Zari
ohodnotit

Šťastné a Veselé

Joyeux Noël

Další název:
Merry Christmas
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
7.12.2006
„Tento film je inspirován skutečným příběhem, který se odehrál v zákopech První světové války na Štědrý večer roku 1914.“
Popis / Obsah / Info k filmu Šťastné a Veselé
Tento film je inspirován skutečným příběhem, který se odehrál v zákopech První světové války na Štědrý večer roku 1914. Když v létě 1914 vypukla válka, překvapila a pohltila miliony mužů. Přišly Vánoce, sníh a spousty balíčků od rodin a armády. Ale překvapení nečekalo uvnitř dárečků, které ležely ve francouzských, skotských a německých zákopech. Tu noc jedna významná událost změnila osudy čtyř postav: skotského kněze, francouzského lajtnanta, výjimečného německého tenora a té, kterou miloval, nádherné dánské sopranistky. Během onoho Štědrého večera se nemyslitelné stalo skutečností: vojáci vystoupili ze svých zákopů, své pušky nechali za sebou a podali si ruce se svými nepřáteli.
Člen: vekslak


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šťastné a Veselé
Když v létě 1914 vypukla válka, překvapila a pohltila miliony mužů. Přišly Vánoce, sníh a spousty balíčků od rodin a armády. Ale překvapení nečekalo uvnitř dárečků, které ležely ve francouzských, skotských a německých zákopech. Tu noc jedna významná událost změnila osudy čtyř postav: skotského kněze, francouzského lajtnanta, výjimečného německého tenora a té, kterou miloval, nádherné dánské sopranistky.

Během onoho Štědrého večera se nemyslitelné stalo skutečností: vojáci vystoupili ze svých zákopů, své pušky nechali za sebou a podali si ruce se svými nepřáteli.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šťastné a Veselé
Po snímku Příliš dlouhé zásnuby (2004, FP 3/2005) a Rytíři nebes (FP 11/2006) se objevuje další film z období první světové války. Scenárista a režisér Christian Carion natočil válečné drama Šťastné a Veselé na základě skutečných událostí z roku 1914. Pár měsíců po vyhlášení války všichni lidé doufali, že nastávající Vánoce jsou v této válce první a zároveň poslední. - Na frontě nedaleko francouzského města Lens jsou v těsné blízkosti německé a francouzské zákopy. Své místo zde má i skotská jednotka. Po krutém a nerozhodném boji kvůli Vánocům zbraně umlknou. Vojáci se pod dojmem svátečního okamžiku spontánně shromáždí mezi zákopy v území nikoho. Zazní písně v podání věhlasného německého tenora Sprinka a jeho přítelkyně, dánské zpěvačky Anny, skotský duchovní odslouží mši, dojde i na přípitky… A pak už nic není jako dřív. Nepřítel dostal konkrétní podobu a někdo, s kým jste si podali ruce, ukázali si fotografie blízkých a dokonce jste si s ním zahráli fotbal, se špatně zabíjí. Jenomže Vánoce skončí a válka pokračuje. – Christian Carion se inspiroval kapitolou Neuvěřitelná zima z knihy Yvesa Buffetauta Bitvy ve Flandrech a v Artois, kterou četl již v roce 1993. K realizaci náročného mezinárodního projektu však došlo až o třináct let později. Snímek se nevymyká ze standardu současných válečných filmů. Opírá se o historické reálie, o věrný popis prostředí a detailní navození atmosféry. Z množství postav se soustřeďuje na osudy několika protagonistů (němečtí operní pěvci, francouzský poručík Audebert a jeho sluha Ponchel, skotský pastor Palmer aj.). Jasné antimilitaristické ladění podporuje i určitý sentimentální podtón, vyvažovaný místy humornými situacemi. – Na filmu se jako střihačka podílela česká scenáristka a režisérka Andrea Sedláčková.
-kat-, Filmový přehled 2007/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama