Švejk v civilu (1927)

Švejk v civilu
70 %
 
 

Další název: Schwejk in Zivil (AT); Schwejk, der Hundefänger von Prag (DE)

    Žánr: komedie
    Země: Československo / Rakousko
    Premiéra v ČR: 23.9.1927        
    Délka: 90 min., 2311 metrů
„Obchodník s kradenými psy Švejk se zaplete milostných záležitostí své schovanky a vyhraje v karlovarském kasinu.“
POZOR SPOILER

Švejk vysedává sobě u pumpy a opět nemá zápalek. Musí mu jej donésti až Ančí, která právě došila svatební závoj. Prý však ne pro sebe.

Baron Camra právě kupuje psa, šampiona Hera. Přivádí a daruje jej slečně Lo, která údajně na splátky se obléká. Taktéž ji hned poté obdaruje automobilem značky Ford i se šoférem Pavlem.

Antoušek Pižla chytá psy a i nyní chce jednoho polapiti, ale nevšiml si, že pes jest opatřen náhubkem i známkou. Proto se vrací za Švejkem s prázdnou. Ten táže se jej na obchody a pak dostává nápad. Bude „obchodovati“ se psy. Do spolku přiberou ještě funebráka Žížalu.

Restaurant Florida a hospoda U Dvou koček jsou naproti sobě. V obou se tančí, jen klientela je trochu jiná. Šofér nakukuje ke kočkám a spatří zde sličnou Ančí. Tak jde s ní tančit, ale ne na dlouho, protože již na něj troubí Lo, která se zlobí kvůli baronově zapalovači.

Firma Švejk s.r.o. se nám krapet opila a funebráka nechává ležeti na mol opilého pod lampou. Až strážník posílá jej pryč. Herovi je záměrně ukradena známka, aby mohla firma Švejk psa odchytit. Pes však prchá a skryje se v krabici v obchodě. Přesto je pak polapen a končí v psím sanatoriu, jehož ředitelem je právě Švejk, který se takto povýšil na ochranu zaběhlých psů. Zde ocitá se Lo, která chce psíka získati zpět, což se jí podaří.

Ančí schází se opět s Pavlem, ale poškorpí se spolu. Ovšem po chvíli pouhé si opět leží v náručí. A protože je jaro a lásky čas, Hero opět prchá. Pavel opravuje kontakt v koupelně Lo, což se pak nelíbí baronu Camrovi, kterýžto to ihned vyžvaní Ančí. Ta chce, aby Pavel dal ihned výpověď. A Lo chce odjeti do Karlových Varů.

Švejk má za úkol navěky uspat psa Dianu, jenže ta utekla a on si ji splete s Herem. Na svůj omyl pak přijde a svým způsobem se psa zbavuje. A aniž o to stojí, vyhrává na útěku závod v běhu. Ančí hněvá se na Pavla, že neodešel, ale Lo trvá na dodržení výpovědní lhůty. Majitel Diany vyhrožuje policií, neb za uspání již zaplatil a Diana se vrátila k němu domů. To smrdí Pankrácem a tak ti dva Švejka opouštějí. A tomu je přinese fotografie Hera s prosbou, že kdyby jej našel, má jej přivést do hotelu Pupp.

Lo odjíždí do Varů a hrabě setkává se s Ančí. Navrhuje, aby jeli za nimi. Tak se i stane a zde je spatří Pavel. Ten také zjistí, že v knize hostí je Ančí uvedena jako Camrova manželka. A tak zde máme dva páry, které si jistě budou míti co vysvětlovati. Do toho přichází Švejk, nesa v batohu psa. Jenže situace se zamotá kvůli ruletě, a tak se Josef Švejk, byv z herny potupně vyhozen, dozví o své výhře velmi zvláštním způsobem. Je totiž do herny přiveden skoro násilím...  Autor: Pitryx

režie:
Gustav Machatý
 
 
hraje:
Karel Noll (Josef Švejk), Dina Gralla (Švejkova schovanka Anička), Jiří Hron (Aniččin milý šofér Pavel), Albert Paulig (baron Camra), Renate Renée (baronova milenka tanečnice Lo), Jan Richter (funebrák Žížala), Josef Rovenský (antoušek Pižla), Robert Ford (ředitel závodu), Jindřich Fiala (soudce při běžeských závodech), Josef Hom (role neurčena)
 
 
námět:
Jacques Bachrach, Karel Vaněk (román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války)
 
 
scénář:
Eduard Šimáček
 
 
kamera:
Viktor Gluck
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera, Hans Ledersteger, Gustav Machatý, Franz Meschkan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.