Duben
ohodnotit

Starman

Rok:
1984
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1989
„Unesená žena a pronásledovaný mimozemšťan v nebezpečí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Starman
Starman je mimozemšťan, který přijel pozorovat Zemi. Uvízne však ve Wisconsinu nedaleko farmy čerstvě ovdovělé Jenny Haydenové. Starman na sebe bere podobu jejího nedávno zesnulého manžela Scotta. Za tři dny se potřebuje dostat do Arizony, kde ho nabere jeho mateřská loď. Potřebuje Jenninu pomoc. Tak se Jenny nechtěně stane účastníkem výletu přes Spojené státy, při kterém jsou společně se Starmanem pronásledováni nejen americkou armádou, ale i nasazenými tajnými agenty. Během společně strávených dnů se jejich zpočátku chladný vztah pomalu mění v lásku, která vyvrcholí úžasným rande na Starmanově mateřské lodi.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 17.10.2014 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Starman
Na začátku 80. let kolovaly Hollywoodem dva scénáře s tématikou mírumilovné návštěvy z kosmu. Oba se shodou okolností ocitly ve stejnou dobu ve společnosti Columbia, která se nakonec rozhodla pro realizaci Starmana a druhý scénář pustila Universalu. Když se onen druhý scénář pod názvem E.T. - Mimozemšťan objevil v létě 1982 v kinech a zaznamenal fenomenální úspěch, vedení Columbie celkem pochopitelně odsunulo výrobu Starmana na pozdější dobu a zpytovalo svědomí (nutno dodat, že podobně nešťastné rozhodnutí udělala Columbia už dvacet let předtím, když nevyužila vlastnictví filmových práv na osudy jistého agenta Jejího Veličenstva s kódovým označením 007).
Starman byl natočen až v roce 1984 a jeho režií byl celkem překvapivě pověřen John Carpenter, v té době proslavený režisér hororů (např. Halloween, Věc). Studio původně chtělo obsadit do titulní úlohy vycházející hvězdu Toma Cruise, ale vzhledem k tomu, že pro hlavní ženskou roli už byla vybrána Karen Allenová (populární představitelka neohrožené Marion ve Spielbergových Dobyvatelích ztracené archy), hledal se herec, který by jí byl věkově blíž. Volba nakonec padla na Jeffa Bridgese a byla to volba víc než šťastná. Bridges přesvědčivě ztvárnil postavu návštěvníka z kosmu v "cizím těle", který hltavě objevuje zázraky pozemského života, a jeho výkon mu vynesl nominace na Oscara a na Zlatý glóbus.
Carpenterův film sice patří do žánru sci-fi, ale mnohem víc je romantickým milostným příběhem. Mírumilovný mimozemský tvor se na Zemi dostane na základě výzvy, jež byla uložena do kosmické sondy Voyager II, vypuštěné v roce 1977, ale ještě na oběžné dráze je sestřelen a po nouzovém přistání pronásledován vojenskými i kosmickými odborníky. Transformace do podoby zemřelého manžela mladé ženy mu pomůže najít spojence, ale nejdřív musí překonat její strach a nedůvěru. Jakmile se mu to podaří, je k milostnému vztahu už jenom krůček. Smutek z nevyhnutelného rozloučení vyváží tím, že do té doby neplodnou ženu přivede do jiného stavu.
Snímek, jehož výkonným producentem byl známý herec Michael Douglas, obsahuje v podstatě jen dvě trikové sekvence, na svou dobu poměrně zdařilé - mimozemšťanovu transformaci do lidské podoby (jejími autory jsou maskérští odborníci Rick Baker, Dick Smith a Stan Winston) a závěrečné setkání s mateřskou kosmickou lodí (ta vznikla v Lucasově továrně Industrial Light & Magic pod vedením Roye Arbogasta a Bruce Nicholsona). Starman sice v kinech neslavil takový úspěch jako E.T. - Mimozemšťan, ale postupem času (zvláště po uvedení v televizi) zaznamenal zasloužený divácký ohlas a dokonce inspiroval vznik stejnojmenného televizního seriálu (1986-87; 22 epizod) s Robertem Haysem v hlavní roli.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Starman
Jenny Haydenová si doma promítá film, na kterém je zachycen její nedávno zemřelý manžel Scott. V noci ji vzbudí hluk a namodralá záře. Prožije několik hrůzných okamžiků, když se na podlaze před jejíma očima promění malé dítě v muže totožného s jejím mrtvým mužem. Až mnohem později Jenny pochopí, že neznámá bytost přišla na pozvání družice Voyage II, která vyslala do kosmu v roce 1977 poselství pro všechny formy života: "Navštivte naší planetu". Vesmírný výzkumník má pouze tři dny na to, aby se v nově získané podobě - vytvořil ji ze Scottovy fotografie a ze vzorků vlasů - seznámil se životem na Zemi. Pak se musí vrátit. Provázen osamělou vdovou, pouští se do nebezpečného 2000 mil dlouhého závodu proti času, policii a armádě.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Ze vzdálené planety přichází na Zemi vesmírný výzkumník. Má pouze tři dny, aby se v podobě pozemského muže seznámil se životem na Zemi...

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Starman
Z filmů amerického režiséra Johna Carpentera známe pouze životopisný snímek Elvis Presley, který byt původně natočen pro televizi a který se dost vymyká z jeho tvorby, zaměřené především na horory. Ani film Starman není pro režiséra příliš typický, ale dokazuje Carpenterovu všestrannost. I když Starman vypráví o mimozemšťanovi, je víc romantícko milostným snímkem než vědecko- fantastickým filmem. Ovdovělá Jenny Haydenová je nucena pomáhat agenty pronásledovanému Starmanovi, „člověku z hvězd", jenž na sebe vzal podobu jejího mrtvého muže. Mladá žena se do návštěvníka z kosmu zamiluje. Příběh nepůsobí vždy zcela věrohodným dojmem, ale dokáže zaujmout neobvyklým a přitom prostým obsahem s apelem na lidskou snášenlivost, jíž je na světě stále málo. Film těží z popularity Spielbergova snímku E. T. - Mimozemšťan a dalších vědecko-fantastických filmů posledních let. Na trikové složce se podíleli specialisté z Lucasovy trikové dílny Industrial Light & Magic, vedoucím výroby byl slavný herec a producent Michael Douglas.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10