Svědomí (1948)

Svědomí
81.3 %
 
 

Další název: Conscience

    Žánr: drama / psychologický / krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.3.1949        
    Délka: 94 min.
„Příběh muže, který se chtěl vyhnout trestu.“
POZOR, SPOILER

Karel Doležal se právě holí, když za ním do koupelny přijde jeho manželka Zdenka. Připravila právě dort k jeho čtyřicátinám. Ti dva mají spolu dvě děti. Staršího kluka Jirku a mladší holčičku Alenku. Také sem přichází policista Rudolf, ale ne někoho zatknout, nýbrž přát. A také mu Karlovi dává darem kaktus. I syn mu předá dárek, dcerka také, a ještě mu „zaveršuje“. Ti dva, Jirka a otec, odjíždějí spolu, když předtím Jirka vyjel s autem z garáže. Cestou potkají jeho kamaráda a vezmou jej s sebou. Tím pádem jsou kluci v prázdné škole dříve. Vymyslí si legraci se sochou, ta však spadne a rozbije se. Kluci se při vyšetřování nepřiznají a sochu tedy bude platit celá třída.

Karel pracuje v pojišťovně a dobrovolně se vydává na kontrolu do Ostravy. Zde pracuje s mladinkou sekretářku Vlastou. Když se vrátí pracovník Verbl z karbanu, kde prohrál obrovskou spoustu peněz, jsou již hotovi. Všichni tři se vypraví do Grilu na večeři, ale dojde i na tanečky. Zde Verbla vyhledá jeho spolu karbaník, kterému dluží moc peněz a chce, aby dodatečně něco vymyslel s jeho autem, které mu shořelo a nebylo pojištěné. Karel bere do auta Vlastu, a ta navrhuje návštěvu dalšího podniku. Karel souhlasí a končí spolu na pokoji, kde stráví noc. Ráno pak na recepci zapíše Vlastu jako svou manželku. Když odjíždějí, srazí Karel autem ve městě malého kluka. Z místa nehody ujedou. Karel pak přijíždí domů normálně jako vždy.

Jirka žádá po otci peníze na sochu, ale nepřizná svou vinu. Zato Karel manželce ano. Ta jej nabádá ke klidu. Pojistný podvod je odhalen a Karel to má jet vyšetřit. Po cestě má zajet do Frenštátu kvůli pojistce přejetého, a nyní již zemřelého chlapce. Karel tedy odjíždí a neví, že se jeho syn k rozbití sochy přede všemi přiznal. Také netuší, že mezitím přišel dopis z hotelu, kde byl s Vlastou, a ve kterém se vlastně prozradí, že tam nebyl sám, ale s ženou.

Karel chce pojistný podvod hlásit, ale na nátlak Vlasty jej míní ututlat.

Doma Zdenka hází před Karla dopis z hotelu a Karel se tedy přiznává. Jirka cestou do školy poví otci o svém přiznání. Otec je se synem spokojen. Jenže ve škole Jirka zjistí, že chlapec ve Frenštátě zemřel. Prchá a neví co dělat. Nakonec s otcem kráčí noční tichou ulicí směrem k budově policie...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Krejčík
 
 
hraje:
Marie Vášová (Zdena Doležalová), Miloš Nedbal (Karel Doležal), Jan Prokeš (Jirka, syn Doležalových), Irena Kačírková (sekretářka Vlasta), Bohuš Záhorský (komisař Rudolf Mautner), Vladimír Hlavatý (třídní profesor), Eduard Dubský (úředník pojišťovny Verbl), Jindřich Fairaizl (Tonda Mejzr), František Kovářík (ředitel školy), Michaela Lišková (Alenka, dcera Doležalových), František Šlégr (ředitel pojišťovny), Oldřich Hoblík (továrník Hájek), Ivan Jandl (žák Lojzek), Bohumil Vild (Vašek Pažout), Oldřich Macháček (žák Jarek Klimša, oběť nehody), Zdeněk Kryzánek (strážník), Josef Steigl (hráč karet), Antonín Holzinger (vrátný v hotelu), Jarmila Kurandová (žena v davu), Václav Kyzlink (muž v davu), Gustav Schönbach (muž v pojišťovně), Josef Špejbl (role neurčena)
 
 
námět:
Vladimír Valenta
 
 
scénář:
Jiří Fried, J.A. Novotný
 
 
kamera:
Rudolf Stahl
 
 
hudba:
Jiří Šust, Josef Stelibský (Jaj, Zuzka, Zuzička), L'udovít Válka (Jaj, Zuzka, Zuzička)
 
 
výprava-architekt:
Rudolf Lukeš (stavby), Chrudoš Uher (stavby)
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek
 
 
zpěv:
Michaela Lišková (Zajíček ve své jamce), Sbor (Muzika hrála, břinkala; Beskyde, Beskyde)
 
 
masky:
Otakar Košťál
 
 
asistent režie:
Ladislav Helge
 
 
asistent kamery:
Bohumil Paris
 
 
vedoucí štábu:
Ladislav Terš
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jiří Pokorný (asistent výroby)
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Otakar Pařík
 
 
vedoucí výroby:
Rudolf Stahl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.