Zari
ohodnotit

Svět kde se žebrá

Další název:
The World Where One Goes Begging
Žánr:
Rok:
1938
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
17.6.1938
„Hugo Haas v roli zámožného, ale lakomého žebráka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Svět kde se žebrá
POZORm SPOILER

Žebrák Josef Dostál je opět na svém místě a žebrá jako vždy. A jako každý den mu přispěje i mladík Václav, který tam pravidelně chodí. Ten se zastaví v bufetu, kde je i hezká prodavačka Zorka. Tato jest svěřenkyní žebrákovou, což ovšem Václav netuší. On sám je totiž v exekuci a zrovna mu fendují byt a zařízení, když se tu Dostál objevuje na jeho pozvání
.
Pak se pro změnu objevu Václav u Josefa. Zde odhaluje fakt, že jednoruký žebrák je zazobanec první třídy. Tento boháč chce Vaška pro sebe neb on jest advokátem. A Josef míní koupit tento dům.

Nuže Josef stane se domácím a má tedy i svého advokáta. Začíná toužit po tom, aby se Zorka stala Vaškovou manželkou. Vůbec netuší, že ti dva to spolu již táhnou delší dobu. Mají však starosti, víceméně existenčního charakteru. Zorce slíbí pomoc v tomto případě obyvatel jednoho z bytů, prokurista Řeřicha, který tvrdí, že je s ředitelem jedna ruka.

Zatím Dostál diktuje poslední vůli ve prospěch Zorky. Ovšem uvádí tam klauzuli, že dědictví obdrží jen v tom případě, že bude svobodná. Domnívá se totiž, že Zorka chodí právě s tím mužem, který jí slíbil tu pomoc. Touto závětí se situace zašmodrchala, a to ještě domovnice více zamotá. Viděla totiž Zorku chodit k Řeřichovi. Josef se rozčílí, vtrhne k němu a použije fyzického násilí. Zorku pak prostě vyhodí z domu.

Když se to dozví Václav, ihned začne dělat pořádek…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Svět kde se žebrá
"Invalidní žebrák" je ve skutečnosti mohovitým majitelem činžovního domu a pečlivě schraňuje věno pro svoji schovanku. Zábavný titul, který se u širokých diváckých vrstev setkal s vlídným přijetím.

Březina Václav/Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Svět kde se žebrá
Úsměvná komedie o „jednorukém“ žebrákovi, který si znamenitým žebravým uměním vydělal tolik, že mohl koupit pěkný dům, stát se váženým panem domácím a pečlivě schraňovat věno pro svoji schovanku. A ještě zachránit od bídy zchudlého advokáta Neprosila, který mu, když na tom byl ještě dobře, pravidelně přispíval. Namluvit si hezkou svěřenku bývalého žebráka Dostála Zorku už mladý advokát dokázal sám…

Hugo Haas, jenž se podílel i na scénáři, ve filmu podal skutečně vynikající výkon a dokázal postavě žebráka Dostála vtisknout onu nádhernou hřejivou lidskost, pro kterou patří jeho filmové postavy k nezapomenutelným. U širokých diváckých vrstev se titul setkal s vlídným přijetím. Pravicově nacionální publicistika však měla potřebu projevovat pohoršení nad údajnou amorálností. Film byl uveden na VI. MFF v Benátkách v roce 1938.


Popis / Obsah / Info k filmu Svět kde se žebrá
Na pražské ulici už mnoho let vysedává jednoruký žebrák Dostál. Jedním z pravidelných dárců je i mladý právník Neprosil. V nedalekém automatu prodává topinky Dostálova schovanka Zorka, která se Neprosilovi líbí. Také Zorka má o Neprosila zájem. Když Dostál zjistí, že právník je na tom finančně špatně, nabídne mu zaměstnání. Ukáže mu svůj luxusně zařízený byt za chudou světničkou a požádá ho, aby pro něj koupil celý dům. Dlouholetým pilným žebráním si Dostál nashromáždil kapitál, který mu umožňuje jít na odpočinek. Neprosilovi také poskytne ve svém bytě podnájem. Ze Zorky a právníka se stanou tajní milenci. Starý žebrák, nyní už pan domácí, by rád dal mladé lidi dohromady. Svými nešikovnými zásahy však způsobí, že mu jejich vztah zůstane utajen, dokonce i v okamžiku, kdy Zorka zjistí, že je těhotná. Teprve, když se s ním Neprosil pohádá, zjistí Dostál, že budoucího dědečka z něho udělal právě jeho podnájemník. Nakonec se oba muži z radosti opijí.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

05:30 - 05:59

13 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Zajímavosti z regionů

05:20 - 05:45

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

58 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Private Hell 36

Private Hell 36
Private Hell 36

Naposled navštívené:
Private Hell 36

Private Hell 36
Private Hell 36