Zari
ohodnotit

Synové Velké medvědice

Die Söhne der Grossen Bärin

Další název:
Sons of Big Bear; Synovia Veľkej Medvedice (SK)
Země:
Rok:
1965
Délka:
92 minut
„Náčelník Dakotů vyhlásil nelítostný boj a pomstu chamtivým banditům, kteří kvůli zlatu zavraždili jeho otce...“
Popis / Obsah / Info k filmu Synové Velké medvědice
Ačkoli indiáni byli ujištěni, že o své pozemky přilehlé k Black Hills nepřijdou, bílí chtějí odstoupit od smlouvy a indiány vyhnat do rezervací. Přes indiánské území se plánuje stavba železnice. Mezitím je zde objeveno zlato a přijede do kraje bezohledný osadník Red Fox, který nutí náčelníka Mattotaupa z komunity Bears, patřících do kmene Dakota, prozradit místo jeskyně se zlatem. Nic neprozradí a je ubodán k smrti Redem Foxem, v přítomnosti svého syna Tokei-ihta. Poručík Roach míří do Fort Smith, aby vyjednával. Syn zabitého náčelníka padne do léčky bílých, kde se setká s Red Foxem. Tokei-ihto odmítá odejít do nehostinných oblastí, je uvězněn. Když indiáni z Dakoty jsou poraženi a přesídlí, on je propuštěn. Tokei-ihto se dozví o vraždě staršiny Tashunka-witka. Tokei-ihto chce splnit svůj odkaz, uteče z podskupiny svého kmene do úrodných oblastí mimo Missouri v Kanadě. Zatímco členové komunit Bears překročí hranice, Tokei-ihto se potká s Red Foxem, jenž je vrahem jeho otce...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Synové Velké medvědice
Indiáni kmene Dakotů jsou vykázáni do nehostinné rezervace. V kraji bylo objeveno zlato. Bílí berou více a více půdy indiánskému obyvatelstvu. Náčelník Tokei-ihta,zatím se svými lidmi uniká před zrádným Red Foxem. Ten Tokei-itha vláká do pevnosti a uvězní. Následuje útěk. Náčelník dostane radu od bílého přítele Adamse , aby svůj lid odvedl do Kanady, kde budou mít lepší podmínky pro další život. Indián musí ještě vyřídit staré účty.
Německý film natočil jako první film ze série indiánek, český režisér Josef Mach ve studiu DEFA, v bývalé NDR, podle románu Liselotte Welskopf-Henrich. Knižně vyšel i u nás.


Autor: Ed

Popis / Obsah / Info k filmu Synové Velké medvědice
Jednoho dne je v pevnosti Fort Smith zastřelen starý indián Mottotaupa, který nechtěl prozradit, kde se nachází indiánské naleziště zlata. Mottotaupův syn náčelník Tokei-itho a jeho kmen Dakotů odmítá opustit svou zem a přesunout se do rezervace jen proto, aby mohli bílí muži postavit na jejich území železnici. Velitel pevnosti, major Smith, má obavy z nepokojů, povolává proto do pevnosti posily a také požádá o zásoby munice. Zásobovací kolona se blíží k pevnosti, na jednom z vozů přijíždí Smithova dcera Cate. Tokei-itho a jeho bojovníci využijí příležitosti a kolonu s nákladem přepadnou. Cate se tak stává náčelníkovým zajatcem. Indiáni se rozhodnou učinit gesto usmíření a vrátit majorovu dceru do pevnosti a vykouřit s ním dýmku míru. Jsou ale uvítáni střelbou. Brzy je k indiánům vyslán podlý Red Fox jako vyjednavač, Tokei-ihto souhlasí s mírovým jednáním, je však ihned po příchodu do pevnosti uvězněn. A tak se Dakotům cesta za novou zemí a lepšími životními podmínkami v Kanadě zase vzdaluje...

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Synové Velké medvědice
V krčmě pevnosti Fort Smith je bělochem zvaným Red Fox zákeřně zabit starý a opilý indián Mattotaupa, protože nechtěl prozradit indiánské naleziště zlata. Jeho syn Tokei-ihto se vrací ke kmeni Synů Velké medvědice. Po dvou letech je tento kmen téměř poslední, který ještě nebyl postupující bělošskou civilizací podroben. Při přepadení kolony se zbraněmi padne Tokei-ihtovi do rukou i dcera majora Smithe Cate. Odvede ji sám do pevnosti a chce vykouřit s majorem dýmku míru, ale je uvítán střelbou, a tak pevnost přepadne a zvítězí. Brzy je k němu vyslán zrádný Red Fox jako vyjednavač a Tokei-ihto je po příchodu do pevnosti na vyjednávání o míru zákeřně uvězněn a jeho kmen se musí skrývat. S pomocí poctivého Adamse se však Tokei-ihtovi nakonec podaří z pevnosti uprchnout. Chce svůj kmen odvést do Kanady, kde zatím jsou pro indiány lepší podmínky k životu.

Das Filmfest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marie France

France Marie

Naposled navštívené:
Marie France

France Marie