Zari
ohodnotit

Stav věcí

Der Stand der Dinge

Další název:
O Estado das Coisas; The State of Things; Stav vecí;
Žánr:
Rok:
1981
Délka:
121 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Stav věcí
Mezinárodní filmový štáb natáčí na portugalském pobřeží pod vedením německého režiséra Friedricha Munroa remake klasické science-fiction. Natáčení financované Američany je však náhle zastaveno, když dojde filmový materiál. Čekání není pro Munroa řešením, vydá se tedy osobně do Hollywoodu, aby si vymohl pokračování natáčení. Jak pro režiséra, tak i pro jeho producenta se z toho stává až existenční boj.
Wendersův černobílý snímek se vyznačuje autobiografickými prvky a zpracovává nesnáze, jež jej provázely při natáčení jeho vůbec prvního amerického filmu Hammett. Stav věcí byl v roce 1982 oceněn Zlatým lvem na festivalu v Benátkách. Snímek reflektuje rozdíly mezi evropskou a americkou filmovou produkcí a jejich vliv na vznik filmů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Stav věcí
„STAV VĚCÍ se také zabývá příběhy. Přirozeně, postava režiséra tam řeší určité moje problémy - v jednu chvíli říká: , Příběhy a život se navzájem naprosto vylučují.` To je jeho teorie jako režiséra. Ale později, když se vydá do Hollywoodu, sám je zapleten do příběhu, jednoho z těch příběhů, na něž nikdy nepomyslel, ale který se v současnosti opravdu odehrává. To je samozřejmě paradox. A je to jediná věc, kterou bych o příbězích chtěl říct jsou prostě nemožným paradoxem! Příběhy naprosto odmítám, protože pro mě nepředstavují nic jiného než lži, a největší lež spočívá v tom, že vytvářejí souvislosti tam, kde žádné nejsou. Ale na druhou stranu všechny tyhle lži velmi potřebujeme a bylo by nemožné sestavit sled obrazů bez lži, bez lží příběhu. Příběhy jsou nemožné, ale bez příběhů by pro nás bylo nemožné žít."
v
Wim poté ještě STAV VĚCÍ okomentoval ze zpětného pohledu: ,Pro Gordona byly příběhy jako zdi a Friedrich se snažil postavit dům beze zdí. Teď po deseti letech si myslím, že Gordon byl o mnoho napřed vůči Friedrichovi, který snil o svých obrazech a filmu bez příběhu, ale svým způsobem mu naprosto unikalo jádro věci. Mám pocit, že Gordon reprezentoval pohled na filmařinu, který je mnohem víc vizionářský. Samozřejmě Gordon mluvil z klasického stanoviska amerického producenta, kde první věcí, kterou potřebujete, je dobrý příběh. Ale právě teď mám pocit, že vyprávění příběhů, zejména v amerických filmech, je pozapomenuté umění. Převládlo nad ním předstírání, že se vyprávějí příběhy, přebírají se recepty na příběhy, formule. Příběh podle formule je zároveň antipříběhem, protože je naprosto prázdný. V příběhu musíte mít co říct, l!e u formule nemáte mít co říct, opakujete. Takže klasický přístup k filmařině kde máte příběh - dnes působí jako nezbytný, nový přístup.`
(in: Tomáš Liška: Příběhy Wima Wenderse /1/, Film a doba 1/1999, s. 17)

Autor/Zdroj: /


Sugestivní drama ze zákulisí přerušeného filmového natáčení získalo mj. Zlatého Iva a Cenu FIPRESCI na MFF v Benátkách 1982. Wenders se inspiroval zkušenostmi ze svého amerického pobytu (do USA ho pozval v roce 1978 F F Coppola, s nímž pak komplikovaně spolupracoval při práci na scénáři svého nepříliš zdařilého "amerického" snímku Hammett). Ve filmu Stav věcí natáčí filmový štáb v Portugalsku remake jednoho známého amerického sci-fi snímku. Přestávka v natáčení způsobí, že všichni zúčastnění se přestanou zabývat prací a obrací pozornost na své osobní problémy. Drama Stav věcí je metaforou o obtížném každodenním hledání smyslu života i umělecké tvorby. Podle kritika Karla Theina jde o "film o samotě, o penězích a o čase".

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Indický šátek (Das indische Tuch)

Indický šátek
Das indische Tuch

Příjemně se bavte (Passez une bonne nuit)

Příjemně se bavte
Passez une bonne nuit

Velitel (Il commandante)

Velitel
Il commandante

Dokonalý únik (A Perfect Getaway)

Dokonalý únik
A Perfect Getaway

Naposled navštívené:
Indický šátek (Das indische Tuch)

Indický šátek
Das indische Tuch

Příjemně se bavte (Passez une bonne nuit)

Příjemně se bavte
Passez une bonne nuit

Velitel (Il commandante)

Velitel
Il commandante

Dokonalý únik (A Perfect Getaway)

Dokonalý únik
A Perfect Getaway