Zari
ohodnotit

Stigmata

Další název:
Toby's Story
Rok:
1999
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
6.1.2000
„Posel musí být umlčen…“
Popis / Obsah / Info k filmu Stigmata
Otec Andrew Kiernan je Vatikánem vysílán na místa, kde se údajně stal nějaký zázrak. Andrew není jen kněz, ale i vědec, a zázraky většinou vědecky vysvětlí. Na posledním místě, v Belo Quinto v Brazílii, se Andrewovi nepodařilo vědecky vyvrátit tamní úkaz zázraku. V místním kostele začaly téci krvavé slzy jedné kamenné soše v den, kdy zemřel otec Alameida, a Andrew rozborem potvrdí, že se skutečně jedná o lidskou krev. Kardinál Daniel Houseman nechce povolit Andrewovi návrat k soše s tím, že tam pošle geologa, který na místě rozhodne o případném převozu sochy do Vatikánu k podrobnému prozkoumání…

Růženec otce Alameidy je na tržišti nabízen malým chlapcem a matka Frankie Paigové ho od něj koupí, aby jej s ostatními dárky poslala své dceři. Frankie otevře balíček od matky až v momentě, kdy jí matka zavolá. Frankii pak začne být špatně a myslí si, že je těhotná. Po návratu z práce ale zažívá divné stavy. Málem se utopí ve vaně a probere se k vědomí až v nemocnici, kam ji nechala odvézt kamarádka. Frankie má na zápěstích bodné rány, ale neví, jak se jí to stalo. Lékařka si myslí, že si rány způsobila sama. Frankie je pak v metru před svědky, mezi nimiž je i otec Durning, bičována neviditelnou silou a Andrew Kirnan je vyslán do Pittsburghu, aby zjistil, oč jde. Ještě před odjezdem se Andrew dozví, že církev nemá v Belo Quinto kostel a žádný otec Alameida v jejich církvi nikdy nebyl…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Stigmata
Dvacetiletá kadeřnice Frankie rozhodně není žádná "pámbíčkářka". Právě naopak. Je temperamentní, otevřená, ráda se baví a i když má chlapce, cítí se zcela nezávislá. Její život se nečekaně změní od okamžiku, kdy jí matka z cesty po Mexiku, pošle běžný suvenýr - růženec, koupený na trhu. Frankie jakoby přestala být sama sebou. Vnímá, co jiní kolem nevidí, chová se, jako nikdy předtím, a z důvodů, které nedokážou vysvětlit ani lékaři, se jí postupně otevírají nezhojitelné krvavé rány na rukou nohou a hlavě. O případu americké dívky je záhy informován Vatikán. Církev vyšle do Pittsburgu svého zástupce, aby celou záležitost posoudil. Otec Kierman je ale především vědec, stoupenec historisky podložené křesťanské věrouky, nikoli zaslepený věřící, který je ochoten zavřít oči před pravdou. Když ji pozná a přesvědčí se o ní, změní se z vyšetřovatele v ochránce, ochotného hájit Frankie i za cenu zktráty kněžského postavení.

"Nepřeháním, když řeknu, že mne fascinovala myšlenka na příběh, který má hluboké religiozní kořeny a přitom je o člověku náboženstvím doslova nedotčeném. Frankie je nevěřící, a právě ona je vírou zasažena tak silně a tak krutě...", uvedl režisér Ruprt Wainwright. Jeho zaujetí je z plátna víc než patrné. STIGMATA rozhodně nejsou melodramaticky laděným snímkem, ale originálně natočeným akčním filmem, který bravurně mixuje fakta s fikcí. Zkušenost režiséra reklamních spotů a videoklipů, schopného vyjadřovat se obrazovou zkratkou, umocnili kameraman Jeffrey L. Kimball (Jakubův žebřík, Top Gun) práce střihačů (Michael R. Miller a Michael J. Duthie) a fantazie tvůrce vizuálních efektů (Ve Neill). STIGMATA můžete přijmout nebo zcela zamítnout, ale rozhodně ne přehlédnout.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Stigmata
Snímek Ruperta Wainwrighta Stigmata může být považován za současnou sofestikovanou verzi kdysi komerčně úspěšných hororů s tématem posedlosti a exorcismu. V dramatickém příběhu se stává obětí démonů prostá pittsburghská kadeřnice Frankie, která náhodou dostane růženec, jenž byl ukraden z rakve brazilského venkovského kněze, nadaného zvláštní mocí. Nic netušící dívka je vystavena nadpřirozeným silám, což se projevuje Kristovými stigmaty. Pomoc nachází u vlídného kněze, otce Andrewa, vědce a vatikánského specialisty na zkoumání zázraků. Vzdělaný muž je zprvu zaskočen skutečností, že stigmaty trpí osoba, která nevěří; až dosud byli stigmatiky jen lidé hluboce věřící. Později se v zájmu nešťastné trpící dívky postaví i proti církevní hierarchii. Vyjde totiž najevo, že Vatikán má zájem potlačit veškeré informace o nalezeném textu předpokládaného pravého Ježíšova evangelia, na jehož překladu se před lety podílel i mrtvý brazilský kněz. - Tvůrci natočili sugestivní snímek poučený jak moderními přístupy (režisér je autorem řady reklam a klipů), tak pravidly hororového žánru. Nešetří atrakcemi, ponurou atmosférou a změnami prostředí (brazilská vesnice, americké velkoměsto, vatikánské paláce) ani trikovými efekty. Poněkud zmatený a nedostatečně doložený je ovšem souběh náboženského sváru s posedlostí nepřátelskými démony. Film zřejmě narazí n:a nelibost církevních kruhů. Pro běžného diváka pak patrně bude zase příliš složitý a "učený".

