Zari
ohodnotit

Správca skanzenu

Rok:
1988
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
11.11.1989
„Tragikomický návrat rozhněvaného vědce do rodného hnízda.“
Popis / Obsah / Info k filmu Správca skanzenu
Titulním hrdinou je rennomovaný jazykovědec, zahnaný již v sedmdesátých letech okolnostmi ve vědeckém ústavu do slepé uličky, z níž hledá na čas únik na neobvyklém pracovišti.Ztracený vnitřní klid však ani v oravském skanzenu nenajde, takže se za nových kulturněpolitických podmínek vrací ke vědecké dráze.

Autor/Zdroj: /Popis


Príbeh muža, ktorý sa rozhodol opustit svoje zamestnanie a postavenie, vrátiť sa do rodného kraja, a stáť sa správcom skanzenu. Tento krok je predovšetkým jeho osobnou vzburou proti zneuživaniu jeho vedeckej práce. On sám cíti potrebu vrátit sa k niečomu čistému, nájsť sám seba. Mravnú očistu a návrat k stratenej psychickej rovnováhe mu prináša až osobná spoveď v rozhovore so svojou dospievajúcou dcérou.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Správca skanzenu
Slovenský film Správca skanzenu natočil režisér Štefan Uher, jmenovaný letos národním umělcem (L) za scenáristické spolupráce Ondreje Šulaje. Titulním hrdinou je renomovaný jazykovědec, zahnaný již v sedmdesátých letech okolnostmi ve vědeckém ústavu do slepé uličky, z níž hledá načas únik na neobvyklém pracovišti. Ztracený vnitřní klid však ani v oravském skanzenu nenajde, takže se za nových kulturněpolitických podmínek vrací k vědecké dráze. Filmová stavba se důsledně pohybuje ve dvou rovinách: reálná rovina začíná Harmatovým odjezdem z města do hor, líčí jeho potíže v novém místě i osobní nesnáze s druhou manželkou a s dcerou z prvního manželství. V druhé, retrospektivní rovině, formované zejména jeho rozhovory s dospívající dcerou, jsou postupně odhalovány, vlastní příčiny jeho pokusu o únik. Titulní roli vytvořil s velkou přesvědčivostí až dosud filmaři poměrně opomíjený zasloužilý umělec Pavol Mikulík. Na XXVII. FČSF v Mladé Boleslavi 1989 film získal Cenu Čs. filmu (za opravdovost pohledu na krizovou situaci současného intelektuála) a Pavol Mikulík Cenu za mužský herecký výkon ex aequo.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

14 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

11:20 - 12:20

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

14 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:25 - 12:25

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama