Duben
ohodnotit

Tecumseh

Další název:
Tescumseh - Der Übermacht unterlegen
Země:
Rok:
1972
Délka:
108 minut, 2966 metrů
„Byl vychován v rodině bílých, pak odešel ke svým lidem, a snažil se o spojenectví mezi indiánskými kmeny…“
Popis / Obsah / Info k filmu Tecumseh
Tecumseh byl vychován v rodině obchodníka se zbraněmi McKewa, společně s jeho dětmi Simonem a Eileen, a vyrostl ve vzdělaného muže. Eileen ho miluje a otec i bratr nejsou proti jejich lásce. Když jsou během krvavé potyčky zastřeleni muži z kmene Šónýů, loučí se Tecumseh se svými blízkými a vydává se svému lidu na pomoc. Pod jeho vedením začíná vznikat spojenectví mezi indiánskými kmeny, což znepokojuje generála Harrisona. Snaží se proto vnést mezi kmeny rozepře. Harrisonovým poradcem se stává Simon, který pod generálovým vlivem odmítá dále prodávat indiánům zbraně, jako to činil doposud. Eileen s bratrovým jednáním nesouhlasí a tajně Tecumsehovi zbraně odveze. Na zpáteční cestě ale po přepadení neznámými útočníky zmizí. Tecumseh se ji vydává hledat, čehož využije Harrison a zaútočí na indiánskou vesnici a vypálí ji. Tecumseh je po svém návratu zdrcen, ale shromáždí kolem sebe ty, co přežili. Brzy se na něho obrátí se žádostí o pomoc generál Brook. Amerika vyhlásila válku Anglii a bez pomoci indiánů se generál neobejde. V jeho táboře se Tecumseh znovu setkává s Eileen, kterou zachránil po přepadení lovec Jean a ona se stala jeho ženou. Při útoku na pevnost je Brook zabit a jeho nástupce, rasistický plukovník Procter, všechny požadavky indiánů stroze zamítá.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tecumseh
Tecumseh byl vychován v rodině McKewa, obchodníka se zbraněmi. Vyrostl společně s jeho dětmi Simonem a Eileenjako jako jejich vlastní bratr a stal se z něj vzdělaný muž. Eileen ho miluje a otec ani bratr nejsou proti. Tecumseh se brzy přesvědčí, že ani poctivý McKew, který byl zvolen soudcem, nic nezmůže proti zvůli bílých osadníků, a proto odejde ke svým lidem. Je přesvědčen, že tam bude moci lépe bojovat proti násilnostem, kterých byl svědkem. Pod jeho vedením skutečně začíná vznikat spojenectví mezi indiánskými kmeny, což znepokojuje guvernéra Harrisona. Snaží se proto vnést mezi kmeny rozepře. Harrisonovým poradcem se stává Simon a odmítá prodat indiánům zbraně. Eileen stále Tecumseha miluje a s bratrovým jednáním nesouhlasí, a tak tajně Tecumsehovi zbraně odveze. Na zpáteční cestě je však přepadena a zraněna, útočníci se snaží přepadení svést na indiány. Harrison využije Tecumsehovy nepřítomnosti, zaútočí na indiánskou vesnici a vypálí ji. Tecumseh je po svém návratu zdrcen, ale shromáždí kolem sebe ty, co přežili. Brzy se na něho obrátí se žádostí o pomoc generál Brook - Amerika vyhlásila válku Anglii a bez pomoci indiánů se generál neobejde. V jeho táboře se Tecumseh znovu setkává s Eileen, kterou po přepadení zachránil lovec Jean. Při útoku na pevnost je Brook zabit a jeho nástupce, rasistický plukovník Procter, všechny požadavky indiánů stroze zamítá…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tecumseh
Budoucí generál Tecumseh je vychován v rodině amerického obchodníka se zbraněmi Johna McKewa. Rozumí si s jeho dvěma vlastními dětmi Simonem a Eileen. Do Eileen je zamilovaný a láska je opětována, ovšem do příběhu zasáhnou bílí osadníci. A i když se stane McKew místním soudcem, stejně je indián vyhnán z města. Odchází ke svým lidem do stepi. Nelíbí se mu jednání s indiány, jejich přehlížení, prodávání ohnivé vody, a celková devastace dětí přírody.

Snaží se sjednotit všechny kmeny, což znepokojuje guvernéra Harrisona. Guvernerovým poradcem se stává Simon a spolu se snaží indiánské kmeny rozeštvat. Odmítají s indiány obchodovat a hlavně jim nechtějí prodávat zbraně. Eileen stále Tecumseha miluje a zařídí transport zbraní pro indiány. Mezitím Harrison využije nepřítomnosti náčelníka Tecumseha a prakticky vyvraždí celou indiánskou vesnici. Tecumseh je po návratu zdrcen a hodlá se pomstít. Mezitím vyhlásí Amerika válku Anglii a požádá Tecumseha o pomoc. Velící generál Brook přislíbí indiánům vše, jen aby mu pomohli ve válce s impériem. Ovšem generál Brook je při útoku zabit a jeho nástupce, rasistický plukovník Procter se o požadavcích indiánú odmítá bavit. Pouze snad jedna skutečnost: guvernér Harrison se stal v roce 1840 prezidentem Spojených sátů.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Tecumseh
Skutečný životní příběh náčelníka Tecumseha, který pocházel z kmene Šavanů. Žil na přelomu 18.a 19. století. Vychoval ho bílý obchodník, dostalo se mu vzdělání a uměl francouzsky i anglicky.
Indiáni sjednocují své kmeny pod Tecumsehovým vedením proti bílým přistěhovalcům. Odmítají alkohol, nenechávají se okrádat při obchodech a trvají na dodržování dohod. To je pro bledé tváře nepřijatelné. Napětí se zvětšuje a válka je nevyhnutelná.


Autor: Ed

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190598
Osobností: 697908
Fotografií: 764243
Plakátů: 376765
Obsahů a biografií: 178329

Poslední komentáře

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10