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Rankie Pageová (Patricia Arquetteová) je sympatická třiadvacetiletá kadeřnice z Pittsburghu. Užívá si nevázaného života a evidentně patří k té sortě mladých lidí, která si pod slovem Bůh nejspíš představí jakéhosi moudrého prošedivělého pána, sedícího na obláčku, díky jehož synovi mají lidi o Vánocích důvod být na sebe trošku hodnější a pořádně se opít. Pak jí ale jednoho dne přišel od matky, užívající si dovolenou v Brazílii, malý dárkový balíček. Byl v něm už notně opotřebovaný růženec a s ním i nemilé nadpřirozené překvapení...
Neviditelné hřeby projedou dlaní s nelítostnou rozhodností, protrhnou tkáň, zaskřípou o kosti a proderou se ven hřbetem ruky. Prýštící krev a ukrutná bolest zahalují myšlení do rudé mlhy. Bolest, bolest, bolest. Stigmata jsou mimořádný úkaz. A ještě mimořádnější je, když se objeví na těle zapřísáhlé ateistky. Událost neunikla pozornosti církevních kruhů a z Vatikánu se do Pittsburghu vydává otec Andrew Kiernan (Gabriel Byrne), na vkus svých nadřízených snad až příliš vědecky založený kněz.
Frankie se z příšerného zážitku sice poměrně rychle vzpamatovala, ale netrvalo dlouho a byla doslova bičována dalšími ranami. To už bylo nad slunce jasnější, že s touhle mladou ženou něco není v pořádku. Otec Kiernan se bude muset pokusit rozlousknout záhadný oříšek, jehož jádro může mít pro katolickou církev proklatě trpkou příchuť...
Samotná zápletka hororu Stigmata je poměrně poutavá a při troše snahy by se z ní dalo vytěžit docela zajímavé drama. Postavy obyčejné mladé ženy, brutálním způsobem konfrontované se silami "vyšší moci", a racionálně smýšlejícího kněze, rozpolceného mezi službou Bohu (resp. jeho zástupcům v podobě katolické církve) a svým vědeckým a humanistickým založením, nabízely scenáristům, a v případě jejich nápaditosti i hercům, poměrně slušný manévrovací prostor. Ale samozřejmě tu musí být nějaké to "ale". Stigmata jsou jakýsi "Vymítač ďábla light", ušitý na míru mladé generaci MTV Zkušený videoklipový režisér Rupert Wainwright vsadil na osvědčenou metodu krkolomných záběrů, zpomalovaček a kulometného střihu a podařilo se mu ji vcelku působivě zužitkovat. Je to efektní pozlátko, jenže stále jen pozlátko, které nedokáže žádného, byť i jen kapku přemýšlivého diváka oslnit natolik, aby mohl přehlédnout, že pod slupkou potenciálně zajímavého děje, prosyceného více či méně efektními biblickými a mystickými hrátkami, se v podstatě skrývá jen průměrný thriller s místy nepříjemně děravým dějem. Poselství, které předává ("Organizovaná církev není důležitá, Boha musíme mít v sobě"), není nijak objevné a nad způsobem, kterým ho v závěru servíruje, se můžeme jen shovívavě pousmát.
Poněkud kladněji můžete ale ke Stigmatům přistupovat, pokud jste schopni na hodinku a půl zdravě snížit myšlenkové obrátky tak na polovic a dokážete se ztotožnit s úhlem pohledu např. zapřísáhlého ateisty Františka Fuky, který mi na otázku, proč se mu film líbil, odpověděl: "No, můžeš z toho odkudkoliv vystřihnout pět minut a máš docela pěknej videoklip."

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

71 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama