Zari
ohodnotit

Tajemná vražda na Manhattanu

Manhattan Murder Mystery

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
20.1.1993
Popis / Obsah / Info k filmu Tajemná vražda na Manhattanu
Nakladatel Larry Lipton (Woody Allen) žije již drahně let ve šťastném manželství s energickou a podnikavou Carol (Diane Keatonová). Jednoho dne se seznámí se svými sousedy, postarším a zdánlivě vyrovnaným a spokojeným manželským párem Houseových. Krátce nato paní Houseová umírá na srdeční záchvat, ovšem Carol začne, více méně bez důvodu, podezřívat postaršího sympatického pána z rafinované vraždy vlastní manželky. Sice nemá ani ponětí o tom, co by mohlo být motivem zločinu, ale vedena ženskou intuicí se přesto na vlastní pěst pouští do vyšetřování. Slídí v sousedově bytě, sleduje jeho milenku a postupně přinutí ke spolupráci nejen přátele, ale i manžela, který je vším možným, jen ne prototypem neohroženého detektiva. K překvapení všech, a konečně i Carol samotné, se její podezření ukáže jako opodstatněné. Nebyla to nehoda, byl to zločin ! Zdá se být více než jisté, že jednou mrtvolou to neskončí ...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tajemná vražda na Manhattanu
Carol Lipton, unuděná hospodyňka z Manhattanu, je přesvědčena, že její soused spáchal vraždu. Když její skeptický manžel Larry tuto myšlenku popírá, Carol se obrací na svého přítele. Jak roste jejich nadšení, roste i jejich vzájemná přitažlivost. Larry podnícen žárlivostí se neochotně k honičce připojuje, aby se poučil, že je v sázce víc, než jeho manželství.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Tajemná vražda na Manhattanu
Motiv vraždy v New Yorku použil Woodv AIIen už v původní verzi filmu Annie Hallová (1977) a udělal z něj jeden z vůdčích příběhů Zločinů a poklesků (1989): Ani v Tajemné vraždě na Manhattanu však režisér nesleduje zločin přímo, ale jen prostřednictvím nepřímých svědků, hlavních hrdinů vyprávění. Těmi jsou intelektuálští manželé Carol a Larry Liptonovi,, žijící ve vyrovnaném; poněkud nudném dlouholetém svazku. Liptonovi se seznámí se svými sousedy postaršími manželi Houseovými; zanedlouho sousedka zemře na infarkt, ale Carol začne tušit, že něco není v pořádku. Larry to samozvané kriminalistce vymlouvá, ale brzy i on podlehne hře na Sherlocka Holmese. Do pátráni se zapojí i přítel Liptonových, .spisovatel Ted, a výstřední Iiterátka Marcia. Vzrušující kratochvíle se však pozvolna mění ve hru na život a na smrt, v niž má hlavní slovo ke všemu odhodlaný vrah. - Allenovi nejde o vyřešení kriminální zápletky: v ohnisku jeho pozornosti zůstává soužití Liptonových, jemuž společně prožívané dobrodružství dodá dávno zapomenutý smysl. Dvojice se na čas ocitá vně svého komfortního života v němž potřebu vzrušení ventiluje nanejvýš návštěvami klasických kriminálních filmů (několikrát zmiňovaná je Pojistka smrti Billyho Wildera). - Allenův film (podobně jako Hitchcockovo Okno do dvora) používá "manželský" zločin jako metaforu napětí hromadícího se ve dvojici při představě soužití "dokud nás smrt nerozdělí". Hořký příběh o hranicích to-lerování zla je vyprávěn formou lehké komedie jejíž situace mnohdy svým řeše-ním gagu připomínají starší režisérovy filmy. K vyznění vynikajícího film vedle osvědčených režisérových spolupracovníku přispívá i kvalitní herecký tým (Alan Alda, Anjelica Hustonová, W. Allen a "vracející se" Diane Keatonová).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisařka Florence (2015) [TV ...

01:20 - 02:55

14 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:50 - 01:50

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:20 - 02:10

14 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

109 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama