry byly natočeny na Filipínách.

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Dvě půvabné mladé Američanky jako bezmocné oběti thajského soudnictví

Studenti mají každoročně pár týdnů prázd~nin a rádi je využívají k cestám za dobrodružstvím. Zatímco se naše mládež vydává relaxovat do Benešova nebo České Lípy, mladí Američané si vyrazí do exotického Japonska, České republiky nebo Thajska - jako dvě kamarádky, rozverná Alice a mírně ušlápnutá Darlene, které se do této podivuhodné země vydávají na vlastní pěst a tajně - bez vědomí rodičů - aby zde oslavily konec středoškolské docházky.
Thajsko je skutečně kouzelné a jejich zdejší zážitky jsou téměř pohádkové: Prohlédnou si starodávné chrámy i úzké městské uličky a poznají sympatického mladého Australana Nicka, který se nejméně s jednou z nich více než dobře spřátelí. Nick jim dokonce opatří letenku na výlet do Hongkongu, ale teprve na letišti, když je zatkne policie, si děvčata uvědomí, že něco není v pořádku. A pak je v jejich zavazadle objevena plechovka plná heroinu...
Tvrzením obou děvčat, že o droze nic nevědí, samozřejmě nikdo nevěří. Následuje bleskový soud a rozsudek: 33 let ve zdejším vězení. A všichni vědí, že klasické vězení má s thajským vězením asi tolik společného jako houpací křeslo s elektrickým.
Po prvním šoku děvčata kontaktují rodiče a s jejich pomocí požádají o spolupráci Hanka "Yankeeho" Greena, amerického právníka v Thajsku, specializujícího se na podobné případy. Ten začne vyšetřovat a postupně zjistí, že děvčata nejsou první oběti záhadného "Nicka". Zdá se, že jde o pravidelnou pašeráckou operaci a děvčata bylá úmyslně "obětována", aby mohli jiní kurýři v tomtéž letadle nepozorovaně propašovat svůj náklad. To ale thajské úřady příliš nezajímá a Hank se musí pořádně snažit, aby se s případem nějak hnulo. A snaží se většinou úměrně tomu, jak dobře je placen. A docela by uvítal spolupráci obou děvčat, která jsou celou dobu ve vězení v nepříliš dobrém psychickém stavu a začínají mezi nimi vznikat nepříjemné třenice ohledně toho, která z nich vlastně s Nickem co měla...
Claire Danesová (Romeo a Julie, Bídnícj) jako Alice i méně známá Kate Beckinsaleová (Mnoho povyku pro nic) jako Darlene jsou velmi pohledné mladé herečky a svou pohlednost kupodivu neztrácejí ani po delším pobytu v nelidské káznici. Bohužel, jejich herecké výkony jsou pouze průměrné a jejich mnohé srdceryvné plačící scény sice nejsou k smíchu, ale Oscara jim rozhodně nepřinesou. Moc jim nepomohl ani scénář, který z nich dělá neskutečné naivky, které si většinu svých problémů způsobily samy a - skoro by se mi chtělo říct dobře jim tak! (Vy byste snad v thajském vězení dobrovolně podepsali v nepřítomnosti svého advokáta dokument, kterému nerozumíte ani slovo? Nebo byste věřili nesympatické tlusté thajské dozorkyni, že vám pomůže utéct?)
Nejzajímavější je výkon Billa Pullmana (Zatímco jsi spal, Den nezávislostj), ale je to především proto, že jde o zajímavě napsanou postavu. Jeho advokát Hank Green je možná ve službách spravedlnosti, ale není zdaleka přesvědčen o nevině svých klientek a jde mu především o to, aby dostal za svou práci od rodičů ubohých děvčat dobře zaplaceno. Když má udělat o něco víc, než za co je placen, je to pro něj nelehké rozhodnutí, nad kterým dlouho váhá a divák mu to věří. Jinak je ale celý film přehlídkou standardních situací tohoto vězeňského "podžánru" a standardních hereckých výkonů. Mírný podnět k zamyšlení přinesou poslední minuty snímku, ve kterych jsme svědky zajímavého morálního dilematu, ale je to příliš málo
a příliš pozdě. Zkušený režisér Jonathan Kaplan (Znásilnění, Pistolnice) režíruje nevzrušeně a rutinně, bez chyb, ale také bez inovativních nápadů. Stejné profesionální standardní řemeslo odvedli i kameraman, skladatel a většina ostatních tvůrců.
Ústřední poslání filmu - "nepašujte v Thajsku heroin nebo špatně dopadnete" - je sice hluboce pravdivé, ale pro naše chudé studenty poněkud postrádá aktuálnost. Pro diváka chtivého zábavy je film Téměř bez šance příliš depresivní a pro seriózního kinofila příliš prvoplánovitě didaktický a šablonovitý. A navíc - to všechno jsme ve velmi podobném zpracování viděli na plátně (nemluvě o videu a televizní obrazovce) už mnohokrát.

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

64 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama