Světlo jeho očí (1936)

Světlo jeho očí
63.2 %
 
 
    Žánr: melodrama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 6.3.1936        
    Délka: 84 min.
„Milostný příběh obětavé ošetřovatelky a slepého mladíka z dobré rodiny.“
Inženýr Frank Nor, který přišel nešťastnou náhodou o zrak, je opuštěn svojí povrchní snoubenkou, a následkem toho se pokusí o sebevraždu. Otec ze strachu, aby se pokus neopakoval mu najme mladou ošetřovatelku Milenu. Dívka je ve starosti o nemocného Franka pečlivá, a tak není divu, že mezi nimi postupně vzniká silné citové pouto. Při jednom výletě autem však Milena nezvládne řízení a havarují. Frank je v bezvědomí odvezen do nemocnice a Milena, která z autohavárie vyvázla bez zranění se o něho chce starat sama. Když se Frank probere z bezvědomí, zjistí, že opět vidí. Milena je tak užaslá, že není schopna slova a Frank ji ze svého pokoje vykáže. Zdrcená dívka odchází a Franka chce zase získat jeho snoubenka Eliška a tak ho pozve do lázní. Frank se zde seznámí s paní Lorencovou, jejíž hlas mu je povědomý. S otcovou pomocí zjistí, že je to Milena, která mezitím porodila syna, kterého vychovává naprosto sama. A jejich štěstí již nic nebrání.

režie:
Václav Kubásek
 
 
hraje:
Jiří Steimar (prezident železáren Jan Nor), Jiří Dohnal (ing. Frank Nor, syn prezidenta železáren), Zita Kabátová (Milena Lorencová-Hradilová, zvaná Světla), Růžena Šlemrová (Davidová), Nancy Rubensová (dcera Davidové Eliška), Čeněk Šlégl (bankéř Burda), Václav Trégl (sluha Ondřej), Anna Prchalová (kuchařka Anna), František V. Kučera (docent Hlavatý), Jaroslav Hladík (host v lázních), Robert Ford (host v baru), Jaroslav Sadílek (malíř-bohém s proslovem), F. X. Mlejnek (malíř-bohém spící), Oldřich Kovář (Otakar Laban), Jiří Vondrovič (malíř-bohém), R. A. Dvorský (dirigent), Melody Boys R. A. Dvorského (pěvecký sbor), Jaroslav Klíma (bohémský malíř), Lída Ondrová (Micka), Růžena Bačáková (lékařka), Mary Šlégrová (Helena), František Malý (hutník), Jan Černý (sekretář v továrně), M. Burton (host v lázních), Václav Pata (vrchní číšník), Karel Šilhánek (malíř-bohém), Setleři (pěvecký sbor), Ladislav Vachulka (klavírista)
 
 
námět:
Maryna Radoměrská (román "Světlo jeho očí" (1934-35))
 
 
scénář:
Jarka Mottl, Karel Melíšek, Karel Špelina
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Karel Špelina
 
 
výtvarník:
J. Petera-Meyer
 
 
zpěv:
Oldřich Kovář (Sám osud nám karty míchá), R. A. Dvorský (Jde kolem nás ten nejkrásnější lásky sen), Setleři (Sám osud nám karty míchá)
 
 
text písně:
Jarka Mottl, Karel Melíšek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.