Zari
ohodnotit

Tažní ptáci

Další název:
Údolí divů (prac. název); Birds of Passage
Žánr:
Rok:
1961
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
10.11.1961
Popis / Obsah / Info k filmu Tažní ptáci
POZOR SPOILER

 Tunelář Vojta Balvín se synem Jendou se procházejí, když uvidí na přejezdu stát auto. Vojta neváhá a pomáhá jej odtlačit. Podaří se mu to na poslední chvíli.
Nu a pak opouští domácnost a ocitá se na stavbě dalšího tunelu. Setkává se zde s partou starých kamarádů. Všichni se navzájem znají.  
Když se jde Vojta projít po okolí narazí na mladou dívku, která se opaluje. Vrátí jí kus oděvu, který jí odfoukl vítr a jdou spolu zpět.  
Další večer píše Vojta dopis pro syna a pomáhá mu Ferda Kožich. Ten trošku přidává netušíc, že kluk podle dopisu bude psát úkol. Jenže to píší v hospodě. Vojta se upraví do veselé nálady a opět se setká s Evou. Ostatní také nebyli v pití pozadu. Takže druhý den ráno místo na šichtu bohatýrsky vyspávají a musí je budit nadřízený. Takže je zde spor a mluví se o stranickém řešení.
Jenda úkol napsal, ale pak se popere a má průšvih. Matka je naštvaná a říká, že jej pošle za otcem. Milý Jenda tedy rozbije prasátko a vydává se na cestu. 
Jako první narazí na Evu, která má odjet na dovolenou. Ruší to a vede kluka na pracoviště.  
Jenže chlapi dělají jak barevní a sem tam nedbají na bezpečnost. Což se jim vymstí a dojde k neštěstí. Vojta je zavalen.
Začíná boj o jeho život. 
  


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tažní ptáci
Čas s manželkou a synem Janem uteče jako voda a Vojta Balvín se vrací ke své partě tunelářů, podniku Stavby silnic a železnic, i když jej čekali až za 2 dny. Potká se se starými kamarády ale i lidmi, které vidí poprvé. A vůbec není z těch, co stále něco oslavují. Projde se po okolí, pomůže každému, kdo to potřebuje. V hospodě Vojta své kamarády uctil zápisným a trochu se všichni znemožnili, druhý den by se spalo a nešlo do práce, mistr Verbek ale shání lidi do práce. Na schůzi je Vojtovi Balvínovi udělena důtka pro zanedbání včasného nástupu do směny, když mu je porušení disciplíny vytčeno, napadne směnového mistra. Balvínův syn má ve škole problémy se spolužákem, kterého dost pošramotí, rozzlobená matka mu řekne, ať si jde se žákovskou knížkou za tátou. Zaláskovaná Evička Horáková odjíždí na dovolenou a vůbec neví, jestli se mezi chlapy ještě vrátí. V době, když Jan přijede za tátou, ten bojuje o život. Byl zavalen kamením...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Tažní ptáci
Po krátkém odpočinku nastoupí tunelář Vojta Balvín na další stavbu. S kamarády oslaví setkání v místní hospodě. Vojta je výborný a zkušený pracovník, a proto s klidným svědomím napíše s pomocí starého Kožicha synkovi Jendovi dopis o vzorné práci své party. Ráno však parta zaspí a dostane veřejnou důtku. Uražený Vojta napadne vedení stavby a jeho jméno se ocitne na tabuli hanby. Jenda, inspirován dopisem, napíše o otci a jeho partě nadšený slohový úkol. Spolužáci však berou jeho slova jako vychloubání. Za jejich výsměch se Jenda s nimi popere. Bez matčina vědomí se pak vydá za otcem na stavbu, kam přijede v dramatické chvíli. Jeho otec uvízl pod velkým balvanem a hrozí mu smrt. Spolupracovníkům se podaří ho vyprostit jen s velkým úsilím. A vděčný Vojta pozná, že nejvíce pomáhali právě ti, které pokládal za své nepřátele. Po svém vyváznutí však musí ještě čelit vyčítavým pohledům a slovům malého Jendy, který našel otcovo jméno na tabuli hanby.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Tažní ptáci
Parta starých známých se znovu sejde na zahájení stavby železničního tunelu. Minér Vojta Balvín je obětavý dříč, ale zároveň svérázný tvrdohlavec. Teprve pracovní nehoda vyjasní vztahy mezi ním a ostatními pracovníky.
Schematický příběh o drobných neshodách při uvědoměkém a radostném budování.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

3 minut již uběhlo
252 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

103 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama