Jeden svět
ohodnotit

Tajemství krve

Další název:
The Secret of Blood
Rok:
1953
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1953
„Film o vynikajícím českém lékaři dr. Janském.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství krve
POZOR SPOILER

Mladík vítězí v cyklistickém závodě, ale přes cíl pokračuje v jízdě a ani o cenu se nestará. Spěchá totiž ke zkoušce. Ten mladík se jmenuje Jan Janský a hlásí se ke zkoušce. Již je zde zkoušen kandidát Regent, ale moc toho neví a letí. Zato Janský Kuffera tedy zkoušejícího „rozsekal“. Ale na chirurgii je přijat Regent. Jenže ten pije, i před operací.

Janský je již ženatý a nastupuje na psychiatrii právě k doktoru Kufferovi. Je to navenek nerudný člověk, ale srdce má na pravém místě. Jednou na Vánoce se Jan dává v blázinci více dohromady s kolegou Kozderou. Slibují si spolupráci na poli badatelském. Janský dává bláznům práci a čtení, což se zrovna moc Kufferovi nelíbí. A bádá s kolegou o věcech kolem krve, také provede transfúzi. Dělník Kolčava sem o svátcích přivezl v depresi svou manželku, ta si nyní podřezala žíly. Transfúze je úspěšná, ale Jan neví, proč. Nakreslí si s Kozderou tabulku, kde budou dělit krev do skupin. Krev berou bláznům. Výsledek je nula. Vzteklý Jan se doma utrhuje na ženu, protože již neví kudy kam. Na jeho přednášce si z něj kolegové dělají tak trochu legraci. Kozdera mizí kdesi v Africe, kde je také zabit. Jan rukuje do války, i zde pokračuje ve své práci. Také se zde setkává s Regentem, který je jeho nadřízený, ten je také přítomen nezdařeném pokusu transfúze krve.

Po válce Janský opět léčí, ale jeho zdravotní stav se neustále zhoršuje…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství krve
Příběh vědce, který se nedožil uznání svého převratného objevu. MUDr. Jan Janský působil v prvních desetiletích našeho století v oboru psychiatrie. Při zkoumání vlivu duševních chorob na srážlivost krve zjistil opakující se zákonitosti, které umožnily rozlišení lidské krve do čtyř skupin, což znamenalo možnost širokého využití krevní transfúze při léčebných a operativních zásazích.
Pečlivě realizovaný životopisný film.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Intriky a protekce přinutily MUDr. Janského vzdát se dráhy chirurga a přijmout místo na psychiatrii. Tady ho upoutá možná souvislost duševních nemocí s výsledky při krevních transfúzích. Po mnoha pokusech odhaluje principy srážení krve a existenci čtyř krevních skupin

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemství krve
Mladý nadaný lékař Janský nemá žádnou protekci a proto přijme po promoci místo asistenta na psychiatrické klinice. Psychiatrie je na konci 19. století mezi lékařskými obory popelkou, sám Janský ji dost podceňuje. Přesto se spolu s kolegou Kozderou pokouší o nové léčebné metody. Úspěšná transfuze krve u pacientky, která si podřezala tepnu, inspiruje oba doktory k úvaze o vlivu duševního stavu člověka na srážlivost krve. Při následných zkouškách je tato teorie vyloučena, ale překvapivě se prokáže, že lidská krev se dělí do čtyř skupin. Ve spolku lékařů, kde o nadějném objevu přednáší, se Janský setká s výsměchem. Doktora Kozderu osud zavál na marocké bojiště a tam provedl úspěšně třicet transfuzí. Obětavý lékař byl pak jako rebel zastřelen. Za první světové války zachrání Janský mnoho lidských životů. Jedna transfuze se však nezdaří a Janský se přestane výzkumem krve zabývat. Po válce Janský, nyní už profesor, přepíná prací své síly. Bývalý vojenský sluha ho navštíví a přizná se, že chybnou transfuzi neúmyslně zavinil on. Janský je jeho sdělením tak rozrušen, že dostane srdeční záchvat, jemuž v necelých padesáti letech podlehne.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

180 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:55 - 09:25

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190270
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10