Zari
ohodnotit

Správce statku

Další název:
The Farm Keeper
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
10.6.2004
„Film Martina Duby, jeho rodiny a přátel – …každý den zázrak…“
Popis / Obsah / Info k filmu Správce statku



Letní dobrodružství s tajemným zachráncem koní. Romantický film, jenž získal hlavní cenu mezinárodní dětské poroty Film festivalu Zlín 2004.

Rodina Martina Duby hraje rodinu pana Kuby a jejich kamarádi hrají jejich kamarády. Kubovi žijí přes léto na statku, v němž provozují hospodu, chovají koně. Otec podniká, ale očividně se mu nedaří. Statek chátrá. Až příchod záhadného mladíka Františka obrací všechno k lepšímu a příběh se dále nese v atmosféře umožňující „každý den zázrak“.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Správce statku



POZOR SPOILER!

Na statku žije paní Kubová se třemi dětmi - Petrem, Jirkou a nejstarší Marií. Jejich otec je podnikatel a na statek jen dojíždí. Je zde ovšem také Lucie, která se stará o koně. Statek pomaličku chátrá, i když má jízdárnu s koňmi a hospodu, sem chodí jen pár místních štamgastů. Jednoho dne se zde objeví cizí mladík. Chce práci, za kterou nechce plat. Mládenec se představí jako František Novák a má se čile do díla. V hospodě trošku usadí místního mládence karetním trikem a všichni jsou z toho paf. František se stává oblíbeným, skoro všichni mu svěřují své trable. Nejvíce se spřátelí s oběma kluky i přesto, že jej udeří míčkem na baseball. Protože došly peníze, zastavuje matka všechny práce ve statku. A tak může Franta vyrobit klukům míček na gumě, záchranný pás proti pádu, aby mohli spát na stromě, a také jim opraví starou motorku. A mezitím si všichni konečně užívají volna a prázdniny. František obere v kartách místní mariášníky skoro o všechno, nad statkem se začíná vznášet hrozba prodeje. Ne jen statku, ale i koní. František vrací vyhraný majetek místním chlapům a ti mu za to postaví U rampu na skateboarding. Rázem je zde lidí jako na pouti. Vypadá to, že vše bude na dobré cestě, ale i František musí jednou odjet. Všechno má svůj konec.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Správce statku



Prázdninovým snímkem Správce statku si špičkový český kameraman Martin Duba splnil sen natočit celovečerní film. Napsal k němu scénář, ujal se režie i střihu, postavil se za kameru, složil i hudbu a ve filmu si zahrál spolu s manželkou a oběma syny. – Na rodinném statku v Solci u Sobotky se paní Kubová snaží podnikat, ale zjevně se jí nedaří. Na jízdy na koních se lidé nehrnou a v hospodě stabilně vysedává jen pár zdejších štamgastů. Věčně zaměstnaný otec Kuba je k veliké nelibosti dvou malých synů pořád pryč, a když se na statku objeví, neskrývá své starosti. Dny plynou v zavedeném stereotypu a hospodářství upadá. Znenadání se objeví nevinně vyhlížející František Novák, který tu chce zadarmo pracovat. Právě jemu se podaří oživit skomírající podnikání a zachránit tak statek před prodejem. Pak může zmizet stejně tajemně, jako se objevil… – Pravděpodobně i kvůli tomu, že ve filmu vystupují (s výjimkou Anny Veselé) pouze neherci, vyhýbá se režisér dramatičtějším scénám, a tak i těch pár drobných konfliktů proběhne relativně v klidu a bez emocí. Natáčení začalo o letních prázdninách 2001, ale protože se vše nevydařilo, muselo se pokračovat až za rok v létě. Sestříhaný snímek získal grant a objevili se další sponzoři. Správce statku je rodinný film v trojím smyslu slova (natočila ho rodina, je o rodině i pro rodinu) s pozitivním pohledem na svět a na lidskou soudržnost. Má však přece jen jisté rysy amatérismu (zejména v hereckém projevu), chybí mu spád a aspoň nějaký ten moment překvapení; rozhodně je určen spíše pro televizní obrazovku.
-kat-, Filmový přehled 2004/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Konec sezóny

Konec sezóny

Naposled navštívené:
Konec sezóny

Konec sezóny