Duben
ohodnotit

Svědek umírajícího času

Další název:
Lékař umírajícího času
Žánr:
Rok:
1990
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1991
„Pohnutý osud lékaře a filozofa Jessenia ve filmové verzi úspěšného televizního seriálu“
Popis / Obsah / Info k filmu Svědek umírajícího času
Film je zkrácenou verzí stejnojmenného televizního seriálu, který vypráví životní příběh významného slovenského lékaře na dvoře císaře Rudolfa II., Jesenia, který společně s dalšími povstalci z řad českých stavů skončil na popravišti po bitvě na Bílé hoře v roce 1621. Scénář napsal Vladimír Korner, hlavní roli vytvořil Petr Čepek.


Autor: Rene1

Popis / Obsah / Info k filmu Svědek umírajícího času
Příběh začíná v roce 1596, kdy se na uherské pustě s lékařem Jesseniem z Jeseného setkáme poprvé. Jeho napínavé životní události budeme sledovat až k tragicky vrcholící bitvě na Bílé hoře a popravě sedmadvaceti českých pánů.
Kromě Jessenia, skutečně renesančního muže, který byl od roku 1618 i rektorem Univerzity Karlovy, v historické fresce vystupují další osobnosti té doby – hvězdář a matematik Johannes Kepler, císař Rudolf II. či též popravený šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic.


Popis / Obsah / Info k filmu Svědek umírajícího času
Historické drama Miloslava Luthera spojilo velkou osobnost české historie s jedním z předních domácích herců - proslulého Jana Jesenia ztvárnil velký talent československé kinematografie Petr Čepek. První český patolog, lékař a vědec se nešťastně zapletl s politikou, účastnil se protihabsburského povstání a po jeho prohře skončil na popravišti s několika českými pány. Svědek umírajícího času vznikl netradičním způsobem. Původní povedený pětidílný slovenský seriál z roku 1983 nestačilo pouze sestříhat a předabovat. Kvůli několikanásobně kratší filmové stopáži musel Luther úplně změnit syžet celého vyprávění. Výsledkem je poutavý pohled do rudolfínské doby se zdařile vykreslenou atmosférou počátku třicetileté války.
Febiofest 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Svědek umírajícího času
V roce 1983 natořil slovenský režisér Miloslav Luther podle scénáře Vladimíra Körnera ve Filmovém studiu Barrandov pro bratislavskou televizi úspěšný pětidílný historický seriál Lekár umierajúceho času. Na jeho podkladě, sestřihem původního 16mm materiálu překopírovaného na klasický formát, vsnikl po sedmi letech na Barrandově historický film s poněkud pozměněným titulem Svědek umírajícího času. Zachycuje výsek z našich dějin na sklonku šestnáctého století do období, tragicky vrcholícího bitvou na Bílé hoře a popravou sedmadvaceti českých pánů. Ústřední postavou je Ján Jesenský (Johannes Jessenius), v Čechách působící humanista slovenského původu, lékař a filozof, profesor a od roku 1618 rektor University Karlovy, autor mnoha lékařských spisů. Na pozadí jeho smutného osudu se odrážejí politické události vzrušené doby s nedůsledným bojem českých stavů proti Habsburkům, ale uplatňují se tu i epizody z všedního života, jež mají dodat dílu patřičnou atmosféru.
Ve filmu hrají přední čeští a slovenští herci. Významnou roli zaujímá poetický komentář, který spojuje jednotlivé fáze historického vývoje a překrývá mezery v původně celistvějším televizním vyprávění.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Doktor Martin (2015) [TV seriá...

20:10 - 21:05

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

42 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

22 minut již uběhlo
173 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

27 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10