Zari
ohodnotit

Svítalo celou noc

Žánr:
Rok:
1980
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1980
Popis / Obsah / Info k filmu Svítalo celou noc
POZOR, SPOILER

Z německého rozhlasu zní jméno vůdce. Na operačním sále je však puštěn český rozhlas, který hlásí útoky německými tanky. Na chvíli vypadne elektřina, ale pak se v operaci pokračuje.

Lidé venku stavějí barikády.

MUDr. Milan Soukup právě debatuje se zdravotní sestrou Danielou o jejich budoucnosti.

Major Kronbach očekává posily a hlas v telefonu jej ujišťuje, že po nich Češi střílet nebudou. Také mu mladý voják přináší hlášení, že nacistické jednotky dobývají střed města. Major jej posílá očekávat tři nákladní vozy s posilami, a také čte depeši od majora Schörnera. V ní se praví, že propaganda roznáší zprávy o kapitulaci, ale boj proti Sovětům bude pokračovat.

Němci se někde drží, ale někde jsou již odváděni jako zajatci. Jeden z nich je přiveden před ruského kapitána. Ten tvrdí, že o předběžné kapitulaci podepsané v Remeši nic neví. Jiná skupina nacistů použije civilisty jako rukojmí.

Skupina Čechů tiskne letáky. Odboj brání, co může. Jenže přichází rozkaz, že mají nechat přejet tři nákladní vozy. Bez kontroly.

Na rozbitou ulici přijíždí sanita. Řidič ví o nacistech a chce to zkusit projet na plnou rychlost. Jeho akce mu nevyjde. Ale v sanitce jsou lidé a volají o pomoc. Vydává se tam starý tramvaják Bláha. Němci mu z okna oznamují, že sanitku i s lidmi pustí, ale musí jim poslat do obsazené budovy školy lékaře. Dobrovolně tam jde právě Milan s Danielou. Dělají svou práci a neví, že za Bláhou přichází poručík Šebek, který chce na budovu podniknout útok. On je tam totiž i sklad munice.

Útok na školu, tedy gymnázium, začal. Mezi některými Němci začíná vzrůstat panika a Daniela mluví o útěku. Ale doktor nechce. Navíc si s ní chce užít jeden z velících nacistů, ale je vyrušen. Doktor se jí pak přiznává ke své činnosti v odboji. Pak je nacistům vyhlášeno ultimátum. Do dvaceti minut mají gymnázium opustit. Jenže oni se naopak chystají k obraně. Daniela odmítá ošetřit raněného a má být zastřelena. Ale voják to odmítne udělat a ona utíká. Nepodaří se jí to a je zabita.

Doktor se stal zajatcem, ale to už je vyhlášena kapitulace, a to všeobecná. Jenže nikdo neví, jak se skutečně vojáci zachovají...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Svítalo celou noc
V květnu 1945 byla sice situace nacistického Německa už beznadějná, o to krutěji však probíhaly boje o Prahu. V posledních hodinách války německá jednotka obsadila budovu gymnázia na pražském Všehrdově náměstí, sloužící jako muniční sklad. Jako rukojmí si bezohlední okupanti vezmou českého lékaře a zdravotní sestru. V nákladném snímku, který vznikl v roce 1980 podle námětu a scénáře osvědčeného Drahoslava Makovičky, využil zkušený režisér Václav Matějka hereckých kvalit Františka Němce (MUDr. Soukup) a Jany Gýrové (sestra Daniela). V obsazení snímku, kombinujícího komorní dramatické scény s obrazy z pouličních bojů, se vedle českých herců objevili i jejich němečtí a sovětští kolegové.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Svítalo celou noc
Český film Svítalo celou noc byl natočen k 35. výročí osvobození Československa Sovětskou armádou a je věnován všem těm, kteří bojovali a položili život v Praze, v Květnovém povstání roku 1945. Za historickými událostmi vidí tvůrci především jejich prosté, nenápadné účastníky. Defiluje tak před námi celá řada výstižných portrétů, ať už je to např. na straně bojujících Čechů ústřední hrdina dr. Soukup a zdravotní sestra Daniela, nebo kapitán a prostý vojín v jednotce Rudé armády blížící se na pomoc bojující Praze, či starý, válkou vyčerpaný německý major, uvědomující si nesmyslnost války až teprve při pohledu na fanatického, cynického poručíka, pro nějž nacistická ideologie představuje smysl života.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

18:25 - 18:55

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

17:55 - 18:55

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Slavnosti sněženek (1983)

18:00 - 19:30

26 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

81 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christopher Beale

Beale Christopher

Naposled navštívené:
Christopher Beale

Beale Christopher